Επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξή του στον ANT1, εξαπέλυσαν σήμερα με ανακοινώσεις και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απ' την πλευρά της Ν.Δ., η Σοφία Ζαχαράκη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως είπε ψέματα για τη «δήθεν» οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως όλοι οι προϋπολογισμοί του έχουν πέσει έξω.
Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι ένα μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα και το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του.
«Η ΝΔ το καταψήφισε. Όσα είπε, χθες, ο κ. Τσίπρας είναι απόδειξη ότι λέει ωμά ψέματα», είπε παρουσιάζοντας τη δήλωση του Eurogroup της 5ης Απριλίου όπου και τονίζεται πως οι ελληνικές αρχές «επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση για εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων, ιδίως, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος». «Η στάση μας είναι αυτονόητη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην περάσει το αφορολόγητο», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος». «Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου και σχολιάζει:
«Η ΝΔ, προσπαθεί με τα μισόλογα της κας Ζαχαράκη να κρύψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί στη ΔΕΘ για περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων, περικοπές τις οποίες είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμά της. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο, όπως έκανε και με τις συντάξεις, αφού δεν έπιασαν τα παρακάλια του στους Θεσμούς».
Απ' την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι: «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν εξαντλήθηκε ο χρόνος του. Εξαντλήθηκε, όμως, η μεσαία τάξη».
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1,η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής του κ. Τσίπρα έχουν οδηγήσει στη μιζέρια και στη φτώχια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επικρίνοντας την πρωτοβουλία των στελεχών της «ΓΕΦΥΡΑΣ», επαναλαμβάνοντας ότι η «μόνη γέφυρα που ταιριάζει αυτή τη στιγμή στο προφίλ του κ. Τσίπρα είναι η γέφυρα των στεναγμών. Γιατί ακούγεται ο στεναγμός του, βλέπει την ήττα που έρχεται. Η αλήθεια είναι ότι φοβάται τις εκλογές. Εάν δεν τις φοβάται και εάν πιστεύει πράγματι ότι κάθε φορά τις εκλογές θα τις κερδίζει, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, 26 Μαΐου να κάνει εθνικές εκλογές.
Για «μνημείο κοροϊδίας» σχετικά με τη δέσμευση για το αφορολόγητο έκανε λόγο το ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η, δε, απάντηση του κ. Τσίπρα στο ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου, αποτελεί μνημείο κοροϊδίας, καθώς από τη μία μόλις πριν λίγες μέρες το υπέγραψε ως δέσμευση, στην απόφαση του eurogroup κι από την άλλη, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόσχεται ότι δήθεν το φυλάει ως έκπληξη για μετά τις εκλογές». Επίσης, σημειώνει ότι «ο λαός ξέρει καλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση Ν.Δ.».
Κριτική άσκησε και η Ένωση Κεντρώων, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η συνέντευξη του κ.Τσίπρα, ήταν σε ύφος θρασύ και απολογητικό». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «μια κυβέρνηση που τέσσερα χρόνια αφαίμαξε την κοινωνία έρχεται τώρα να υποσχεθεί παροχές που θα επιβαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση και θα οδηγήσουν σε ξήλωμα του πουλόβερ των θυσιών της περιόδου της κρίσης».
Κριτική και για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Οι "Πρέσπες" δεν υπογράφηκαν επειδή έτυχε να βρεθεί ένας μετριοπαθής πολιτικός στη γειτονική χώρα, αλλά επειδή το απαιτούσαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ συμπληρώνοντας πως η «υπεραπόδοση της οικονομίας» και η «εμπιστοσύνη των αγορών» δεν είναι κριτήριο για τη ζωή του λαού, που συνεχίζει να φορτώνεται όλους τους αντιλαϊκούς νόμους.
Κριτική για τις αναφορές του πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών άσκησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να συνδέει ένα πατριωτικό θέμα με τους κομματικούς του σχεδιασμούς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η σύμφωνη γνώμη του Ποταμιού για την επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Βαλκανική, δεν είναι λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα. «Δεν υποστέλλουμε τη δική μας προοδευτική σημαία επειδή τώρα ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε να είναι προοδευτικός, έπειτα από πέντε χρόνια σύμπραξης με τον κ. Καμμένο», τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας