Η εντυπωσιακή νίκη Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής εξακολουθεί να αποτελεί κεντρική είδηση σε πολλές εφημερίδες του πλανήτη, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η προειδοποίηση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Βρετανίας για την απειλή που αντιμετωπίζει η βρετανική δημοκρατία από την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων χρηστών του Διαδικτύου, καθώς και η ρήξη που έχει προκαλέσει στη Δύση το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στη Βρετανία, ο Guardian τιτλοφορεί το κεντρικό του άρθρο «Απαιτείται άμεση δράση για την υπεράσπιση της βρετανικής Δημοκρατίας, λέει παρατηρητήριο» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι η Εθνική Επιτροπή Εκλογών απηύθυνε στην κυβέρνηση έκκληση για άμεσες μεταρρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, μετά από μια σειρά διαδικτυακών σκανδάλων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο η Βρετανική Δημοκρατία να βρίσκεται υπό απειλή.
Ειδικότερα ζήτησε από το κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων και την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ανάμιξη τρίτων χωρών σε πιθανές εκλογικές αναμετρήσεις.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Ευρώπη: Στη Δύση το μεγάλο δημοκρατικό ρήγμα» με το κεντρικό άρθρο να τονίζει ότι η πρόσφατη, μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος με αντικείμενο το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες απέτυχε παταγωδώς να βρει τρόπους προκείμενου να διευθετηθεί το καυτό αυτό ζήτημα.
Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι απουσίαζαν οι χώρες με τις οποίες υφίσταται πλήρης διαφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, στις οποίες ήρθαν να προστεθούν η Ιταλία και η Αυστρία.
Η εφημερίδα εκτιμά δε, ότι ένας συμβιβασμός στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, με δεδομένη την παρουσία του Ούγγρου Όρμπαν και του Πολωνού Μοραβιέτσκι, οι οποίοι διακρίνονται για την ξενοφοβική και ρατσιστική στάση τους απέναντι στους μετανάστες.
Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Στην Τουρκία ο Ερντογάν εδραιώνει την κυριαρχία του» και προσθέτει ότι χάρις στη συμμαχία του με τους εθνικιστές διατηρεί την πλειοψηφία του, ενώ τονίζει ότι με ποσοστό 11,62% οι Κούρδοι παραμένουν στο Κοινοβούλιο.
Κυρίαρχο θέμα στον γερμανόφωνο Τύπο είναι η νίκη Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα οι γερμανικές εφημερίδες προσπαθούν να εξηγήσουν ειδικότερα τι σημαίνει η εγκαθίδρυση του νέου προεδρικού συστήματος, τι συνέπειες θα έχει για το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης.
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε σχόλιο: «Κάποτε ο Ερντογάν ήθελε να οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ. Σήμερα διαβάζει τη λίστα των αυταρχικών ηγετών που τον συνεχάρηκαν: ο Όρμπαν από την Ουγγαρία, ο Πούτιν από τη Ρωσία και ο πρόεδρος του Ιράν. Το τουρκικό πολιτικό σύστημα ήταν πάντα ένα κράμα δημοκρατικών και αυταρχικών στοιχείων. Άλλοτε έπρεπε προς τη μια και άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση.
»Υπό την ηγεσία Ερντογάν η τάση προς τον αυταρχισμό συνεχίζεται. Ωστόσο οι εκλογές έδειξαν: Η χώρα διαθέτει εκπληκτικά ανθεκτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έδειξε ότι επιθυμεί μια άλλη Τουρκία. Ο δρόμος για τα επόμενα χρόνια φαίνεται προκαθορισμένος. Αλλά όχι και μη αναστρέψιμος».
Στη δύναμη της τουρκικής αντιπολίτευσης, που μολονότι ηττήθηκε στις εκλογές, κέρδισε προεκλογικά τις εντυπώσεις εστιάζει η TAZ του Βερολίνου:
«Ο Ερντογάν βρίσκεται στο ζενίθ της εξουσίας του. Κατάφερε να κερδίσει όλα όσα ήθελε να πετύχει στα 16 χρόνια της διακυβέρνησής του. Κι όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας. Η προεκλογική του εκστρατεία δεν ήταν εμπνευσμένη και δεν μπορούσε καν να συνεπάρει τους δικούς του ανθρώπους» σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι «ο Ερντογάν κέρδισε επειδή οι οπαδοί του φοβούνται την αλλαγή, γιατί κατάφερε να τους πείσει ότι ο όποιος νέος διάδοχος θα τους πάρει όλα όσα απέκτησαν κατά τα χρόνια της δικής του ηγεσίας. Αλλά ο φόβος δεν είναι καλή βάση για το μέλλον. Πέραν της διασφάλισης της εξουσίας του, ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πολιτικό πρόγραμμα».
Τέλος, η ίδια εφημερίδα σημειώνει: «Από την Κυριακή ένα είναι σαφές: ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέσω εκλογών. Το σύστημα που έχει δημιουργήσει μπλοκάρει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που φαίνεται επίσης θα χρειαστεί μεγάλη αναμονή ως την κατάρρευση της Δημοκρατίας Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνο θα πάρει η εκ των έσω κατάρρευση του συστήματος αυτού είτε η βίαιη ανατροπή του. Το μέλλον της Τουρκίας είναι πρωτίστως αβέβαιο».
Στην Ελβετία η Neue Zürcher Zeitung γράφει σχετικά με την επόμενη μέρα στην Τουρκία: «Τι θα συμβεί από δω και πέρα; Το ότι η εποχή Ερντογάν δεν έχει ακόμη παρέλθει είναι κάτι που οι αντίπαλοί του πρέπει να το συνηθίσουν. O Eρντογάν θα κληθεί αμέσως να έρθει αντιμέτωπος με την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες και να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρέους. Οι κοινωνικές αναταραχές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Και τότε ο ίδιος θα καταλάβει ότι αυτή η απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας δεν φέρνει και την ειρήνη».
Στις ΗΠΑ τέλος, οι Financial Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Ο εμπορικός πόλεμος του Τράμπ οδηγεί την Harley να κατασκευάσει μοτοσυκλέτες που προορίζονται για την αγορά της ΕΕ εκτός των ΗΠΑ».
Στο κύριο άρθρο τονίζει ότι ένα από τα σημαντικότερα brands της Αμερικής έλαβε την απόφαση αυτή για να αποφύγει τους δασμούς την επιβολή των οποίων αποφάσισε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ.
