ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Βίκυ Καπετανοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λαβράκια έβγαλαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και τις αμερικανικές δυνάμεις που ηγούνται του στρατιωτικού συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού κράτους», σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Οπως δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο σύμβουλος ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης, Χίσαμ αλ Χασίμι, ένας από τους κορυφαίους υπασπιστές του (άφαντου) αρχηγού του «Ι.Κ.», Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Τουρκία και παραδόθηκε σε Ιρακινούς πράκτορες, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το κινητό του τηλέφωνο για να στήσουν παγίδα σε άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο συλληφθείς, Ισμαήλ αλ Εϊθάουι, ήταν υπεύθυνος μεταξύ άλλων για μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του «Ι.Κ.» σε διάφορες χώρες.

Βάσει των πληροφοριών του Reuters, Ιρακινοί και Αμερικανοί πράκτορες κατάφεραν να εντοπίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να σπάσουν τους κωδικούς μυστικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Εϊθάουι.

Κι έτσι, με δόλωμα την εφαρμογή Telegram που είχε στο κινητό του, παρέσυραν διοικητές της οργάνωσης να περάσουν τα σύνορα από τη Συρία στο Ιράκ όπου και πιάστηκαν στη φάκα. Μαζί με έναν Σύρο και δύο Ιρακινούς διοικητές μονάδων του «Ι.Κ.», συνελήφθη επίσης ο Σύρος Σαντάμ Τζαμάλ, «κυβερνήτης» των τζιχαντιστών στα συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Χασίμι χαρακτήρισε τον Εϊθάουι και τον Τζαμάλ ως τα δύο κορυφαία στελέχη της οργάνωσης που έχουν πιαστεί ζωντανά, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με δυνάμεις των ΗΠΑ. Τη σύλληψη «πέντε πλέον καταζητούμενων» ηγετικών στελεχών της οργάνωσης επιβεβαίωσε χθες μέσω Twitter και ο Ντόναλντ Τραμπ.