Πιο… εύκολη αναμένεται να καταστεί για αρκετούς αιτούντες γονείς η δυνατότητα απόκτησης επιταγής εισόδου (voucher) σε δομές παιδικής φροντίδας μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Η σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Οικονομικών, Εσωτερικών) με την ΚΕΔΕ για την υλοποίηση του προγράμματος τη σεζόν 2018-2019 αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα της εβδομάδας.
Ωστόσο, έχει «κλειδώσει» το κατώτατο όριο των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα και, όπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές, «στη χειρότερη περίπτωση θα είναι ίδιοι με τους περσινούς».
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση δεν θα πέσει κάτω από τα 220 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί χοντρικά στη χορήγηση voucher για τη δωρεάν φιλοξενία 108.000 παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία).
Σε συνδυασμό με το μέτρο της υποχρεωτικής εγγραφής τετράχρονων παιδιών στα Νηπιαγωγεία -αρχής γενομένης από 184 δήμους ανά την επικράτεια, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας- προκύπτει ότι ειδικά σε μεγάλα και μεσαία αστικά κέντρα οι αιτούντες γονείς που πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν περισσότερες πιθανότητες απόκτησης ενός voucher.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ επιμένει στην πρότασή της για αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, που σήμερα είναι στα 27.000 ευρώ ετησίως. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, ο δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών Σ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος στο οποίο θα ανέβει το όριο (πρόταση της ΚΕΔΕ τα 33.000 ευρώ).
Ολα θα ξεκαθαρίσουν στην επικείμενη «τετραμερή» σύσκεψη. Στόχος είναι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να εκδοθεί στα μέσα Μαΐου, ώστε στη συνέχεια η ΕΕΤΑΑ (φορέας υλοποίησης του προγράμματος) να δημοσιεύσει την πρόσκληση στους γονείς περίπου στις 20 Μαΐου.
Πάντως, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί (κατά περίπτωση) στις 31 Μαΐου.
