ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χαρά Τζαναβάρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποστολή- Γιάννενα

Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με προοπτική να εγκαινιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα έργα, που ξεκίνησαν πριν από δέκα μήνες και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, επισκέφθηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας προανήγγειλε ότι σε ένα δεκαήμερο θα υπογραφεί η σύμβαση για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, όπου η διαδικασία ξεκίνησε το 2011 και πέρασε από «σαράντα κύματα» λόγω κακών σχεδιασμών και χειρισμών.

Ο Νίκος Ματζούφας, γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, ενημέρωσε ότι με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ετοιμάζονται συνολικά 12 νέες συμβάσεις για επεξεργασία απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίησή τους θα απαλλάξει τη χώρα από το εξαμηνιαίο πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ για τις τριτοκοσμικές χωματερές, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

ΤΕΡΝΑ στην Ηπειρο

Η Ηπειρος βρίσκεται στον αντίποδα, καθώς έχει κλείσει όλες τις χωματερές και υλοποιεί πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως ενημέρωσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη.

Η ταχεία υλοποίηση των έργων βασίστηκε στη συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση, την περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση και την εταιρεία που κατασκευάζει τα έργα, τόνισαν όλες οι πλευρές.

«Ολες οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές», υπογράμμισε ο Γιώργος Αγραφιώ­της, γενικός διευθυντής της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στις υπό κατασκευή υποδομές, κοντά στα Τύρια Ιωαννίνων.

Η θέση υποδείχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης, για να υποδεχθεί τα σκουπίδια από όλη την Ηπειρο.

Οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να υποδέχονται και να επεξεργάζονται έως 105.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο, που θα έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη διαλογή στην πηγή, ανάλογα με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα εφαρμόσει κάθε δήμος.

Από την επεξεργασία στις εγκαταστάσεις, υπολογίζεται ότι θα απομένουν 35.000 τόνοι μη αξιοποιήσιμων υλικών που θα καταλήγουν σε τρεις χώρους ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί από την αυτοδιοίκηση.

Θα παράγονται 25.000 τόνοι κομπόστ που θα διατεθούν για αποκατάσταση λατομείων της περιοχής, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγονται στις εγκαταστάσεις υπολογίζονται σε 17.000 τόνους σε ετήσια βάση.

Το νέο και πιο σημαντικό στοιχείο των εγκαταστάσεων είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα φτάνει τις 10.800 kWh τον χρόνο.

«Είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογία», ενημέρωσε ο υπεύθυνος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και εξήγησε ότι πρόκειται για βιοαέριο που θα παράγεται κατά την επεξεργασία των υπολειμμάτων σε κλειστούς κυλίνδρους, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. εξασφάλισε η περιφέρεια και τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια κεφάλαια και δάνεια της αναδόχου εταιρείας.

Το τέλος εισόδου των απορριμμάτων έχει οριστεί στα 42,58 ευρώ τον τόνο για ποσότητες έως 80.000 τόνους τον χρόνο και για τις υπόλοιπες στα 29,82 ευρώ.

Το κόστος θα καλυφθεί από τα δημοτικά τέλη, αλλά όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης, «το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των σκουπιδιών και οι ωφέλειες μεγάλες σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Σήμερα στην κατασκευή δουλεύουν 200 άτομα και με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα εξασφαλιστούν 90 μόνιμες θέσεις εργασίας.