«Τα “δικά μας παιδιά” είναι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών»

fotiou-630.jpg

«Είναι μια πλευρά της αριστερής αντίληψης ότι το συμφέρον των φτωχών αντιστοιχεί με το γενικό συμφέρον της κοινωνίας» μας λέει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η πολιτικά υπεύθυνη για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Τα ζητήματα γύρω από αυτό δεν είναι μόνο τεχνικά, αλλά εξόχως πολιτικά, καθώς αφορούν εκατομμύρια πολίτες. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε στη Θεανώ Φωτίου για να φωτίσουμε μια σειρά από ζητήματα κρίσιμα για το σήμερα και το αύριο.

• Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αιτήσεις εγκρίθηκαν κατά τη διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος. Είστε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια δικής σας διακυβέρνησης ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανάγκη να λάβει ένα εφάπαξ βοήθημα μερικών εκατοντάδων ευρώ;

Η ερώτηση, που γίνεται συχνά σ’ εμένα και από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση, παραβλέπει την κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας στις αρχές του 2015. Υπαινίσσεται ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ανατραπεί στα πρώτα δυόμισι χρόνια της θητείας μας.

Από το 2008 μέχρι το 2014 ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνεται από 28,1% σε 36%, δηλαδή 3.900.000 άτομα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Στο διάστημα 2009-2014, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το 25% του πληθυσμού, έχασαν το 38,5% του εισοδήματός τους.

Η μεσαία εισοδηματική τάξη, δηλαδή το 50% του πληθυσμού, έχασε το 35,5% του εισοδήματός της. Αν συγκρίνετε αυτά τα ποσοστά με το 25% της μείωσης του ετησίως παραγόμενου πλούτου, δηλαδή του ΑΕΠ, θα διαπιστώσετε ότι κάποιοι εξοντώθηκαν και κάποιοι κέρδισαν κιόλας από την κρίση, στις πλάτες των φτωχών.

• Τι κάνατε, λοιπόν, από τη μεριά σας;

Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να αντιστρέψουμε μια δραματική κατάσταση: με τον νόμο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τον πρώτο νόμο αυτής της κυβέρνησης που ωφέλησε 400.000 πολίτες, με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα 2.500.000 ανασφάλιστους, το 2017 με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που ενισχύει 610.000 πολίτες, με τη δωρεάν πρόσβαση των παιδιών των άνεργων μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τα σχολικά γεύματα.

Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για το 2016 (εισοδήματα του 2015) μικρή μείωση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και είμαι βέβαιη ότι τα νέα στοιχεία για το 2017 και το 2018 θα δείχνουν αισθητή βελτίωση της κατάστασης, βελτίωση η οποία ελπίζω ότι θα περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων πέρυσι και το πολύ υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα φέτος, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να δώσουμε στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση μια ανάσα. Και βέβαια δεν μου αρέσει, δεν αρέσει στο κόμμα μου και δεν αρέσει στην κυβέρνησή μας ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που εξαρτώνται από κάποιο επίδομα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, στον σχεδιασμό του ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρέωση να βρουν δουλειά τουλάχιστον το 10% των άνεργων δικαιούχων του, ώστε αυτό το δίχτυ προστασίας να μη γίνει «δίχτυ του ψαρά» που εγκλωβίζει τους ανθρώπους στη φτώχεια.

• Από τα «αριστερά» σας ακούστηκε η κριτική πως το μέρισμα ήταν ουσιαστικά «ψίχουλα» και πως συνιστούσε «επικοινωνιακή προπαγάνδα». Τι απαντάτε;

Μου κάνει εντύπωση που λέτε ότι «από τα αριστερά μας» λέγεται πως το μέρισμα είναι ψίχουλα. Στα δικά μου αυτιά αυτή η παρατήρηση ακούγεται σαν λόγος ανθρώπων που δεν βρέθηκαν σε ανάγκη και δεν καταλαβαίνουν τα ζόρια των φτωχών συμπολιτών μας.

Τι είδους αριστεροσύνη είναι αυτή; Οσο για τον χαρακτηρισμό «επικοινωνιακή προπαγάνδα», θα είχε νόημα εάν δεν μιλούσαμε για πραγματική παροχή, αλλά για κίνηση εντυπωσιασμού. Ομως όταν θα δημοσιεύεται η συνέντευξή μας, τα ποσά του κοινωνικού μερίσματος θα έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δεν έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε δώρα, αλλά ότι εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε στην κοινωνία, και μάλιστα μεροληπτικά υπέρ των αδύναμων, όσα το κράτος μπόρεσε να εξοικονομήσει σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Θα χρησιμοποιήσω εδώ, με άλλο νόημα, μια έκφραση που λέγεται για να περιγράψει το ρουσφέτι που ζήσαμε επί δεκαετίες. Γινόταν λόγος για «τα δικά μας παιδιά» που στο παλιό καθεστώς διορίζονταν ή ευνοούνταν κατά προτεραιότητα.

Εμείς θεωρούμε «δικά μας παιδιά» τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα 325 εκατομμύρια που μπορέσαμε να εξοικονομήσουμε αναθεωρώντας τις δαπάνες ανά υπουργείο, τα 315 η κυβέρνηση τα διαθέτει για το παιδί. Συγκεκριμένα: τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται κατά 260 εκατομμύρια, 15 εκατομμύρια δίνονται επιπλέον για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς και 40 εκατομμύρια για τα σχολικά γεύματα.

• Αλλοι πάλι θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερο η υπεραπόδοση στα έσοδα να κατευθυνθεί προς αναπτυξιακές πολιτικές...

Εδώ πρόκειται για σκόπιμη οικονομική «αγραμματοσύνη», η οποία βέβαια κρύβει συμφέροντα. Οι νεοφιλελεύθεροι, σαν τον κ. Χαρδούβελη, και οι εκπρόσωποι των πλουσίων, όπως ο ΣΕΒ, από τους οποίους προέρχονται τέτοιες δηλώσεις, κάνουν σαν οι πόροι που πηγαίνουν στην κοινωνική πολιτική να αφαιρούνται από την ανάπτυξη.

Φοιτητές των Οικονομικών Επιστημών ξέρουν ότι οι κοινωνικές δαπάνες έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι κάθε ευρώ κοινωνικών δαπανών αυξάνει το ΑΕΠ κατά έως 1,68 ευρώ. Μάλιστα, πόροι που κατευθύνονται στα πιο φτωχά στρώματα επιδρούν ιδιαίτερα ευνοϊκά στην οικονομία.

Είναι μια πλευρά της αριστερής αντίληψης ότι το συμφέρον των φτωχών αντιστοιχεί με το γενικό συμφέρον της κοινωνίας, η οποία επιβεβαιώνεται από την επιστημονική έρευνα. Και γι’ αυτούς τους λόγους –εκτός από την πρόδηλη ανάγκη– ετούτη η κυβέρνηση τριπλασίασε σχεδόν από το 2015 μέχρι σήμερα τους πόρους που πηγαίνουν στην κοινωνική προστασία. Από 760 εκατομμύρια που ήταν το ποσόν των τελευταίων προϋπολογισμών ώς το 2015, πήγαμε σήμερα στο 1,8 δισ.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προπάντων του ΚΕΑ και του κοινωνικού μερίσματος είχαν και άλλη μία επίδραση, που πέρασε απαρατήρητη – αδίκως. Πρόκειται για το πέρασμα της Δημόσιας Διοίκησης στη νέα, ψηφιακή εποχή και μάλιστα με διάχυση του οφέλους σε στρώματα αποκλεισμένα από αυτήν. Τις πλατφόρμες του ΚΕΑ και του κοινωνικού μερίσματος, απλές, διαφανείς, ταχύτατες, τις χρησιμοποίησαν πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες.

Θεμελιώνεται έτσι μια νέα σχέση πολίτη-κράτους, όπου ο πολίτης εύκολα και χωρίς μεσολαβητές (δηλαδή χωρίς πελατειακές σχέσεις) μαθαίνει, διεκδικεί και απολαμβάνει δικαιώματα. Αναπτύσσεται έτσι η πολιτοφροσύνη, όπως έλεγε ο Αγγελος Ελεφάντης.

Παράλληλα, επέρχεται με αυτόν τον τρόπο μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων στο Δημόσιο, δηλαδή ικανοί δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν πια να απαλλαγούν από έναν όγκο μονότονης ελεγκτικής εργασίας, την οποία αναλαμβάνουν οι μηχανές, και να στραφούν σε ουσιαστικότερες και αποδοτικότερες εργασίες.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας