ΠΑΙΔΙΚΟ: «Τιμακιστάν το σεντούκι του χρόνου»

books-01.jpg

σεντούκι του χρόνου, γραφομηχανή Νίτσε, ελεύθερος χρόνος, Γιώργος Ρούσης «Τιμακιστάν το σεντούκι του χρόνου» του Αντρί Σνερ Μάγκνασον

«Τιμακιστάν το σεντούκι του χρόνου» του Αντρί Σνερ Μάγκνασον

μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας
εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ. 210 3831078, www.patakis.gr)
σελ. 376

ISBN 978-960-162-360-3

 

Ένα πολυβραβευμένο, αριστοτεχνικά δοσμένο παιδικό βιβλίο για το νόημα της ζωής, από τον πλέον αντισυμβατικό Ισλανδό συγγραφέα που δεν διστάζει να ασκήσει κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Μεταφερόμαστε σ’ ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο τις βροχερές μέρες, τις Δευτέρες, τους μουντούς Φεβρουάριους και τις οικονομικές κρίσεις. Έτσι αγοράζουν μαύρα κουτιά που έχουν τη μαγική δύναμη να σταματούν τον χρόνο, όταν κάποιος μπει μέσα σ’ αυτά. Καθώς όμως κλείνονται μέσα στα κουτιά περιμένοντας να περάσουν οι βαρετές και ανεπιθύμητες μέρες, ο κόσμος αποδιοργανώνεται.

Μερικά παιδιά καταφέρνουν να δραπετεύσουν απ’ τα κουτιά και συναντούν μια ηλικιωμένη γυναίκα που τους αφηγείται μια ιστορία από το μακρινό παρελθόν, τότε που ο βασιλιάς Ντίμον απόκτησε από τους νάνους το πρώτο σεντούκι του χρόνου –το πρωτότυπο των σύγχρονων μαύρων κουτιών– επειδή δεν άντεχε την σκέψη ότι ο χρόνος θα κατέτρωγε την ομορφιά της μοναχοκόρης του. Η γνώση του παρελθόντος θα οδηγήσει τα παιδιά στην απόφαση να αποκαταστήσουν την τάξη του κόσμου.

Μια μοναδική κι επίκαιρη ιστορία γραμμένη αριστοτεχνικά από έναν χαρισματικό αφηγητή που μας καλεί ν’ αρπάξουμε τη ζωή από το χέρι Τώρα!

ΒΡΑΒΕΙΑ:

Το βιβλίο έχει αποσπάσει το Λογοτεχνικό Βραβείο Ισλανδίας στην κατηγορία παιδικού βιβλίου, το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισλανδίας ως καλύτερο βιβλίο της χρονιάς για εφήβους, το Λογοτεχνικό Βραβείο Συμβουλίου Δυτικών Σκανδιναβικών Χωρών και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου του Συμβουλίου Εκπαίδευσης Ρέικιαβικ. Ήταν επίσης υποψήφιο για το Λογοτεχνικό Βραβείο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου του Συμβουλίου Σκανδιναβικών Χωρών.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον είναι ένας απ’ τους πιο δυναμικούς Ισλανδούς συγγραφείς των πρόσφατων χρόνων. Ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο ως πολιτικός (ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις περσινές εκλογές) όσο και ως καλλιτέχνης. Το «Τιμακιστάν - Το σεντούκι του χρόνου», το τελευταίο έργο του για εφήβους και νέους, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

 

ΑΝΤΡΙ ΣΝΕΡ ΜΑΓΚΝΑΣΟΝ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

σεντούκι του χρόνου, γραφομηχανή Νίτσε, ελεύθερος χρόνος, Γιώργος Ρούσης Ο αντισυμβατικός Ισλανδός συγγραφέας, Αντρί Σνερ Μάγκνασον. |

O Αντρί Σνερ Μάγκνασον γεννήθηκε το 1973 κι είναι ένας από τους γνωστότερους Ισλανδούς συγγραφείς. Έργα του έχουν εκδοθεί και παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά, καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιπλέον, έχει γράψει ποιητικές συλλογές
και θεατρικά έργα. Αγωνίζεται ενεργά ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων. Ζει στο Ρέικιαβικ και έχει τέσσερα παιδιά. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το παιδικό μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη».

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 13/12/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):