Τις αντοχές του επέδειξε για άλλη μία φορά ο «ναός της Δημοκρατίας», όταν χθες, δεύτερη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης η Ν.Δ. για το Μακεδονικό, οι βουλευτές υπέστησαν ξανά στην Ολομέλεια τον ανατριχιαστικό νεοναζιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής.
Υπερβαίνοντας κάθε όριο ο Χρ. Μπαρμπαρούσης απηύθυνε από βήματος ούτε λίγο ούτε πολύ ανοιχτή πρόσκληση για πραξικόπημα κατά του πολιτεύματος και της κυβέρνησης – καλώντας συγκεκριμένα τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας!
Η φράση του, εκτός της οργισμένης αποστροφής που εκδήλωσαν και οι πλέον ψύχραιμοι της αίθουσας, απέφερε ωστόσο και θετικό αποτέλεσμα, αφού λίγη ώρα αργότερα, με εισήγηση του προέδρου της Βουλής, η Ολομέλεια ομόφωνα στέρησε το δικαίωμα λόγου από τους εκπροσώπους της πτέρυγας για το υπόλοιπο της συζήτησης.
Ο Π. Καμμένος από την πλευρά του κάλεσε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να παρέμβουν ασκώντας ποινική δίωξη στα μέλη της παράταξης, επικαλούμενος τα άρθρα του Π.Κ. περί εσχάτης προδοσίας, ζήτησε δε από τη Βουλή να εγκρίνει την άμεση άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α. προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαστικές ενέργειες. «Πρέπει να δοθεί από την ελληνική Βουλή μήνυμα ενότητας, μήνυμα ουσιαστικής δημοκρατικής αντιπαράθεσης και μήνυμα κατά του φασισμού και των πατριδοκάπηλων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής εισηγούμενος στην Ολομέλεια την πρότασή του.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «πρωτοφανές συμβάν» χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του χρυσαυγίτη «πρόκληση διχασμού» και «πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία» αλλά και κάλεσμα σε ακραία στοιχεία να προβούν κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία σε επεισόδια. «Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και πρέπει την ευθύνη να την αναλάβουμε όλοι μας, για να μην ξανακουστούν αυτές οι διχαστικές προσκλήσεις», είπε.
Αντίδραση Καμμένου
Στη συνέχεια και αφού είχαν μεσολαβήσει οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων με τους εκπροσώπους τους να καταδικάζουν απερίφραστα, εμφανίστηκε στα υπουργικά έδρανα ο Πάνος Καμμένος, προκειμένου να διατυπώσει την αντίδραση του υπουργείου Αμυνας. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις που ορκίζονται στο Σύνταγμα να προστατεύουν το πολίτευμα της χώρας, δεν μπορεί να καλούνται να το καταπατήσουν», είπε, αιτιολογώντας στη συνέχεια το κάλεσμά του στη Δικαιοσύνη.
«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Μπαρμπαρούση, υπήρξε παραβίαση του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του άρθρου 134 που αναφέρεται σε εσχάτη προδοσία και του άρθρου 135 που αναφέρεται σε προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας. Ζητώ από τη Δικαιοσύνη να ασκήσει άμεσα ποινική δίωξη και ζητώ από τη Βουλή να εγκρίνει την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να μπορεί η Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τους νόμους της. Δεν μπορεί να παίζουμε με το πολίτευμα της χώρας…», κατέληξε. Αμεση ήταν η απάντηση του Ν. Βούτση που δήλωσε πως εφόσον, μετά την έγκληση του υπουργού Αμυνας, ζητηθεί διά της δικαστικής οδού η άρση ασυλίας, η Βουλή θα τοποθετηθεί.
Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου καταδίκασαν ακαριαία μέσω των εκπροσώπων τους (Κ. Χατζηδάκης, Αν. Λοβέρδος, Θ. Παφίλης, Γ. Μαυρωτάς, Ι. Σαρίδης), συμφώνησαν δε με την πρόταση του παριστάμενου υπουργού Παιδείας να μη διαγραφεί από τα πρακτικά της Βουλής η επίμαχη φράση του χρυσαυγίτη βουλευτή. «Τα πρακτικά είναι τεκμήρια του ιστορικού του μέλλοντος, ο ναζισμός δεν πρέπει να έχει το προνόμιο της λήθης…», υπογράμμισε ο Κ. Γαβρόγλου.
