Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.7°
0 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 16.4°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 13.0°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
71%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
58%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 14.9°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
80%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.1° 19.9°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 16.8°
1 BF
69%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
72%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 13.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εβδομάδα Δράσης για τον Αφοπλισμό χωρίς την Αριστερά;

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέδωσε τεκμηριωμένη ανακοίνωση για την ογδοηκοστή επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ που αποτέλεσε επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλη κατάκτηση για την ανθρωπότητα.

Υπενθυμίζω ότι η επέτειος αυτή ετησίως είναι και η αρχή της ετήσιας Εβδομάδας Δράσης για τον Αφοπλισμό (24-30 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της οποίας άλλοτε η Αριστερά, και ιδιαίτερα το ΚΚΕ, έκανε μεγάλες εκδηλώσεις με έμφαση στον πυρηνικό αφοπλισμό, καθώς και στην ανάγκη μειώσεων στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες.

Δυστυχώς, φέτος, αλλά και τα προηγούμενα πολλά χρόνια, δεν ανέλαβαν δράσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας για τον Αφοπλισμό οι αριστερές δυνάμεις της χώρας μας, αν και αναφέρονται διαρκώς στο πρόβλημα της διεθνούς στρατιωτικοποίησης, καλύτερα του μιλιταρισμού, που αφορά πολλούς τομείς της ζωής, όχι μόνο της εθνικής άμυνας.

Θυμάμαι την αρχή του καταστατικού της UNESCO που αναφέρει ότι «ο πόλεμος ξεκινά στα μυαλά των ανθρώπων, άρα εκεί πρέπει να εδραιωθεί η ειρήνη», προτείνοντας μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας μέσω δεκαετούς προγράμματος, το οποίο δυστυχώς στη χώρα μας αγνοείται.

Επανερχόμενος στο μέγα θέμα των στρατιωτικών δαπανών, επισημαίνω ότι αποτελεί πρόβλημα και της Ελλάδας, που σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι πρώτη στην Ευρώπη, πρωτιά που επικαλείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνόδους του ΝΑΤΟ για να αποδείξει ότι είναι «το καλύτερο παιδί» και έναντι της απαίτησης Τραμπ να αυξήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς μέχρι το 5% του ΑΕΠ, ενώ επί πολλές δεκαετίες, ακόμα και στον Ψυχρό Πόλεμο, ο αντίστοιχος μέσος όρος δεν υπερέβαινε το 2%.

Θα έλεγα ότι είναι ασυγχώρητο να απουσιάζει η Αριστερά από την επίσημα καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες Εβδομάδα για τον Αφοπλισμό, πυρηνικό και συμβατικό, ιδέα με την οποία είμαστε ταυτισμένοι από τον προηγούμενο αιώνα. Δικά μας και τα σχετικά επιτεύγματα, ιδιαίτερα στα χρόνια της περεστρόικα στη Σοβιετική Ενωση, την οποία σύμπασα η Αριστερά, εννοώ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, είχε υποστηρίξει.

Αντιθέτως, η Δεξιά κάνει πράξη τη λατινική ρήση si vis pacem para bellum, δηλαδή, αν επιθυμείς ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο. Πολιτική που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί και στις σχέσεις με την Τουρκία, παραγνωρίζοντας το δίδαγμα της Ιστορίας ότι σημαντικός λόγος της υπερχρέωσης της χώρας μας που οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια ήταν οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί.

Αγνωστη ιδέα η πολυδιάστατη ασφάλεια, πολύ περισσότερο η κοινή ασφάλεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα έλεγα και για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι εισηγητής της δεύτερης υπήρξε ο εκ των ηγετών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Ούλοφ Πάλμε, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εβδομάδα Δράσης για τον Αφοπλισμό χωρίς την Αριστερά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας