Συναυλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργανώνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου μουσική εκδήλωση στο PassPort Κεραμεικός με στόχο να αναδείξει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Bogaz Musique και οι Encardia. Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Χριστίνα Γεράκη (τραγούδι-κιθάρα), η Καλλιόπη Βασιλείου (τραγούδι-λύρα) και ο Πάνος Γρηγοριάδης (κρουστά).

Η ΓΓΙΦ, που κάνει λόγο όχι για «μια ακόμη επέτειο, αλλά για μια “κραυγή” αναγκαιότητας», καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ΟΧΙ σε κάθε μορφής έμφυλης βίας. 

Με το μήνυμα  «δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη» η Γραμματεία παροτρύνει τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές της και να σπάσουν τη σιωπή τους. 

Η 25η Νοεμβρίου θεσπίστηκε για να υπενθυμίσει ότι το ζήτημα δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα,  κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά μας αφορά όλους και όλες. 

Το μουσικό πρόγραμμα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με τους Bogaz Musique θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την παράδοση, το ρεμπέτικο, το λαϊκό, τραγούδια μεγάλων δημιουργών, σύγχρονα και κλασσικά, αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια από το νέο album της Ελένης και των Boğaz.

Με την αυθεντική ατμόσφαιρα και τη μαγεία ενός post μικρασιάτικου πάλκου, προσαρμοσμένου στα ηχητικά δεδομένα και τις προκλήσεις της νέας εποχής στήνουν μία υπέροχη μουσική γιορτή, γεμάτη από πολύτιμα τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Οι Encardia θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο όπως και η μουσική τους από τη Νότια Ιταλία όπου στην πεδιάδα του Salento της Νότιας Ιταλίας ο ταραντισμός αποτελούσε συχνά το καταφύγιο καταπιεσμένων γυναικών σαν μια διαδικασία εκτόνωσης-θεραπείας ενάντια στη βίαιη συμπεριφορά των ανδρών τους ή την εκμετάλλευση των αφεντικών  είτε από αυτήν τη στέρηση απλής ανδρικής παρουσίας.

Η μουσική και ο χορός προτείνεται άλλη μια φορά από τους encardia  σαν «αντίδοτο» για τις δυσκολίες και τη καθημερινή βία της πραγματικότητας, σαν προσευχή για να ξορκίσουμε το κακό.

Οι Boğaz Musique είναι οι:

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου - κιθάρες, μπαγλαμά | Αριστείδης Χατζησταύρου - κιθάρες
Αποστόλης Τσαρδάκας - κανονάκι, τζουρά, μπαγλαμά | Χάρης Κελλάρης - μπάσο
Αλέκος Σπανίδης – τύμπανα | Αργύρης Διαμαντής – κρουστά | Τάκης Σπυρόπουλος – ηχοληψία | Νεκταρία Εμμανουηλίδου – φωτισμοί | Τάσος Βρεττός – φωτογραφίες
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Οι Εncardia είναι οι:

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, κιθάρα, καστανιέτες
Δημήτρης Τσεκούρας: κόντρα μπάσο, φωνητικά
Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι
Γιάννα Χαμαλέλη: χορός
Κωνσταντίνα Καλκάνη: χορός
Πασχάλης Κολέντσης: τεχνικός ήχου

Info: Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Ώρα Έναρξης: 21.00, Passport Κεραμεικός: Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα | τηλ. 210 5222203. ​Είσοδος ελεύθερη.

Facebook event