ΔΟΚΙΜΙΟ: «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση»

book-03.jpg

Εγώ, παιδικό, Κυρά της Ρω, μαρτυρίες, Δικτατορία, Αντισταση «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» του Στέλιου Κούλογλου

«Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» του Στέλιου Κούλογλου

εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας (Ευριπίδου 84, Αθήνα, τηλ. 210 32113907, www.hestia.gr)
σελ. 508

ISBN 978-960-05-1703-3

 

Ένα βιβλίο με μοναδικές μαρτυρίες στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου, αντιστασιακών,, φυλακισθέντων και βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, αλλά και ξένων παραγόντων.

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα. Καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβυ Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο. Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά την δικτατορία για τον ρόλο της CIA.

Το βιβλίο εκδίδεται με επιστημονική επιμέλεια, σημειώσεις και επίμετρο του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εγώ, παιδικό, Κυρά της Ρω, μαρτυρίες, Δικτατορία, Αντισταση Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. |

Ο Στέλιος Κούλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες. Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στη δημοσιογραφία στη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Διετέλεσε ανταποκριτής εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Παρίσι και τη Μόσχα και κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εργάστηκε ως αρθρογράφος και πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες «Η Αυγή», «Η Καθημερινή» και «Το Βήμα», στο περιοδικό «Αντί» και σε άλλα ελληνικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα «Le Monde Diplomatiqu»e και με το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.

Από το 1996 ώς το 2008 ήταν αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα, που βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη ως η καλύτερη ενημερωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Το 2008 απολύθηκε από την ΕΡΤ γιατί αρνήθηκε να λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε για τη «Γενιά των 700 ευρώ». Την ίδια χρονιά ξεκίνησε στο Διαδίκτυο το tvxs.gr, το πρώτο ενημερωτικό ιστότοπο, με στόχο την ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών.

Η σειρά των ντοκιμαντέρ του «Κομμουνισμός: Η μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα», «Ο αγώνας του θανάτου» και «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» κέρδισαν σειρά διεθνών βραβείων.

Σήμερα συνεχίζει να αρθρογραφεί και να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ. Είναι ευρωβουλευτής και ζει στις Βρυξέλλες.

Έχει γράψει βιβλία. Από τις Εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά» (2005).

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 30 Νοεμβρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 29/11/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):