ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Παρή Σπίνου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Eνα αίτημα του χώρου του βιβλίου που επανερχόταν τα τελευταία χρόνια, η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, φαίνεται πως ικανοποιείται καθώς έδωσαν το ok οι θεσμοί. Και μάλιστα θα ισχύει για όλα τα βιβλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή.

«Η θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής βιβλίου για όλα τα βιβλία συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. «Ως γνωστόν, η ενιαία τιμή βιβλίου είχε καταργηθεί για τις περισσότερες κατηγορίες βιβλίων το 2014, ακολουθώντας τις συστάσεις που περιλαμβάνονταν, τότε, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

»Πάγιο αίτημα σύσσωμου σχεδόν του κόσμου του βιβλίου, η επανεξέταση της ενιαίας τιμής βιβλίου εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθηκε, το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάστηκε τις προδιαγραφές μελέτης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε το φθινόπωρο του 2017, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, εξειδικευμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ενιαία τιμή για όλα τα είδη βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα ή στα ελληνικά στο εξωτερικό, έντυπων και ηλεκτρονικών, με διάρκεια 18 μήνες και ανώτατη νόμιμη έκπτωση 10%. Σε περίπτωση ανατύπωσης, είτε εντός του δεκαοκτάμηνου είτε μετά τη λήξη του, θα υπάρχουν επιπλέον 12 μήνες, για μία φορά, με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 20%.

Η επανέκδοση με νέο ISBN θα επανεντάσσεται από την αρχή στο παραπάνω καθεστώς, με την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα έχει βρεθεί εκτός αγοράς, δηλαδή θα είναι «εξαντλημένη στον εκδότη» σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων κυκλοφορούντων βιβλίων (www.biblionet.gr), για διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή του μήνα και του έτους έκδοσης του βιβλίου, καθώς και του αριθμού των αντιτύπων στην πρώτη έκδοση και σε κάθε ανατύπωση ή επανέκδοση. Σε περίπτωση μη αναγραφής η περίοδος προστασίας από το καθεστώς ενιαίας τιμής βιβλίου θα ξεκινά από την 1/1 του συγκεκριμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενιαία τιμή βιβλίου ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι ένα μέτρο που προστατεύει κυρίως τα μικρότερα βιβλιοπωλεία και τους ανεξάρτητους εκδότες από τον μεγάλο ανταγωνισμό.