Η γιορτή της ΑΕΚ με την κούπα πλέον στα χέρια είναι αλήθεια πως δεν έχει σχέση με οτιδήποτε έχουμε δει σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα, στο πρόσφατο παρελθόν.
Αυτό δεν αφορά μόνο την «εισαγωγή» της ιδέας με το ανοιχτό πούλμαν για την ομάδα να κάνει παρέλαση. Εχει να κάνει και με την απίστευτη… σε όγκο και πάθος (για να θυμηθούμε λίγο δεκαετία του ’80 και πολιτικές συγκεντρώσεις) συμμετοχή του κόσμου της. Κάτι που φυσικά δικαιολογείται από τα 24 χρόνια που καθυστέρησε να έρθει αυτή η γιορτή.
Επίκεντρο η Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας που διέρρευσαν χθες, περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στο κέντρο της πόλης που είναι ταυτισμένη με την ΑΕΚ, για να περιμένουν το πούλμαν με την ομάδα.
Ο παραπάνω αριθμός, για όσους βρέθηκαν εκεί, δεν κρίνεται υπερβολικός. Ηδη μέσα σε περίπου μισή ώρα μετά το τέλος και του τελετουργικού στη Ριζούπολη ήταν απροσπέλαστος ο χώρος σε μια περίμετρο περίπου 300-400 μέτρων γύρω από την πλευρά της παλιάς Σκεπαστής. Εκεί που είχε στηθεί κι ένα ειδικό stand, με δεσπόζουσα την επιγραφή «ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδας 2017-2018».

Ετσι, από πολύ νωρίς ο κόσμος που από Ριζούπολη περπατούσε προς το εργοτάξιο του νέου γηπέδου και σχημάτιζε ένα εντυπωσιακό στο μάτι «κιτρινόμαυρο ποτάμι», αναγκαζόταν… να πλασάρεται προς το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, στην πλατεία Πατριάρχου. Εννοείται πως όχι μόνο η λεωφόρος Δεκελείας, αλλά και σχεδόν όλοι οι όμοροι και… οι όμοροι των όμορων δρόμοι κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ, είχαν κλείσει.
Ομορφο σκηνικό, σχεδόν συγκινητικό, αν φέρεις στο μυαλό σου τον μεγάλο αριθμό οικογενειών με τα παιδάκια τους από το χέρι να πανηγυρίζουν όλοι μαζί, ανθρώπους γενικά κάθε φύλου και ηλικίας. Αρκετοί από τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούσαν αυτό το σκηνικό για πρώτη φορά στη ζωή τους. Μέχρι τώρα γι’ αυτούς η ΑΕΚ συνήθως σήμαινε προβληματισμούς, απογοητεύσεις, ώς και τον πόνο του υποβιβασμού. Αλλά κράτησαν. Και η χθεσινή βραδιά, ήταν η βραδιά του ξεσπάσματος.
Το πούλμαν με την ομάδα έπιασε τη Δεκελείας από την αρχή, πηγαίνοντας από Πατησίων. Αρκετά πριν φτάσει στο κέντρο της Φιλαδέλφειας είχε αρχίσει να «κολλάει» μέσα στο πυκνό πλήθος που αποθέωνε τους πρωταθλητές. Οι οποίοι συμμετείχαν στα συνθήματα -και σε κάποια όχι σεμνά, λόγω προφανώς του ακραίου ενθουσιασμού…- κι επιδείκνυαν συνεχώς το κύπελλο της πρωταθλήτριας που φυσικά προκαλούσε αμόκ ενθουσιασμού.

Σε εστιατόριο κοντά στο σημείο που από Δεκελείας στρίβεις για το γήπεδο της ΑΕΚ, περίμενε την ομάδα μαζί με συνεργάτες του και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ανέβηκε μάλιστα σε όροφο του κτιρίου για να τους βλέπει από ψηλά, εκεί… του έστειλαν το κύπελλο για λίγο κι άκουσε το «είναι τρελός ο πρόεδρος». Βέβαια άκουσε παράλληλα εκεί κοντά και το «είναι τρελός ο Λάζαρος», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ολο αυτό το σκηνικό εξελίχθηκε μέσα σε συνεχή αστραπόβροντα, αλλά η βροχή δεν ξεκίνησε παρά μόνο όταν αποχώρησε η ομάδα. Τα μαγαζιά της Φιλαδέλφειας πλημμύρισαν στη συνέχεια με κόσμο, όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο της μέρας και το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας. Οι περισσότεροι έδιναν ραντεβού για το βράδυ του Σαββάτου, μετά τον τελικό του Κυπέλλου…
