Ανθρώπινη διαβίωση ή αγώνας για επιβίωση

esties1.jpg

Φοιτητικές εστίες Έρευνα της «Εφ.Συν.» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ιωάννινα | ΕΦ.ΣΥΝ.

Τα τελευταία χρόνια, ελέω οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες και σίτιση στα εστιατόρια των πανεπιστημίων να αυξάνονται συνεχώς.

Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων δωματίων οι πιθανότητες εξασφάλισης μίας θέσης στις εστίες είναι πολύ μικρές και αρκετοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα ενός διαμερίσματος στην πόλη.

Ακόμη όμως κι αυτοί που πληρούν τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζουν μία θέση στις εστίες ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Δωμάτια λίγων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ενίοτε χωρίς ρεύμα, σε κτίρια με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, που έχουν χρόνια να συντηρηθούν, καθιστούν τη διαβίωση στις εστίες πραγματική επιβίωση.

Πανεπιστημιούπολη

H πρόσοψη της ΦΕΠΑ Β’ H πρόσοψη της ΦΕΠΑ Β’ | Βασίλης Μαθιουδάκης

Επισκεφθήκαμε τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), η οποία αποτελείται από τέσσερα κτίρια, τις εστίες Α, Β, Γ και Δ και οι οποίες έχουν συνολική δυναμικότητα 1.032 θέσεων.

Στην είσοδο του κτιρίου Β', μας υποδέχτηκε η Χριστίνα, τελειόφοιτη στο Γεωπονικό.

«Μην κρίνετε από την πρόσοψη. Την έβαψαν σχετικά πρόσφατα. Το Β' κτίριο είναι το παλιότερο όλων και δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ», μας λέει, οδηγώντας μας στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στο μουντό φουαγιέ του ισογείου βλέπουμε έναν φθαρμένο καναπέ και κάτι σκοροφαγωμένες πολυθρόνες εν είδει σαλονιού.

ΦΕΠΑ Β’, Πανεπιστη­μιούπολη, Ιλίσια ΦΕΠΑ Β’, Πανεπιστη­μιούπολη, Ιλίσια | Βασίλης Μαθιουδάκης

Ανεβαίνοντας στους πάνω ορόφους βλέπουμε ετοιμόρροπες στοίβες από ρούχα και χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές πεταμένες στους διαδρόμους, βουλωμένους νεροχύτες στις κοινόχρηστες τουαλέτες των ορόφων αλλά και οι σοβάδες που κρέμονται από το ταβάνι, ενώ το μόνο που σπάει κάπως την εικόνα εγκατάλειψης είναι τα πολύχρωμα γκραφίτι και τα συνθήματα -κυρίως φεμινιστικού περιεχομένου- που καλύπτουν τους τοίχους.

ΦΕΠΑ Β’. Aκαταστασία κι ένα φεμινιστικό μήνυμα στον τοίχο ΦΕΠΑ Β’. Aκαταστασία κι ένα φεμινιστικό μήνυμα στον τοίχο | Βασίλης Μαθιουδάκης

ΦΕΠΑ Β’, Πανεπιστημιούπολη ΦΕΠΑ Β’, Πανεπιστημιούπολη | Βασίλης Μαθιουδάκης

«Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης στα κτίρια. Μας κόβουν τη θέρμανση και το ζεστό νερό γιατί δεν έχουν πληρώσει για το φυσικό αέριο, η υγρασία είναι εμφανής σε πολλά δωμάτια αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου, ενώ σοβάδες πέφτουν από το ταβάνι, με κίνδυνο να χτυπήσει κάποιος. Το μόνο που κάνει η διεύθυνση είναι να τοποθετεί απλά τη σήμανση “ΠΡΟΣΟΧΗ”», μας λέει η Χριστίνα ξεναγώντας μας στους πάνω ορόφους της ΦΕΠΑ Β'.

ΦΕΠΑ Β’, διάβρωση στο ταβάνι ΦΕΠΑ Β’, διάβρωση στο ταβάνι | Βασίλης Μαθιουδάκης

Η κατάσταση στην φοιτητική εστία του ΕΜΠ είναι ακόμη χειρότερη. Εδώ και δεκαετίες, συγκεκριμένα από το 1976, το δεκαώροφο κτίριο της ΦΕΕΜΠ έχει μείνει ίδιο κι απαράλλαχτο από κάθε άποψη. Ούτε λόγος για συντήρηση.

Δωμάτια παγωμένα και ποτισμένα στην υγρασία, σπασμένες σωληνώσεις που καθιστούν τη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού αδύνατη προκαλώντας μάλιστα διαρροές και πλημμύρες, ενώ οι φθαρμένες καλωδιώσεις, που δεν σηκώνουν την τάση των ηλεκτρικών συσκευών, βυθίζουν συχνά στο σκοτάδι ολόκληρους ορόφους.

ΦΕΠΑ Β’, βουλωμένος νιπτήρας στις κοινόχρηστες τουαλέτες ΦΕΠΑ Β’, βουλωμένος νιπτήρας στις κοινόχρηστες τουαλέτες | Βασίλης Μαθιουδάκης

Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, στα τέλη του Νοεμβρίου έληξαν οι συμβάσεις των εργολάβων σίτισης με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με αποτέλεσμα να κλείνει η μία λέσχη μετά την άλλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφήνοντας χιλιάδες οικοτρόφων χωρίς φαγητό.

Οι φοιτητές ζητούν παγίως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις εστίες όπου διαμένουν και να μη διακοπεί η σίτισή τους, αιτήματα που αποτέλεσαν και την αιχμή του δόρατος της επί 36 ημέρες κατάληψης του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από συλλόγους οικότροφων φοιτητών, αλλά και μιας σειράς κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας.

Τόσο η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ όσο και το νέο Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διατείνονταν με κάθε ευκαιρία ότι προκειμένου να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών θα πρέπει να λήξει πρώτα η κατάληψη.

Την περασμένη εβδομάδα, το συντονιστικό της κατάληψης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποφάσισε να αποχωρήσει από το κτίριο του ιδρύματος, αφήνοντας την ηγεσία του ιδρύματος και του υπουργείου χωρίς καμία δικαιολογία πλέον.

Αθλιο φαγητό, παρατημένα κτίρια, κρύο του... Βαρδάρη και κρεβάτια χωρίς στρώματα

Φθορές πλημμελούς συντήρησης στην εστία του ΑΠΘ Φθορές πλημμελούς συντήρησης |

Θεσσαλονίκη

Ανέστιοι φοιτητές στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ. Βουνό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως λένε τα ίδια τα παιδιά που προσπαθούν να διαβιώσουν εκεί, σε συνθήκες που δεν προσομοιάζουν σε καταλύματα φιλοξενίας του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος μιας χώρας.

Νωπό είναι το πρόβλημα του εστιατορίου που υποτίθεται ότι επιλύθηκε, αλλά όταν το λες αυτό στους φοιτητές χαμογελούν με νόημα...

Τα κτίρια, χτισμένα το 1970, μοιάζουν να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ όσο δικαιολογεί η ηλικία τους. Αν όχι εντελώς εγκαταλειμμένα, είναι εμφανώς κακοσυντηρημένα.

«Υπάρχουν υγρασίες παντού. Πολλά κουφώματα παραθύρων δεν κλείνουν και μπάζουν νερό και κρύο. Οι πόρτες ανοίγουν μ’ ένα σπρώξιμο. Νιώθουμε ευάλωτοι, εκτεθειμένοι και ανασφαλείς», λέει φοιτήτρια που ζει στις εστίες αφού η οικογένειά της δεν έχει τη δυνατότητα για ενοικίαση ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη.

Πολλά τα προβλήματα

Φθορές πλημμελούς συντήρησης στην εστία του ΑΠΘ

Η «Εφ.Συν.» κατάφερε να συλλέξει φωτογραφικό υλικό από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών που μιλούν μόνες τους... Υπάρχουν όμως κι αυτά που δεν φαίνονται στην εικόνα.

Η θέρμανση, για παράδειγμα, δεν επαρκεί για να ζεστάνει τα δωμάτια, ειδικά των υψηλών ορόφων, ενώ στους χαμηλότερους ορόφους υπάρχει πρόβλημα λόγω απουσίας συντήρησης.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ζεστό νερό στα κοινά μπάνια κάποιων ορόφων... Απλώς δεν υπάρχει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που φοιτητές αναγκάζονται να ζεστάνουν νερό με άλλους τρόπους για να πλυθούν, να κάνουν μπάνιο στο σπίτι κάποιου φίλου ή απλώς να ανεχθούν το κρύο νερό στο σώμα τους.

«Τα κρεβάτια... αρχαία. Τα στρώματα χρησιμοποιημένα. Και το καλύτερο; Τις προάλλες μας είπαν ότι πλέον τα στρώματα δεν θα παρέχονται γιατί τα διαθέσιμα έχουν τελειώσει», λένε τα παιδιά.

Υπάρχει, βέβαια, και η γνωστή υπόθεση του εστιατορίου, που στις 20 Νοεμβρίου έκλεισε διότι έληξε η σύμβαση του εργολάβου, που το λειτουργούσε, με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Χρειάστηκαν διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών, πορείες επί πορειών των φοιτητών και παραστάσεις στον... υπάλληλο του Ιδρύματος που κατοικοεδρεύει στη Θεσσαλονίκη για να επιβεβαιώσει απλώς ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμη και η Σύγκλητος του ΑΠΘ παρενέβη με επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

«Ευτυχώς το πανεπιστήμιο μας επέτρεψε να τρώμε στη φοιτητική λέσχη όσο ήταν κλειστό το εστιατόριο, κάτι που κανονικά απαγορεύεται», αναφέρουν παιδιά που ζουν στις εστίες.

Πριν από λίγες μέρες, υπό το κράτος των αντιδράσεων και της δημοσιότητας, το εστιατόριο ξαναλειτούργησε, αλλά όταν λες στους φοιτητές ότι το πρόβλημα λύθηκε κοιτάζονται μεταξύ τους και σου χαμογελούν.

«Η αλήθεια είναι πως υπολειτουργεί. Το φαγητό είναι άθλιο και οι μερίδες μικρές. Μάθαμε πως ο εργολάβος καλύπτει το κενό μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση, αλλά πότε θα γίνει αυτό; Πολλοί προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το φαγητό με σάντουιτς και κρουασάν», εξηγούν.

Ολα αυτά κι αρκετά ακόμη προφανώς είναι γνωστά και στη διοίκηση του ΑΠΘ που όμως δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις φοιτητικές εστίες, οι οποίες, καθώς φαίνεται, έχουν δει και καλύτερες μέρες στο παρελθόν.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Σύγκλητος του ΑΠΘ σαφώς επισημαίνει την προβληματική κατάσταση καλώντας το αρμόδιο Ιδρυμα να αναλάβει τις ευθύνες του:

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αδυναμία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως προς την ομαλή λειτουργία των Εστιών. Προτρέπει το νέο Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επανεκκίνηση όλων των απαιτούμενων υπηρεσιών (αποκαταστάσεις βλαβών, εργασίες συντήρησης κ.λπ.) ώστε να επανέλθουν οι Εστίες σε κανονική λειτουργία».

«Λαχείο» η φοιτητική στέγη στην Κρήτη

Φοιτητική εστία Κρήτης

Κρήτη

Στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, για τις οποίες είναι υπεύθυνο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εστιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα σε επίπεδο Κρήτης.

Η ελλιπής συντήρηση και η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στα δύο κτιριακά συγκροτήματα που φιλοξενούν περίπου 320 φοιτητές.

«Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των βασικών δαπανών νερού, ηλεκτρικού, πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ. καθώς και για τη συντήρηση της φοιτητικής εστίας, ωστόσο τα απαραίτητα κονδύλια άλλοτε καθυστερούν και άλλοτε δεν έρχονται ποτέ», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Γιαννούλη, υπεύθυνη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

«Εχουμε πια δυσκολία να λάβουμε ακόμα και προσφορές για την προμήθεια πετρελαίου από τοπικές επιχειρήσεις καθώς ξέρουν πως θα πληρωθούν ύστερα από τεράστια γραφειοκρατία και σίγουρα με μεγάλη καθυστέρηση», λέει η ίδια, τονίζοντας πως εκ των πραγμάτων πολλές από τις υποχρεώσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καλύπτει το ίδιο το Πανεπιστήμιο από τον πενιχρό προϋπολογισμό του ώστε να λειτουργούν οι εστίες.

Καθημερινά εμπόδια

Οι ίδιοι οι φοιτητές μιλούν για δραματικές συνθήκες διαβίωσης. Ελλειψη ζεστού νερού τις περισσότερες ώρες της μέρας, ανύπαρκτη φύλαξη, ελάχιστες υποδομές (πλυντήρια κ.λπ.) και ανεπαρκής στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας που δεν προλαβαίνει την επιδιόρθωση βλαβών είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά εμπόδια.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης αποσπώντας ελάχιστες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ κατήγγειλαν πως συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Προβλήματα συντήρησης και φύλαξης υπάρχουν και στο κτίριο των εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, οι οποίες στεγάζονται στις παλιές εγκαταστάσεις στην Κνωσό, όπου εδώ και χρόνια έχει επισημανθεί η ύπαρξη αμιάντου και διαφόρων άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από την παλαιότητα του κτιρίου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της φύλαξης η διοίκηση του Πανεπιστημίου το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε θέσπιση εσωτερικού κανονισμού ασφαλείας, που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στον χώρο των εστιών, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις.

Εκεί πάντως η συντήρηση έχει απεξαρτηθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με το ίδιο το Πανεπιστήμιο να αναλαμβάνει το κόστος λειτουργίας, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Βουλγαράκη, υπεύθυνη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου για το Ηράκλειο.

Αυξημένη ζήτηση

Την ίδια στιγμή με ραγδαίο ρυθμό αυξάνεται η ζήτηση φοιτητικής στέγης από φοιτητές των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενοικίασης σπιτιού στην Κρήτη. Κατά περίπου 50% ήταν αυξημένες οι φετινές αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ενισχύεται και από την έλλειψη στέγης στις τουριστικές περιοχές λόγω της υπερβολικής «άνθησης» πλατφορμών όπως η AirBnB, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις φοιτητών από την ηπειρωτική Ελλάδα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαβίωσης.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα στα άλλα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού. Το ΤΕΙ Κρήτης διαχειρίζεται δικές του εστίες στο Ηράκλειο, δυναμικότητας 120 κλινών, για τις οποίες επίσης καλύπτεται ως προς τα βασικά έξοδα συντήρησης με συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπως λέει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ Βαγγέλης Καπετανάκης.

Τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και στο ΤΕΙ έχει επιλεγεί η λύση της επιβολής «ενοικίου» στους φοιτητές που κυμαίνεται από 30 έως 45 ευρώ τον μήνα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.

Στις έδρες κάποιων τμημάτων του ΤΕΙ σε Σητεία, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο και Χανιά επιλέγεται η λύση της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία, με την προσφορά όμως να υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης από τους οικονομικά ασθενείς φοιτητές.

Ελάχιστη είναι η κάλυψη της ζήτησης φοιτητικής στέγης στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, το οποίο μέχρι σήμερα προσφέρει μόλις 74 θέσεις, ενώ ήδη προγραμματίζεται η κατασκευή νέων εστιών δυναμικότητας 180 κλινών, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αρης Μελετίου.

Και η υπάρχουσα εστία όμως του Πολυτεχνείου παρουσιάζει σημαντικότατα προβλήματα συντήρησης, όπως κατά διαστήματα καταγγέλλουν οι διαμένοντες φοιτητές.

«Ρολόι» η σίτιση

Σε επίπεδο σίτισης πάντως τα πράγματα στην Κρήτη είναι σαφώς καλύτερα καθώς τα εστιατόρια που εξυπηρετούν τους φοιτητές είναι αποσυνδεδεμένα από τις εστίες και λειτουργούν με το καθεστώς των εργολαβικών συμβάσεων.

Το κόστος της σίτισης καλύπτεται απευθείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για κάθε ένα από τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού.

«Επιστρέφει» το αίτημα της στέγασης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ιωάννινα

Τα χρόνια της κρίσης ήταν αυτά που ανέδειξαν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στα Ιωάννινα.

Σταδιακά μετά το 2011-2012 άρχισε να γίνεται φανερή η πίεση για ένα δωμάτιο στην εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αλλά και οι αιτήσεις για στέγη, έθεσαν πιο έντονα στο τραπέζι ένα θέμα που φαινόταν παλιότερα ότι είχε εξισορροπηθεί μέχρι ενός σημείου.

Παράλληλα όμως, κινητοποίησε και την ίδια την πόλη ώς έναν βαθμό, με τους εκπροσώπους της στον Δήμο Ιωαννιτών ή την περιφέρεια να αναζητούν λύσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει σήμερα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του πάνω από 900 δωμάτια σε ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες μέσα στην πανεπιστημιούπολη και άλλα περίπου 200 δωμάτια στην εστία του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, στην πόλη.

Επιπλέον, διατηρεί έναν αριθμό δωματίων για άλλες δράσεις του (Erasmus κ.ά.).

Από τους 17.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, υπολογίζεται ότι ενεργοί είναι περίπου 13.000, οπότε η αναλογία των υποδομών με τον αριθμό των φοιτητών θεωρείται καλύτερη σε σχέση με άλλα ιδρύματα.

Τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, εξασφαλίζονται και δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης, τα οποία φέτος έδωσαν άλλες 50 θέσεις.

Από αυτή την πλευρά όμως προκύπτει ένα νέο πρόβλημα, αφού η άνοδος του τουριστικού ρεύματος της πόλης τα τελευταία χρόνια μειώνει τη διαθεσιμότητα τέτοιων δωματίων.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα με τη στέγαση είναι ότι ακόμα και οικογένειες με «μεσαία» εισοδήματα δυσκολεύονται πλέον να στηρίξουν έναν φοιτητή μακριά από το σπίτι του, γι’ αυτό και καταγράφονται και πολλές περιπτώσεις φοιτητών που από ένα χρονικό σημείο και πέρα έρχονται μόνο για την εξεταστική περίοδο.

Μία επιπλέον κίνηση που έκανε φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι να προτείνει τη δημιουργία μιας νέας εστίας 100 δωματίων, για την οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες, με το υπουργείο Παιδείας να δείχνει κατ’ αρχάς θετική στάση.

Ως προς τη σίτιση τέλος, το φοιτητικό εστιατόριο στην πανεπιστημιούπολη, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της πλήρους ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη, έπειτα από διαγωνισμό, έχει τη δυνατότητα σίτισης τουλάχιστον 4.000 φοιτητών την ημέρα, σύμφωνα με το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας