Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επέλεξε να αναθέσει μια διερευνητική εντολή – αστραπή στην πρόεδρο της γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει δει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να τον ενημερώσει.
Μετά από έξι εβδομάδες άκαρπων προσπαθειών, ουσιαστικά, ο Ματαρέλα αποφάσισε να κάνει μια ακόμη προσπάθεια για να διαπιστώσει αν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του κινήματος Πέντε Αστέρων και όλης της Κεντροδεξιάς. Δηλαδή της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.
Πρόκειται, όμως, για μια σαφώς απίθανη εξέλιξη από τη στιγμή που και χθες το απόγευμα τα Πέντε Αστέρια επανέλαβαν την πάγια θέση τους: «ποτέ με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διότι μαζί του δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους αλλαγή».
Η Καζελάτι προέρχεται από το κόμμα του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού. Ηταν στενότατη συνεργάτιδά του και πριν από λίγες ημέρες δεν δίστασε να δηλώσει ότι «το βέτο για μη συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια στην κυβέρνηση αποτελεί πληγή για τη Δημοκρατία».
Μέχρι να φέρει σε πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε, φυσικά, δεν πρόκειται να φανεί μεροληπτική, δεδομένου και του υψηλού της θεσμικού αξιώματος.
Αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να αλλάξει τις προθέσεις των «πεντάστερων». Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει μέχρι αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση αρνητικής έκβασης και αυτής της προσπάθειας ο Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εναλλακτικές: ή να αναθέσει νέα διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (του κινήματος Πέντε Αστέρων) ή να δώσει απευθείας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό του κινήματος του Γκρίλο, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Στην πρώτη περίπτωση ο νέος κύκλος επαφών του Φίκο (που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» των Πέντε Αστέρων) θα είχε κύριο στόχο την προσέγγιση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος για τυχόν κυβερνητική συνεργασία. Στη δεύτερη, ο Ντι Μάιο θα έπρεπε να καταλάβει (χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας) αν μπορεί να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ικανή να στηρίξει μια κυβέρνησή του.
Η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά απλή αν λάβει κανείς υπόψη του, μάλιστα, ότι την Κυριακή θα γίνουν τοπικές εκλογές στην κεντρική περιφέρεια Μολίζε και σε δέκα ημέρες στη βορειοανατολική περιοχή Φριούλι Βενέτσια Τζούλια. Τα Πέντε Αστέρια (αλλά και η Κεντροδεξιά) ελπίζουν να υπερισχύσουν στις 22 του μηνός.
Και η Λέγκα να ξεπεράσει τη Φόρτσα Ιτάλια και να παγιώσει την υπεροχή της μέσα στην υπεσυντηρητική παράταξη, στο Φριούλι. Μπορεί να μοιάζουν μόνον λεπτομέρειες, αλλά σε μια ρευστή φάση σαν και αυτή όλα έχουν τη σημασία τους.
Ο Ιταλός πρόεδρος θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά την ίδια ώρα ξέρει καλά ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται σε μια στοιχειώδη, προγραμματική σύγκλιση.
Το πολιτικό σκηνικό μπορεί, εν μέρει, να αλλάξει αν το Δημοκρατικό Κόμμα αποφασίσει να πάρει ενεργά μέρος στις διαβουλεύσεις και να εγκαταλείψει την επιλογή της αδιαπραγμάτευτης παραμονής στην αντιπολίτευση.
Ο προσωρινός γραμματέας των Δημοκρατικών, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, έκανε ένα μικρό βήμα, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες της πολιτικής του δύναμης είναι η ενίσχυση των φτωχότερων πολιτών, η προστασία της μεσαίας τάξης, όπως και νέες εγγυήσεις για την απασχόληση των γυναικών και την αύξηση των κατώτατων μισθών. «Λέμε όχι στους τακτικισμούς», τόνισε ο Μαρτίνα, μέσω διαδικτύου.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ιταλική Κεντροαριστερά, μετά την ήττα της 4ης Μαρτίου, είναι βαθύτατα διχασμένη. Ενώ το «φάντασμα» του πρώην γραμματέα και πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, συνεχίζει να πλανάται απειλητικά πάνω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.
