Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πάνω από 100 είναι οι νεκροί από τη συντριβή αεροπλάνου Boeing 737 σε αγροτική περιοχή, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Αβάνα. Στο αεροσκάφος το οποίο ήταν σχεδόν 40 ετών βρίσκονταν 104 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Οι αρχές της Κούβας έχουν ξεκινήσει έρευνες ενώ κηρύχθηκε διήμερο πένθος στη χώρα. Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Μαρτυρίες από το σημείο του συμβάντος 

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Κούβα, από την Αβάνα στο Ολγκίν και συνετρίβη την Παρασκευή, λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της πρωτεύουσας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες.

Τρεις γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές από τα συντρίμμια και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το BBC.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι προκάλεσε τη συντριβή, ωστόσο σύμφωνα με μάρτυρες που βρίσκονταν στο έδαφος το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες πριν τη συντριβή του.

«Είδα την απογείωση», δήλωσε ένας εργάτης σούπερ μάρκετ στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Ξαφνικά, έκανε μια στροφή, και κατέβηκε. Μείναμε όλοι έκπληκτοι», ανέφερε.

«Ακούσαμε μια έκρηξη και στη συνέχεια είδαμε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού», δήλωσε στο Reuters ο Gilberto Menendez, ο οποίος διαχειρίζεται ένα εστιατόριο κοντά στο σημείο συντριβής.

Διήμερο πένθος στην Κούβα

Τεχνική βοήθεια στην Κούβα

Τα μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένας τεχνικός και τρεις αεροσυνοδοί, ήταν από το Μεξικό, καθώς η Κουμπάνα ενοικίαζε το αεροπλάνο από τη μεξικανική αεροπορική εταιρεία Global Air (γνωστή και ως Damojh Aerolíneas). Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν υπήρχαν ξένοι ανάμεσα στους επιβάτες, πάντως ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες ήταν Κουβανοί, αλλά υπήρχαν ανάμεσά τους πέντε ξένοι.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”es”>Bomberos en el lugar donde ocurrió el accidente aéreo en <a href=”https://twitter.com/hashtag/LaHabana?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#LaHabana</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/Cuba?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Cuba</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/boeing737?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#boeing737</a> <a href=”https://t.co/DpT6Gnx7ZM”>pic.twitter.com/DpT6Gnx7ZM</a></p>— Prensa Latina (@PrensaLatina_cu) <a href=”https://twitter.com/PrensaLatina_cu/status/997581739248713728?ref_src=twsrc%5Etfw”>18 Μαΐου 2018</a></blockquote>

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δύο από τους επιβάτες ήταν πολίτες της χώρας και ότι σκοτώθηκαν.

Η αμερικανική κατασκευάστρια του αεροσκάφους προσφέρθηκε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Κούβα μετά το δυστύχημα, «βάσει του νόμου των ΗΠΑ και υπό τη διεύθυνση του (αμερικανικού) Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών και των κουβανικών αρχών».

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”es”>Los hospitales de la capital, en este caso, el Hospital Universitario General Calixto García se prepara para recibir sobrevivientes del accidente ocurrido en La Habana, reporta la periodista Yisel Martinez García. <a href=”https://twitter.com/hashtag/Cuba?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Cuba</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/avion?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#avion</a> <a href=”https://t.co/8JBy33lXNU”>https://t.co/8JBy33lXNU</a> <a href=”https://t.co/bhPide5WsH”>pic.twitter.com/bhPide5WsH</a></p>— Periódico Granma (@Granma_Digital) <a href=”https://twitter.com/Granma_Digital/status/997547948014735362?ref_src=twsrc%5Etfw”>18 Μαΐου 2018</a></blockquote>

Πολύνεκρα δυστυχήματα 

Το προηγούμενο αεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων, ρωσικής κατασκευής, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή και οι οκτώ επιβαίνοντες σε αυτό.

Το 2010, επιβατικό αεροσκάφος ATR-72 της κουβανικής αεροπορικής εταιρείας Aerocaribbean το οποίο εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο στην Αβάνα συνετρίβη στο κεντρικό τμήμα της νήσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 68 επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους 28 ξένοι.