Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό LIVE

eu-630.jpg

Stephane de Sakutin, Pool Photo via AP

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες μετά τις έντονες διαβουλεύσεις των «28» ηγετών της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τι περιλαμβάνει το τελικό προσχέδιο που θα υποβληθεί προς επικύρωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνεχής ενημέρωση από Βρυξέλλες, Ελλάδα, Τουρκία και Συρία.

 

Διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη για τη συμφωνία (21:08)

Πρόσφυγες στην Ειδομένη AP Photo/Boris Grdanoski

Σε συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης, μόλις έφτασε η είδηση της συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής των «28» ηγετών της Ε.Ε. με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Πρόσφυγες στην Ειδομένη AP Photo/Boris Grdanoski

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών από το ΕΚΠΑ (20:59)

Μέχρι την Πέμπτη παρατείνεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που οργανώνει το Παρατηρητήριο του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη από τις αρχές του ιδρύματος λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Πρόσφυγες AP Photo/Boris Grdanoski

Το υλικό χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Τρόφιμα (ξηρά τροφή, γάλα σε σκόνη και μακράς διαρκείας, σνακ, κονσέρβες), είδη διαβίωσης (από υπνόσακους έως αδιάβροχα, θερμικές κουβέρτες και παιχνίδια), είδη προσωπικής υγιεινής (από μωρομάντηλα έως σακούλες απορριμμάτων) και φάρμακα (παιδικές αντιβιώσεις, ινσουλίνες, κορτιζονούχες κρέμες κλπ)

Να βρεθούν χώροι φιλοξενίας ζητά από τους δήμους ο Π. Κουρουμπλής (20:57)

Να βρεθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων ζήτησε από τους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

«Όλοι οι δήμοι πρέπει να βάλουν πλάτη», είπε, προκειμένου να βρεθούν χώροι και να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που δέχονται, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας. 

Παναγιώτης Κουρουμπλής EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ειδομένη επανέλαβε ότι πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι ότι μέσα από τα νόμιμα κέντρα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να αφεθούν στις χώρες που έχουν επιλέξει να πάνε.

Για την διαδικασία του ασύλου επισήμανε ότι «γίνεται, αλλά οι απαντήσεις έρχονται πολύ αργά», και προσέθεσε ότι «επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ενισχύονται στελεχιακά όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και η κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη δυνατότητα επιτάχυνσης, αλλά οι απαντήσεις από τις χώρες που απευθυνόμαστε δεν έρχονται και τόσο γρήγορα».

Τη συμβολή της Αλβανίας στο προσφυγικό χαιρετίζει ο Αβραμόπουλος (20:52)

Δημήτρης Αβραμόπουλος AP Photo/Hektor Pustina

Την ικανοποίησή του για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού  διατύπωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα και άλλους Αλβανούς αξιωματούχους.

Αλ. Τσίπρας: «Όποιος τολμά στην εξωτερική πολιτική με σχέδιο, έχει επιτυχίες» (19:27)

AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt

«Η Ελλάδα σε στενή συνεργασία με την Κύπρο συνεργάστηκε στενά για να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που έθεταν θέμα Κυπριακού.

Αθόρυβα και ουσιαστικά καταφέραμε να αποτρέψουμε το άνοιγμα κεφαλαίων να φύγουν από το τραπέζι», σχολίασε λίγα λεπτά μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καταφέραμε να μην παρεμβληθεί και να μη δημιουργήσουμε τραύματα στην επίλυση του Κυπριακού».

Ταυτόχρονα, «δε κλειστήκαμε στο καβούκι μας και αμέσως μετά τη σύνοδο στις 7 Μαρτίου, πήγαμε στη Σμύρνη και ''πήραμε'' την επιτάχυνση της επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία. Θέσαμε τις βάσεις στη Σμύρνη για τη σημερινή απόφαση. Αυτά σήμερα υλοποιούνται», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όποιος τολμά στην εξωτερική πολιτική με σχέδιο, έχει επιτυχίες.

«Απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη σε πολιτικό και νομικό επίπεδο πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας.

Υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση, στα συμπεράσματα των «28». 

Απαιτήσαμε και καταφέραμε πως η διαδικασία ασύλου θα γίνεται με την έγκριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πετύχαμε μια σημαντική διπλωματική νίκη: Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παράτυπων μεταναστών, ενίσχυση της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου», τόνισε σχετικά με τους στόχους που είχε βάλει η ελληνική αντιπροσωπεία. 

O Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως η απόφαση έχει μια κεντρική λογική: «Χτυπάμε τους διακινητές. Προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές. Δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν βοηθείας».

Εξηγώντας πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η νόμιμη οδός «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως τα διαδοχικά φίλτρα για τη μείωση ροών θα επιτευχθεί».

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στα φίλτρα, δήλωσε: «Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να πλήξει το παράνομο δίκτυο διακινητών.

Η Τουρκία υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

Δίνουμε ένα αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες να μην χρησιμοποιούν τους διακινητές».

Το μήνυμα από τη κοινή συμφωνία είναι «η ενεργοποίηση των τριών φίλτρων για άμεση μείωση των ροών από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Για την επιτυχία της συμφωνία, εξαρτάται η άμεση έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

«Για μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη και που την ευθύνη φέρουν οι μονομερείς ενέργειες του κλεισίματος των συνόρων.

Η Ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους που βρίσκονται στον καταυλισμό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί» υποστήριξε μεταξύ άλλων.    

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Η συμφωνία είναι πρακτική και εφαρμόσιμη (18:59)

Ο Ζαν-Κλοντ μας έδειξε... δόντια

Σκληρές αλλά δίκαιες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ. «Η συμφωνία που επετεύχθη είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Αφορά την ''έναν προς έναν'' εξέταση αιτούντων άσυλου και όλων των αιτήσεων», ανέφερε αρχικά.

«Η συμφωνία είναι πρακτική και εφαρμόσιμη. Μπορεί να εφαρμοστεί όπως είναι», τόνισε.

Αναφερόμενος στη χώρα μας είπε πως «η συμφωνία θα αποτελέσει μια διοικητική πρόκληση. Θα υπάρξει πρόσθετη βοήθεια στην Αθήνα, για να υποστηριχθεί σε διοικητική μέριμνα».

Είπε ακόμα πως ελπίζει σε μια μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε πως «θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ στον Ελληνικό στρατό για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Καταλήξαμε στο ποσό των τριών δισ. ευρώ στην Άγκυρα».

Αχμέτ Νταβούτογλου: Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως (18:50)

Αχμέτ Νταβούτογλου Hakan Goktepe, Prime Ministry Press Service/Pool Photo via AP

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ΕΕ & Τουρκία έχουν κοινό μέλλον. Ιστορική ημερομηνία για την Τουρκία.

Θα πρέπει η ΕΕ να δεχτεί στα εδάφη της τον ίδιο αριθμό ατόμων με την Τουρκία.

Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως

Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και αντιστρόφως για την ΕΕ χωρίς την Τουρκία.  

Ντ. Τουσκ: Στις 20 Μαρτίου η έναρξη της συμφωνίας (18:43)

Ντόναλντ Τουσκ AP Photo/Virginia Mayo

Συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα εφαρμοστεί η αρχή «ένας προς έναν». Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 20η Μαρτίου.  

Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» (18:29)

Η κοινή απόφαση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα έχει στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Αυτά που είχαμε συμφωνήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 πιστεύω πως βοηθούν στην κρίση των προσφύγων και θα βοηθήσουν και την Ελλάδα για τη διαβίωση των ανθρώπων αυτών.

Υπάρχουν σημαντικά κενά που θα πρέπει να διευθετήσουμε αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.

Σε ισχύ η συμφωνία από την 20η Μαρτίου. Όσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία.   

Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες (18:24)

Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν από λίγο στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην πόλη Μόλενμπεκ,  όπως μεταδίδει το Russia Today.

 

Η Διεθνής Αμνηστία για τη συμφωνία (18:14)

Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για τους Πρόσφυγες, μια σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη και μια σκοτεινή ημέρα για την ανθρωπότητα.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για το προσφυγικό (αγγλικά) (18:12)

Σε λίγο ξεκινά η συνέντευξη Τύπου Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου (18:06)

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σε λίγο στις Βρυξέλλες Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Ικανοποίηση στην Κύπρο (18:03)

Ομόφωνη συμφωνία των «28» με την Τουρκία (17:57)

Σε μία ώρα η συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού (17:48)

Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε περίπου μία ώρα από τώρα.

Προαναγγέλθηκε και συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη μετά το τέλος της Συνόδου.    

Και η Λιβύη στο... μενού (17:44)

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πραγματοποιήθηκε και ξεχωριστή, εξαμερής συζήτηση για το ζήτημα της Λιβύης.

Οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας συναντήθηκαν με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς όλα δείχνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη ένα μέτωπο στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών.

(Marina Militare via AP Photo)

Ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε την ανάγκη να «αναλυθεί αυτό που μπορεί κανείς να κάνει απέναντι στις μαφίες που επιδίδονται στο εμπόριο ανθρώπων».

«Είναι μια συνάντηση για να αναλύσουμε την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία όμως ακόμη δεν έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, η Λιβύη είναι μια χώρα όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει παρουσία».

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την πρόταση της Βρετανίας για επέκταση της ναυτικής επιχείρησης Σοφία για την καταπολέμηση των διακινητών.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση Σοφία ξεκίνησε από την ΕΕ τον Ιούλιο του 2015, ωστόσο, η διαδρομή γρήγορα αντικαταστάθηκε από τη δίοδο μέσω του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προειδοποίησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης πως σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί στη Λιβύη θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες μελετούν επίσης την αποστολή μια πολιτικής αποστολής ασφαλείας στη Λιβύη.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 450.000 εκτοπισμένοι και πρόσφυγες στη Λιβύη που θα ήταν εν δυνάμει υποψήφιοι για μετανάστευση στην Ευρώπη», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε επιστολή της με ημερομηνία 12 Μαρτίου.

Τι συζήτησαν για το προσφυγικό Θεοδωράκης-Σουλτς (17:41)

Σταύρος Θεοδωράκης Το Ποτάμι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Συζήτησαν για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάρτιν Σουλτς είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εφαρμογή της συμφωνίας μια που αυτή προϋποθέτει στενή και καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σωστή οργάνωση των ελληνικών αρχών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης του ανέφερε ότι το Ποτάμι από την πρώτη μέρα είχε υποστηρίξει χωρίς αστερίσκους ότι το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η χώρα μας δεν συνεργαστεί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και φυσικά με την Τουρκία. «Από την άνοιξη του 2015 είχαμε προσπαθήσει να πείσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τις εμμονές της και να συνεργασθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως του εξήγησε και στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών το Ποτάμι υποστήριξε ότι για να περιορισθούν οι ροές από τη Τουρκία στην Ευρώπη πρέπει να ενισχυθούν οι περιπολίες των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής με σεβασμό στου διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Φρικτή συμφωνία» (17:33)

Το σχόλιο της επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Προς την τελική συμφωνία... (17:26)

Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική συνάντηση των «28» μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας.

«Φράχτες, το νέο προϊόν που σπάει ταμεία» (17:24)

Ελπίδες για δραστική μείωση των ροών (17:16)

Η ΕΕ ελπίζει για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τη συμφωνία «1 προς 1» αναφέρει ο ανταποκριτής της Bild.

Και τώρα βλέπουν... Νταβούτογλου (17:14)

Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσ ενημερώνει για τη συμφωνία μέσω twitter και παραπέμπει στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου.  

Είκοσι εκατ. ευρώ το μήνα θα κοστίζει η επαναπροώθηση (17:05)

Τελείωσε το γεύμα των 28 - Σειρά παίρνει ο Νταβούτογλου (17:00)

Η 20ή Μαρτίου ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας (16:47)

Όπως δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός και μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την Κυριακή θα ισχύει η συμφωνία επιστροφής όσων μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα.

FT: Απομένει η τυπική συμφωνία του Νταβούτογλου (16:40)

Στο ίδιο κλίμα και το tweet του αρθρογράφου των Financial Ties, Peter Spiegel.

«Και οι 28 ηγέτες συμφώνησαν με το τελικό κείμενο του Τουσκ. Τυπική συμφωνία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου το απόγευμα»

Φινλανδός πρωθυπουργός: «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε» (16:32)

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ενέκριναν τη συμφωνία έγραψε πριν από λίγο στο twitter ο Γιούχα Σίπιλα.

 

«Ναι» φέρεται να λέει και ο Νταβούτογλου (16:31)

Stephane de Sakutin, Pool Photo via AP

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

 

Τα τέσσερα σημεία που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα (16:25)

  • Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
  • Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
  • Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
  • Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Συνεργάτης Γιούνκερ: Η συμφωνία θα κλείσει σήμερα (16:21)

Ο προσωπάρχης του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκίαθα συναφθεί σήμερα.

«Θα το κάνουμε σήμερα», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Από την Κυριακή η επιστροφή όσων μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα (16:17)

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε., από τα μεσάνυχτα της Κυριακής όσοι μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία εφόσον υπογραφεί συμφωνία.

 

Reuters: «Ναι» στη συμφωνία λέει ο Νίκος Αναστασιάδης (16:08)

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε σε άλλους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο διπλωμάτη της Ε.Ε. που δεν κατονομάζεται.

Σκληρή απάντηση Γλέζου στο «Νταχάου» του Κουρουμπλή (16:01)

EUROKINISSI

Σχέδιο προς έγκριση από τους «28» υποβάλλει ο Τουσκ (15:56)

EUROKINISSI / European Union

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέβαλε προς έγκριση στους «28» ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για να συζητηθεί στη διάρκεια του γεύματος (είναι σε εξέλιξη).

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Τουσκ συστήνει την υιοθέτηση του σχεδίου με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας και σήμερα.

Χαρούμενα πρόσωπα; (15:52)

Τo tweet του εκπροσώπου του Νίκου Αναστασιάδη

Τουρκία: Να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μας με την Ε.Ε. (15:42)

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η Τουρκία επιμένει ότι πρέπει οι Βρυξέλλες να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια που επιβάλλονται για την απελευθέρωση της βίζας, ως μέρος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.

«Περιμένουμε να ανοίξουν νέα κεφάλαια», είπε ο Osman Sert, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά μας, αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση».

«Θέλω να αγωνιστώ για τους πρόσφυγες» (15:29)

AP Photo/Michael Sohn

Η 18χρονη Γιούσρα Μαρντίνι είναι από τη Συρία. Ένα χρόνο μετά τη διάσωσή της, κολυμπώντας από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του Αιγαίου, προπονείται σε πισίνα στο Βερολίνο.

Θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο υπό τη σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μαζί με άλλους 43 πρόσφυγες από διάφορες χώρες μετέχει στην ομάδα «Πρόσφυγες Ολυμπιακοί Αθλητές» της ΔΟΕ.
 

Ελπίζει σε συμφωνία μέχρι το δείπνο η Άγκυρα (15:25)

 «Η συνάντηση ξεκίνησε με πρωινό, θα συνεχίσει με γεύμα. Ελπίζουμε να υπάρχει συμφωνία πριν το δείπνο», το tweet από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ξεκίνησε το γεύμα των «28» της Ε.Ε. (15:11)

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση (Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαρκ Ρούτε, Αχμέτ Νταβούτογλου) και άρχισε το γεύμα εργασίας των «28» ηγετών της Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την επικύρωση της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας.

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα | AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt

Συμπλοκή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά (14:56)

Στιγμιότυπο από την επέμβαση του Λιμενικού | EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Περίπου 50 πρόσφυγες (Σύροι και Αφγανοί, κυρίως νεαροί) συνεπλάκησαν νωρίτερα μέσα στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.

Κατά τη συμπλοκή -που κράτησε περίπου 10 λεπτά και έληξε ύστερα από επέμβαση του Λιμενικού- τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πρόσφυγες.

Τρεις Αφγανοί προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Βρείτε την παραφωνία... (14:44)

AP Photo/Francois Walshaerts

AP Photo/Vadim Ghirda

Γράψε - σβήσε... (14:39)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Όπως μεταδίδει το Politico επικαλούμενο δύο ευρωπαϊκές πηγές, από το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας έχει αφαιρεθεί μια γραμμή που έλεγε ότι οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά θα μετακινηθούν προς την ηπειρωτική χώρα, όπου θα αξιολογηθούν.

Η εξήγηση είναι ότι για τους Έλληνες αυτό δεν ήταν αποδεκτό.

Τα κριτήρια επιλογής για τη μετεγκατάσταση περιλαμβάνουν ως προτεραιότητα τις πιο αδύναμες κατηγορίες: γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Άρχισε εκ νέου η συνάντηση Τουσκ - Γιούνκερ - Ρούτε - Νταβούτογλου (14:19)

Γερμανία: Παραμένουν κλειστά σχολεία και πρεσβεία στην Τουρκία (14:13)

AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Γερμανία θα κρατήσει κλειστά μέχρι το Σαββατοκύριακο τις διπλωματικές αποστολές της και τα γερμανικά σχολεία στην Τουρκία λόγω «μιας πολύ αξιόπιστης απειλής για την ασφάλεια», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Σε εξέλιξη διαμαρτυρία Κούρδων έξων από τη σύνοδο (14:03)

Δεν εμπλέκονταν μαχητές στους πυροβολισμούς στην Άγκυρα (13:54)

Άνδρας αστυνομικός πυροβόλησε γυναίκα αστυνομικό στη συνοικία Ντικμέν, κοντά σε κτίρια του στρατού και της κυβέρνησης, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε από την αστυνομία αλλά είπε πως «σίγουρα»δεν ήταν επίθεση στην οποία εμπλέκονταν μαχητές.

 

Στις 14:30 (αντί 14:00, ώρα Ελλάδος) η έναρξη της συνόδου (13:49)

Με μισή ώρα καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου.

Channel 4: Αποκλειστικά πλάνα από επίθεση της τουρκικής ακτοφυλακής σε βάρκα με πρόσφυγες (13:47)

Νέο ξέσπασμα Ερντογάν εν μέσω διαπραγματεύσεων... (13:38)

AP Photo

«Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή έχουν ενωθεί κατά της Τουρκίας. Και στη Δύση πολλές χώρες δεν μπορούν να υιοθετήσουν μια θέση αρχής. 

Γίνεται μια σύνοδος τώρα στις Βρυξέλλες. Πίσω από το κτίριο [της Συνόδου] οι Βέλγοι έδωσαν άδεια στο PKK -μια οργάνωση που έχει κηρυχθεί παράνομη στην Ε.Ε.- να στήσουν αντίσκηνο γεμάτο με τις κουρελιασμένες σημαίες του. 

Σήμερα προφανώς κατέβασαν τις σημαίες και τις αφίσες, αλλά ποιον κοροϊδεύουν; Δείξτε λίγη ειλικρίνεια και λίγη τιμιότητα! Αυτό λέγεται «παράδοση», παράδοση στην τρομοκρατία. 

Δεν υπάρχει λόγος η βόμβα που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχές έδωσαν την άδεια στους συμμάχους [των τρομοκρατών] να στήσουν την παράστασή τους.

Η πλήρης απερισκεψία της Ε.Ε. είναι σαν να χορεύει πάνω σε ναρκοπέδιο. Υπάρχει ένα αναπόφευκτο τέλος σε αυτό: έχετε ένα φίδι στον κόρφο σας και μπορεί ανα πάσα στιγμή να σας δαγκώσει.

Όταν οι ίδιες βόμβες εκραγούν στις πόλεις σας τότε θα καταλάβετε. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά»

Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν Μέρκελ και Ρέντσι (13:17)

Ματέο Ρέντσι AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt

Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος ούτε ο Ιταλός πρωθυπουργός προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσερχόμενοι νωρίτερα στη σύνοδο.

Έντονες διαβουλεύσεις σε εξέλιξη... (13:10)

...ενημερώνει μέσω twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Spiegel: Από τις 20 Μαρτίου θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία (13:02)

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το σχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει ως ημερομηνία ισχύς της συμφωνίας (εφόσον αυτή επιτευχθεί) την 20η Μαρτίου, δηλαδή την Κυριακή.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία το συντομότερο δυνατό διότι φοβούνται πως εάν μπει μια μελλοντική ημερομηνία, τότε θα υπάρξει νέο μαζικό κύμα προσφύγων από την Τουρκία.

Αυτό πρακτικά θα σημάνει πως όποιος μπει στην Ελλάδα από τη Δευτέρα και μετά θα επιστρέφει στην Τουρκία.

Όλα τα σημεία συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες (12:56)

Κλείνει και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων η Ουγγαρία (12:52)

AP Photo/Vadim Ghirda

«Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προκλητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν την ώρα που -κατά τα άλλα- οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινή λύση.

Ο υπουργός «θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.

Αυτά τα έξι κέντρα θα αντικατασταθούν από δύο «φυλασσόμενες τοποθεσίες» στο Κορμέντ και στο Σεντγκοτάρντ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν μόνο αντίσκηνα.

Δεν αναγνωρίζει μονομερώς την Τουρκία ως ασφαλή χώρα η Ελλάδα (12:43)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δήλωση πρόθεσης ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερώς την Τουρκία ως ασφαλή χώρα και ζητά συλλογική απόφαση με αρμόδια γνωμοδότηση.

Προσωρινή διακοπή στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου (12:39)

Όπως ενημερώνει μέσω twitter ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει προσωρινά διακοπεί για τεχνικές εργασίες και θα επανέλθει λίγο αργότερα.

Πυροβολισμοί στην Άγκυρα - Πληροφορίες για δύο θύματα (12:26)

Όπως μεταδίδει το Russia Today, ένοπλος πυροβόλησε μια αστυνομικό και έναν πολίτη.

Νεκροταφείο ανώνυμων μεταναστών στη Σμύρνη (12:22)

Ίδια εικόνα και στη Μυτιλήνη Ίδια εικόνα και στη Μυτιλήνη | ΑP Photo/Marko Drobnjakovic

Περισσότεροι από 360 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μόνο τους πρώτους μήνες του 2016 στην προσπάθειά τους να διασχίζουν τη θάλασσας από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Πολλές από τις σορούς ξεβράστηκαν στις τουρκικές ακτές και δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Τους τελευταίους έξι μήνες περισσότερα από 100 πτώματα βρίσκονται θαμμένα σε νεκροταφείο της Σμύρνης.

Πρόκειται για τον πρώτο νεκροταφείο ανώνυμων μεταναστών.

Βίντεο από το πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό (12:09)

Παρέμβαση του Safe Passage - Stop Wars στην Ακρόπολη (12:07)

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο βράχο της Ακρόπολης, αναρτώντας πανό ενάντια στα κλειστά σύνορα, πραγματοποιεί η κοινωνική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Safe Passage- Stop WARS:

«Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει ασφαλής δίοδος για όλους τους πρόσφυγες, για όλους τους κατατρεγμένους που βιώνουν τον πόλεμο και έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο», λένε και καταγγέλλουν «τους σεκιουριτάδες της Ακρόπολης να μη βιαιοπραγούν σε βάρος μελών της πρωτοβουλίας»

Μήνυμα Ερντογάν σε Βρυξέλλες (11:43)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Murat Cetinmuhurdar, Pool

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει σωστό.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη «χορεύει σε ναρκοπέδιο» υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους.

«Οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι» (11:29)

AP Photo/ Yorgos Karahalis

Ο Γιοργκ Κλάιν, τακτικός διοικητής της μονάδας SNMG2 του ΝΑΤΟ που έχει αναλάβει δράση στο Αιγαίο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι παρά τις δυνάμεις το προσφυγικό ρεύμα δεν ανακόπτεται:

«Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όταν είμαστε εκεί, αυτό λειτουργεί. Αλλά οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν τα κέντρα βάρους. Εάν πάρουμε τους αριθμούς των προηγούμενων εβδομάδων μιλάμε για 20 έως 40 πλοία την ημέρα. Τα πλοία αυτά αναζητούν τους δρόμους τους ανάλογα με το πώς εμείς τοποθετούμαστε. Όταν κλείνει ο δρόμος για τη Λέσβο οι μεταναστευτικές ροές θα αναζητήσουν άλλους δρόμους. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να επεκταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε άλλες ακτές του Αιγαίου»

Οι θέσεις των «28» στον Νταβούτογλου (11:04)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Όπως γράφουν οι Financial Times, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν χθες:

♦ να ζητήσουν δέσμευση από την Τουρκία ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα επιστρέφουν εκεί θα προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα

♦ στο θέμα των κεφαλαίων για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Κύπρος αρνείται να συναινέσει αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει τη Λευκωσία και γι' αυτό θα προταθούν στον Νταβούτογλου διάφοροι συμβιβασμοί (δηλ. να ανοίξουν άλλα κεφάλαια από αυτά που έχει ζητήσει η Άγκυρα) και θα δοθεί μια υπόσχεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν «το συντομότερο δυνατόν»

♦ η προσφορά οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, ύψους 6 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τα τέλη του 2018, οριστικοποιείται και οι ηγέτες υπόσχονται να βρουν τα χρήματα εφόσον η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε επιπλέον προσωπικό 4.000 ατόμων -μεταξύ αυτών 2.500 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να μπορέσει να προστατεύσει τα σύνορά της και να διαχειριστεί τις περίπου 10.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών την εβδομάδα, οι αιτήσεις των οποίων θα πρέπει να εξετάζονται η καθεμία ξεχωριστά, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Δεν εγγυάται ευτυχή έκβαση ο Ολάντ (10:45)

Φρανσουά Ολάντ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες:

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., «παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία», είπε.

«Συνεργασία και όχι εξάρτηση από την Τουρκία» (10:41)

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να αναθέσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας στην Τουρκία» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

43.207 πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα (10:31)

AP Photo/Boris Grdanoski

♦ Δείτε αναλυτικά τον πίνακα των PDF iconΠΡΟΣΦΥΓΙΚΏΝ ΡΟΩΝ

 

Σε εξέλιξη το πρόγευμα εργασίας με τον Νταβούτογλου (10:24)

Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Τουρκία (10:22)

Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε όχημα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Χάνι στο Ντιγιάρμπακιρ, στην οποία ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Emrah Gurel

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα που εντοπίστηκε.

Το τίμημα είναι υψηλό (10:20)

«Το τίμημα για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι πολύ υψηλό και για τις δύο πλευρές, οπότε είναι θέμα χρόνου», είναι στο σχόλιο της προέδρου της Λιθουανίας.

Αργοπορημένος κατά μία ώρα ο Νταβούτογλου - Τι δήλωσε (10:10)

Αχμέτ Νταβούτογλου AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt

Προσερχόμενος στη σύνοδο ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Για μας το προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα για παζάρια αλλά ένα ζήτημα αξιών, ανθρωπιστικών αξιών αλλά επίσης και ευρωπαϊκών αξιών. Φυσικά η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν τους Σύρος πρόσφυγες. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα βοηθήσουμε όλους τους πρόσφυγες επιτυγχάνοντας και την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.», είπε.

Κουρουμπλής από την Ειδομένη: «Πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων» (10:02)

Στην Ειδομένη βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, απ' όπου δήλωσε:

Παναγιώτης Κουρουμπλής ΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων... Εμείς πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων

Απευθείας στα κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά (09:52)

Συνοδεία περιπολικών όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα στον Πειραιά επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και αναχώρησαν για κέντρα φιλοξενίας.

ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό, 4.500 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ή διαμένει σε σκηνές μέσα στο λιμάνι.

Ξέσπασμα βίας στην Ειδομένη (09:12)

Ο φωτογράφος της «Εφ.Συν.», Βασίλης Μαθιουδάκης, ήταν αυτόπτης μάρτυρας των αιματηρών επεισοδίων χθες στην Ειδομένη, τα οποία διήρκεσαν περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Όλα συνέβησαν στο σημείο κοντά στον πρώτο και κεντρικό καταυλισμό, ανάμεσα στις μικρές σκηνές των προσφύγων, και στη σύγκρουση ενεπλάκησαν περί τα 150 άτομα.

Το σημείο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, καθώς 100 και πλέον Σύροι επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον ομάδας Αφγανών, διότι -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- ένας Αφγανός αποπειράθηκε να βιάσει ένα επτάχρονο κοριτσάκι.

Ο Αφγανός, που καταγγέλλεται για απόπειρα βιασμού μιας 7χρονης από τη Συρία, τη στιγμή που παραδίδεται δια της βίας στην ΕΛ.ΑΣ. στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης Ο Αφγανός, που καταγγέλλεται για απόπειρα βιασμού μιας 7χρονης από τη Συρία, τη στιγμή που παραδίδεται δια της βίας στην ΕΛ.ΑΣ. στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης | AP Photo

Σε όλο αυτό το διάστημα, η αστυνομία δεν παρενέβη και ο συνάδελφος είδε τη μεταφορά τουλάχιστον τριών αιμόφυρτων ανδρών με ανοιγμένα κεφάλια στα ιατρεία των ΜΚΟ που διανυκτερεύουν εκεί.

Οπως ανέφερε ο ίδιος σοκαρισμένος, «έζησα μια άγρια, τρομαχτική στιγμή καταμεσής της απελπισίας της Ειδομένης».

Ενας από τους αιμόφυρτους πρόσφυγες που ενεπλάκησαν στις συμπλοκές μεταφέρεται στα ιατρεία των ΜΚΟ στην Ειδομένη Ενας από τους αιμόφυρτους πρόσφυγες που ενεπλάκησαν στις συμπλοκές μεταφέρεται στα ιατρεία των ΜΚΟ στην Ειδομένη | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Οταν η σύγκρουση τελείωσε, επικράτησε απόλυτη, «νεκρική» ησυχία στον καταυλισμό, η οποία διακοπτόταν από τις ανακοινώσεις των ηχείων που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πρώτη «κρούση» στον Νταβούτογλου (08:58)

Τη συμφωνία των χωρών της Ε.Ε. για την κοινή στάση που θα κρατήσουν θα παρουσιάσει πριν από τη σημερινή σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ στον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το tweet από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ  

Μέρκελ: Συμφωνία των «28» σε βασικά σημεία (08:36)

Ανγκελα Μέρκελ AP Photo/Virginia Mayo

«Έχουμε καταλήξει στα βασικότερα σημεία που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για να προκύψει κοινό ανακοινωθέν Ε.Ε.-Τουρκίας. Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Καταλήξαμε ότι κάθε αίτημα ασύλου θα εξετάζεται χωριστά. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ελπίζουμε να συνεργαστούν όλες οι αρχές ασύλου της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά το τέλος του δείπνου. 

 

 

Στην «πρέσα» η Κύπρος (08:33)

Νίκος Αναστασιάδης AP Photo/Virginia Mayo

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς που έγιναν από Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έως τα ξημερώματα (08:31)

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Χαμένοι στις τεχνικές λεπτομέρειες οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες (πρώτη μέρα της συνόδου) να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο θέσεων που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

♦ Δείτε το live της χθεσινής μέρας.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας