Απάντηση Γ. Γλέζου στο Τμήμα Πολιτισμού του Σύριζα για την ΑΕΠΙ

12-glezos-630.jpg

Ο πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης, Γιάννης Γλέζος

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» Γιάννης Γλέζος, απαντάει στο Τμήμα Πολιτισμού του κυβερνώντος κόμματος, που ζητάει από την υπουργό Πολιτισμού να διορίσει άμεσα προσωρινό επίτροπο στην ΑΕΠΙ μετά τη σχετική παρέμβαση και του Αλέξη Τσίπρα με τροπολογία για τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου στην «με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της παράλυσης που έχει προκληθεί στο σύστημα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων».

«Όποιοι μεθοδεύουν συνδιοίκηση τού Επιτρόπου με τη διεφθαρμένη διοίκηση τής ΑΕΠΙ εξυπηρετούν τούς σκοπούς τής ΑΕΠΙ» τονίζει ο συνθέτης στην ανακοίνωσή του για να σημειώσει στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η «βούληση τής μεγίστης πλειοψηφίας των Δημιουργών, των Χρηστών και του πρωθυπουργού».

Η δήλωση του Γ. Γλέζου

Ώστε η σχετική παρέμβαση τού πρωθυπουργού και η ψήφιση τής τροπολογίας για τον Επίτροπο «είχε στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της παράλυσης που είχε προκληθεί στο σύστημα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων", όπως μάς λέει το Τμήμα Πολιτισμού του Σύριζα;!

Αυτό εννοούσε ο Τσίπρας με τη δήλωση του; Οι εισπράξεις τής ΑΕΠΙ ήταν που τον καίγανε και όχι η απομάκρυνση εκείνων που τις βάζανε στην τσέπη τους;

Ο Πρωθυπουργός στις 17.3.2016 στην δήλωση του για την ΑΕΠΙ και τον Επίτροπο είχε πει επί λέξει (και μην τον διαστρέφετε):

"Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό Επίτροπο για ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΕΟΝΤΑ ΈΛΕΓΧΟ στην ΑΕΠΙ".

Από πού και πώς κατάλαβε το Τμήμα Πολιτισμού του Σύριζα ότι ο Τσίπρας ήθελε τον Επίτροπο να γίνει εισπράκτορας τής ΑΕΠΙ; Αυτή θα ήταν η δουλειά του ή τον ήθελε για να κάνει τον ΔΕΟΝΤΑ ΕΛΕΓΧΟ για το πώς και για πόσα χρόνια οι εισπράξεις της ΑΕΠΙ πλουτίζανε τούς μετόχους της, ενώ πεινούσαν οι δημιουργοί-μέλη της (εκτός των ολίγων γνωστών εξαιρέσεων);

Δεν ανακοίνωσε επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός (αυτολεξί) και τα εξής; «Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα κατά τρόπο που ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ».

Από πού και πώς κατάλαβε το Τμήμα Πολιτισμού τού Σύριζα ότι ο Τσίπρας εννοούσε συνδιοίκηση τού Επιτρόπου με εκείνους που εξαιτίας τους αυτός θα οριστεί και που ενέχονται για ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ και ΤΙΣ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ και που ο Επίτροπος μπαίνει ακριβώς για να μην ξανασυμβούν ποτέ οι ίδιες και οι ΝΕΕΣ;

Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη συνδιοίκηση; Τι πιστεύει το καλοπροαίρετο Τμήμα Πολιτισμού τού Σύριζα; Ότι θα συνδιοικούν με τον Επίτροπο οι υπεύθυνοι και ενεχόμενοι αλλά επειδή θα συμβιώνουν μαζί του θα δώσουν τον λόγο τους ότι θα είναι καλά παιδιά και, έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά;

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Και όποιος γελάει μαζί τους (δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των δημιουργών) "κάνει κυνήγι μαγισσών" (όπως μάς λέτε) και βρίσκουν έτσι την ευκαιρία οι επάρατοι χρήστες να κάνουν στάση πληρωμών; Έτσι είναι ή απλώς ή (όπως είναι λογικό) και οι χρήστες θέλουν να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, όπως και οι δημιουργοί;

Τα πράγματα είναι απλά, αγαπητό Τμήμα Πολιτισμού τού Σύριζα: Μην παρασύρεστε από μια ομαδούλα βουλευτών και "δημιουργών" που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν Επίτροπο στην ΑΕΠΙ (αυτός ήταν και ο λόγος που αποσύρθηκε το αρχικό νομοσχέδιο Μπαλτά).

Τώρα που είδαν ότι και ο Τσίπρας τον θέλει προσπαθούν να περιορίσουν τις εξουσίες του με κάθε τρόπο και ποιος είναι ο καλύτερος γι' αυτό; Η Συνδιοίκηση!!

Αυτό είναι το αυγό τού Κολόμβου που θέλουν να σπάσουν στα κεφάλια μας αλλά δεν θα το πετύχουν γιατί είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι και για πρώτη φορά ενωμένοι (και Ελληνες και ξένοι)!!

Και κάτι άλλο: Να μην σας παραμυθιάζουν με τις (καλοπληρωμένες) γνωμοδοτήσεις τους ότι δήθεν ο Επίτροπος είναι αντισυνταγματικός (όπως το έχει πάθει και η Υπουργός) γιατί υπάρχουν περισσότερες (και μάλιστα δωρεάν) από σοβαρούς καθηγητές που λένε ακριβώς τα αντίθετα.

Λέμε λοπόν απερίφραστα σ' αυτήν την ομαδούλα: Όποιοι μεθοδεύουν συνδιοίκηση τού Επιτρόπου με τη διεφθαρμένη διοίκηση τής ΑΕΠΙ εξυπηρετούν τούς σκοπούς τής ΑΕΠΙ.

Αν επιμείνουν αγνοώντας τη βούληση τής μεγίστης πλειοψηφίας των Δημιουργών, των Χρηστών και του Πρωθυπουργού, να είστε σίγουροι ότι τότε το Τμήμα Πολιτισμού τής Ελλάδας θα τους πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ τής Ιστορίας.

Γιάννης Γλέζος, συνθέτης

Η ανακοίνωση από το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ΑΕΠΙ και το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα ζητώντας την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του πεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων

Η αποκάλυψη του πορίσματος της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst & Young για την ΑΕΠΙ πυροδότησε πολλαπλές αντιδράσεις στο χώρο της μουσικής, και γενικότερα του πολιτισμού. Δεν ήταν άγνωστο ότι η εταιρεία αυτή εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε με τέτοιον τρόπο ώστε οι μέτοχοί της να καρπώνονται το μόχθο των δημιουργών και να πλουτίζουν σε βάρος τους.

Αποκαλύφθηκε πλέον χάρη σε συντονισμένες ενέργειες διαδοχικών υπουργών της παρούσας κυβέρνησης, οι οποίες υλοποίησαν πάγια αιτήματα του τμήματος Πολιτισμού στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Διαταγή ελέγχου της εταιρείας, επιβολή του ελέγχου μέσω βαρύτατου προστίμου και με παρέμβαση εισαγγελέα, διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία, η οποία διενεργούσε ήδη τον δικό της έλεγχο. Το πόρισμα έχει παράξει αποτελέσματα, πολιτικά και δικαστικά.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού, εκκινώντας από την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, έχει επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο συνολικά για τα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να αντιμετωπιστούν παθογένειες του εν λόγω πεδίου. Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της κατάθεσης, έρχεται να βάλει τάξη στο τοπίο είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των οργανισμών απέναντι σε δημιουργούς και χρήστες. Με ειδικές νομοθετικές μέριμνες δε, επιβάλλει για πρώτη φορά στα χρονικά τον έλεγχο της ΑΕΠΙ από εποπτικό συμβούλιο εκλεγμένο από τους δημιουργούς και θέτει τους αναγκαίους όρους ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ασυδοσίας.

Ωστόσο η δίκαιη αγανάκτηση των καλλιτεχνών που υφίστανται για χρόνια την εκμετάλλευση από την ΑΕΠΙ κινδυνεύει να μετατραπεί σε άκριτο και αδικαιολόγητο κυνήγι μαγισσών. Στο μεταξύ, επωφελούμενες από αυτή την κατάσταση, οι ενώσεις των χρηστών απαιτούν περαιτέρω απορρύθμιση του πεδίου.

Πριν από 3 εβδομάδες, και μετά από σχετική παρέμβαση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατατέθηκε και ψηφίστηκε βουλευτική τροπολογία για τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της παράλυσης που έχει προκληθεί στο σύστημα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ζητάμε από την υπουργό Πολιτισμού, ανταποκρινόμενη σε μια επείγουσα κατάσταση, να διορίσει άμεσα προσωρινό επίτροπο στην ΑΕΠΙ και από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να επανέλθει η τάξη και η ομαλή λειτουργία του πεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων, από το οποίο σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται τόσο η επιβίωση, όσο και η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου πολλών δημιουργών.

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας