Σε αυτή τη χώρα με πολύ μεγάλη δυσκολία μάθαμε να σεβόμαστε την άλλη άποψη. Πολύ δύσκολα μάθαμε να συνυπάρχουμε με τη διαφορετική και κυρίως με την αντίθετη πολιτική ταυτότητα. Περάσαμε πολλές δεκαετίες στιγματισμού του διαφορετικού φρονήματος, φακελωμάτων και διώξεων.
Καταφέραμε όμως κάποια στιγμή να πούμε για λογαριασμό των περισσότερων Ελλήνων: «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά…». Αυτό ήταν μια μεγάλη κατάκτηση για τη δημοκρατία. Η κατάκτηση αυτή αμφισβητείται με τον πιο προκλητικό και τον πιο ακραίο τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Και αμφισβητείται από κορυφαία κυβερνητικά χείλη. Από υπουργούς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Π. Μαρινάκης απείλησε προχθές με δικαστικές διώξεις δημοσιογράφο επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις που έκανε. Και χθες το... τερμάτισε. Μας είπε πως δεν συνίσταται απειλή όταν γίνεται χρήση νόμιμων μέσων. Αυτά τα λέει ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει νομικά. Που ξέρει δηλαδή, ακόμα και με τους ορισμούς του Ποινικού Κώδικα, ότι απειλή είναι οτιδήποτε χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φόβο στον άλλον ανεξαρτήτως αν είναι νόμιμο ή παράνομο.
Με αυτούς τους νεολογισμούς του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κάνει υποδείξεις στην εφημερίδα μας επειδή χθες είχε βασικό της θέμα τις δικές του απειλές, όπως και τις απειλές άλλων υπουργών - νυν και πρώην. Αλλά δεν έμεινε σε αυτό. Μίλησε για «ένα κύκλωμα που δρα σε διάφορα Μέσα και εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα… Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρά τους και ο στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση».
Μάλιστα. Στη χώρα που η ελευθερία του Τύπου κατατάσσεται στα χαμηλότερα σημεία διεθνώς (θέση 107), στη χώρα όπου ο έλεγχος της κυβέρνησης πάνω στα ΜΜΕ έχει επιβληθεί με τις λίστες Πέτσα κ.ά. και έχει διαπιστωθεί στην πράξη καθώς το μαύρο γίνεται άσπρο, σε αυτή τη χώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας πληροφορεί πως υπάρχει δημοσιογραφικό κύκλωμα που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση! Σοβαρά τώρα; Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της γελοιότητας, τότε ποιο είναι το σοβαρό και ποιο το γελοίο;
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση. Εξ ου και τα... παραληρήματα του κυρίου Μαρινάκη. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Εξαιτίας της κρίσης της η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οχι επειδή παραληρεί, αλλά επειδή ενδεχομένως θα επιχειρήσει να κάνει πράξη κάποια από τα παραληρήματά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας