ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Οι Τιμπώ» (δίτομο)

oi_timpo.jpg

θαύμα, Τιμπώ, Νομπελ, Τσε, Che «Οι Τιμπώ» (δίτομο, από 2 αντίτυπα)

«Οι Τιμπώ» του Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ

μετάφραση: Γ. Νίκας

εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας (Ευριπίδου 84, Αθήνα, τηλ. 210 3213907, www.hestia.gr)

ΔΙΤΟΜΟ: σελ. 806 + 998

ISBN 978-960-05-1513-8 και 978-960- 05-1514-5

 

Το έργο ζωής του Γάλλου συγγραφέα Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ (1881-1958), που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1937 το οποίο αποτελεί συγκλονιστική αναπαράσταση των ιστορικών στιγμών που προηγήθηκαν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Οι Τιμπώ» (ενιαίος μυθιστορηματικός κύκλος αποτελούμενος από επτά μυθιστορήματα και έναν επίλογο) είναι το έργο ζωής του Γάλλου συγγραφέα Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ (1881-1958), ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1937.

Το έργο είναι μια φιλόδοξη τοιχογραφία της Γαλλίας από την αρχή του εικοστού αιώνα ως την κήρυξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η οικογένεια Τιμπώ: ο πατέρας και δυο γιοι του, ο Αντουάν και ο Ζακ. Γύρω από την τριάδα αυτή κινούνται άλλα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μαζί τους.

Τα έξι πρώτα μυθιστορήματα οδηγούν στο έβδομο και μεγαλύτερο σε έκταση, το Καλοκαίρι του 1914, που είναι και ο λόγος υπάρξεως όλου του έργου. Πρόκειται για μια σχεδόν μέρα με την ημέρα περιγραφή των γεγονότων που κατέληξαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρακολουθούμε την μάταιη προσπάθεια των Γάλλων και των Γερμανών σοσιαλιστών να αποτρέψουν τον πόλεμο, το παιχνίδι σκακιού που παίζουν οι κυβερνήσεις, τις ίντριγκες των επιτελείων, την απάθεια των μαζών.

Ο Ζακ, νέος πια, είναι ενεργό μέλος μιας σοσιαλιστικής ομάδας ιδεαλιστών (ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, και κατά συνέπεια οι ρόλοι σοσιαλιστών και κομμουνιστών δεν έχουν ακόμη διαχωριστεί) με επικεφαλής τον Πιλότο, έναν θεωρητικό της επανάστασης και εγκέφαλο της ομάδας.

Μια συναρπαστική αναπαράσταση της ιστορικής στιγμής που προηγήθηκε του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

ΡΟΖΕ ΜΑΡΤΕΝ ΝΤΥ ΓΚΑΡ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

θαύμα, Τιμπώ, Νομπελ, Τσε, Che Ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ |

Ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ (1881-1958) είχε εκπαιδευτεί ως παλαιογράφος και αρχειοθέτης, κάτι που έδωσε στα έργα του ένα πνεύμα αντικειμενικότητας και αγάπης για τη λεπτομέρεια. Λόγω του ενδιαφέροντός του για την καταγραφή και τη συσχέτιση της κοινωνικής πραγματικότητας με την ανάπτυξη του ατόμου έχει συνδεθεί με τα καλλιτεχνικά κινήματα του ρεαλισμού και του νατουραλισμού του 19ου αιώνα. Το μεγαλύτερο έργο του, «Οι Τιμπώ», που συνεχίζει την παράδοση του Σταντάλ και του Τολστόι όσον αφορά την ιστορική εμβέλεια, εκδόθηκε αρχικά σε μία σειρά από οκτώ βιβλία. Ο Μαρτέν ντυ Γκαρ συχνά αντιπαρέθεσε διαφορετικούς χαρακτήρες, ενώ μέσα από τη σύγκρουση αυτή μελέτησε φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά, το βραβείο Νόμπελ του δόθηκε "για την καλλιτεχνική διαύγεια και τη δύναμη της αλήθειας με τις οποίες κατέδειξε την ανθρώπινη διαμάχη, αλλά και για την καταγραφή βασικών στοιχείων της σύγχρονης ζωής στο μυθιστόρημα «Οι Τιμπώ».

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 10 Ιανουαρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 10/01/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (2 δίτομα αντίτυπα):