Ναι, η Κύπρος παραμένει όμηρος ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού όπως δήλωσε προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος.
Είναι ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, συνέχεια του οθωμανικού, που πενήντα ένα χρόνια τώρα κρατά υπόδουλο το νησί.
Ιμπεριαλισμός σε βάρος των Eλλήνων που πέθαναν, μάτωσαν, διώχτηκαν από τα σπίτια τους, αλλά και σε βάρος των εξισλαμισμένων και τουρκογενών κατοίκων που υφίστανται εγγύτερα το διαρκές έγκλημα του εποικισμού, την αλλοίωση πληθυσμού με εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία.
Ναι, είναι ο ιμπεριαλισμός που τυραννά την Κύπρο. Ηταν και παραμένει ο ακρωτηριασμένος πλέον μεγαλοβρετανικός, έδρασε και ο αμερικανικός με το «κούρδισμα» ακροδεξιών/φασιστών αμφοτέρων των πλευρών, προς διευκόλυνση του εξ αρχής τεθέντος στόχου: της διχοτόμησης.
Είναι και ο φασισμός υπό τον μανδύα του εθνικισμού. Από τους Νεότουρκους και εντεύθεν σε βάρος των «ξένων» χριστιανών. Συνεχής φασισμός από την επαύριο της Συνθήκης της Λωζάννης. Εκμεταλλευόμενος την ελληνική αδυναμία που βαφτίστηκε «ελληνοτουρκική φιλία», καταδίωξε τον παραμένοντα ελληνισμό στη Μικρά Ασία το ’20, ’30, ’40, ’50, ’60, ’70 κι έφτασε σήμερα κάτω από 2.000 ψυχές.
Και είναι φασισμός-ιμπεριαλισμός-αναθεωρητισμός πρότυπο! Ενέπνευσε τον Χίτλερ, έχει μιμητές σε διακρατικές σχέσεις αλλά και έναντι μειονοτήτων, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Λιβύη, Συρία).
Δεν τον διαβάζουμε σωστά τον συνεχή, επίμονο, σταθερό, αταλάντευτο, αδίστακτο τουρκικό ιμπεριαλισμό-φασισμό-αναθεωρητισμό.
Κι όλο βλέπουμε περιθώριο συνεννόησης. Και καλής πίστης. Κι άντε να παραχωρήσουμε και θα τα τηρήσουν! Πότε τήρησαν συμφωνηθέντα ενώ είχαν δύναμη και ευκαιρία; Ποτέ!
Και τι θα γίνει στα νησιά των έξι μιλίων δίχως ΑΟΖ; Το κρίσιμο στα νησιά είναι το ψάρεμα με όρους ευρωπαϊκούς, προστασίας αλιευμάτων. Δίχως διασφάλιση ζωτικού χώρου για τους νησιώτες μας, και όχι για τον Τούρκο συνεχιστή των χιτλερικών απόψεων περί ζωτικού χώρου στην Ευρώπη του Β' Π.Π., δύσκολα θα μείνει κάποιος στα νησιά!
«Μα η Γερμανία και η Γαλλία τα βρήκαν!». Ναι, αλλά αφού καταστράφηκε η Γερμανία. Οταν καταστράφηκε η Ελλάδα, η «ελληνοτουρκική φιλία» ήταν «φερετζές».
Αν ο κ. Ερντογάν θέλει ευημερία για τους ομοθρήσκους του στην Κύπρο, ας αποσύρει τον στρατό κατοχής, ας συμφωνήσει σε άρση των παρεμβατικών «εγγυήσεων».
Ας διευκολύνει τη μετανάστευση/παλιννόστηση των Τούρκων εποίκων πίσω στην ισχυρή και πλουσιότερη πλέον Τουρκία, ας εξουδετερώσει την ανομία στα κατεχόμενα. Ειρηνευτικές δυνάμεις εγγυώνται τον μη πόλεμο. Ισως χρειαστεί και διεθνής αστυνομική στήριξη ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το έγκλημα σε όλο το νησί. Κακά τα ψέματα, τόσα χρόνια ανωμαλία, χορεύουν οι επιτήδειοι. Εντός ευρωπαϊκών θεσμών θα διευκολυνθεί, θα απογειωθεί η ανάπτυξη του κατεχόμενου βορειοανατολικού τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επικοινωνήσουν οι Κύπριοι. Αν χρειάζονται άμυνα, θα την οργανώσουν από κοινού.
Λέει αλήθειες ο κ. Ερντογάν κατά το συμφέρον του. Μας λέει αλήθειες και ο κ. Φιντάν. Ας τις διαβάσουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας