Ακραία πόλωση και ναζιστικές προκλήσεις LIVE

barbarousis-kon-630.jpg

Αντιδημοκρατικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή | EUROKINISSI

Σε πολιτική αρένα μετατρέπεται η Βουλή μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. Σε ένα πρωτοφανές αντιδημοκρατικό παραλήρημα, ο πρώην (πλέον) χρυσαυγίτης Κώστας Μπαρμπαρούσης κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ποινική δίωξη κατά του βουλευτή, ο οποίος διεγράφη από την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Συνεχής ενημέρωση από την efsyn.gr

Ζωντανή μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής: 

Δεν σταμάτησε στο μπλόκο της αστυνομίας ο Μπαρμπαρούσης (22:50)

Απίστευτα πράγματα διαδραματίζονται στην υπόθεση του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταζητείται, καθώς του έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για εσχάτη προδοσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο βουλευτής (ο οποίος κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία) στα διόδια του Ρίου δεν σταμάτησε σε μπλόκο της Τροχαίας και αυτή τη στιγμή αναζητείται.

Το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Κ. Μπαρμπαρούσης δεν σταμάτησε σε σήμα που του έκαναν οι αστυνομικοί, ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Οι έρευνες εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομερίου και της Κατούνας, όπως επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, σε περίπτωση που ο Κώστας Μπαρμπαρούσης επιχειρήσει να κινηθεί προς νομούς της Στερεάς Ελλάδας ή της Ηπείρου.

Μία εκρηκτική ημέρα (21:27)

  • Αντιδημοκρατικό παραλήρημα από τον Κ. Μπαρμπαρούση, ο οποίος ζήτησε από τον στρατό να κάνει πραξικόπημα στη χώρα. Ομόφωνη καταδίκη από κόμματα και θεσμούς. Διεγράφη από την ΧΑ ο βουλευτής. Ποινική δίωξη για κακούργημα για εσχάτη προδοσία άσκησε ο εισαγγελέας.
  • Ημέρα διαπληκτισμών εντός Κοινοβουλίου. Σκληρά λόγια και αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το Μακεδονικό. Σύγκρουση Γεωργιάδη-Σκουρλέτη και Μπακογιάννη-Κοτζιά.
  • Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό έξω από τη Βουλή το πρωί και το απόγευμα. Μικρή συμμετοχή με γραφικότητες και μικρής κλίμακας ένταση από ακροδεξιά στοιχεία.
  • «Νουθεσίες» από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προς την Φώφη Γεννηματά. Καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
  • Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταδίκασε απερίφραστα τις δηλώσεις Μπαρμπαρούση. Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης κατέθεσαν στον Εισαγγελέα και έκαναν αναφορά στο στράτευμα αναφέροντας ότι «κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Προσβολή του πολιτεύματος και του στρατεύματος» (21:00)

Τι δήλωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης μετά την επίσκεψή τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου κατέθεσαν για το περιστατικό στη Βουλή με τον Κώστα Μπαρμπαρούση. 

Καμμένος - Κουβέλης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αμφότεροι έκαναν αναφορά στο στράτευμα, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τη δημοκρατικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» και τον Φώτη Κουβέλη να συμπληρώνει ότι «κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Πιο συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος δήλωσε: 

Όπως ανακοίνωσα και πριν από λίγο στη Βουλή των Ελλήνων, σήμερα το πρωί στη Βουλή διεπράχθη μία προσβολή του πολιτεύματος, αλλά και του στρατεύματος, από εκλεγμένο βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, τον κ. Μπαρμπαρούση.

Στο θέμα που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχει δικαίωμα κανείς και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όχι μόνο εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά η φυσική ηγεσία, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες και οι εθνοφύλακες, να αμφισβητήσει τη δημοκρατικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, ορκίζονται να υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν υπάρχουν πλέον φαντάσματα του παρελθόντος, τα οποία στοίχισαν πολύ ακριβά στη χώρα.

Στην παρουσία μας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλη, εγχειρίσαμε τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων και απόσπασμα από το video στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνουν τα νόμιμα. Θα σας τα εξηγήσει καλύτερα ο κ. αναπληρωτής.

Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε τα παρακάτω: 

Τα όσα επράχθησαν στη Βουλή των Ελλήνων αποτελούν ποινικά αδικήματα. Αδικήματα τα οποία προσβάλουν τη Δημοκρατία, προσβάλουν το Σύνταγμα, προσβάλουν τη συνταγματική δημοκρατική νομιμότητα. Είχαμε υποχρέωση να έρθουμε στη Δικαιοσύνη και γι' αυτό συναντήσαμε τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή, στον οποίο - όπως σας είπε ο Υπουργός - καταθέσαμε επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, καθώς και την απεικόνιση των όσων έγιναν μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόκειται για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, για τα οποία κακουργήματα προβλέπεται και η αυτόφωρη διαδικασία. Η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο σεβασμός του Συντάγματος αποτελεί υποχρέωση όλων μας, αποτελεί υποχρέωση και δική μας. Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της υποχρέωσης και αυτού του καθήκοντος ασκήσαμε το δικαίωμα το οποίο έπρεπε να ασκήσουμε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κανένας δεν δικαιούται να απειλεί και να προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτά τα οποία ο νόμος επιτάσσει.

Ποινική δίωξη κατά Μπαρμπαρούση (19:32)

Ποινική δίωξη για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας ασκήθηκε από την εισαγγελία σε βάρος του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κατηγορούμενου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς μετά τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη στον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος χειρίστηκε την έρευνα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρής έδωσε παραγγελία για κατεπείγουσα έρευνα ως προς την τέλεση των αδικημάτων της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας ζητώντας να κινηθεί σε βάρος του βουλευτή η αυτόφωρη διαδικασία.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ως προς τη διερεύνηση  τέλεσης κακουργηματικών πράξεων.

[της Μαρίας Δήμα]

EUROKINISSI
 

 

Καταθέτουν στον εισαγγελέα Καμμένος-Κουβέλης (19:21)

Το κατώφλι του γραφείου του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Καλούδη πέρασαν το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να καταθέσουν για το περιστατικό στη Βουλή με τον Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο κ. Καμμένος, ενώ αυτή την ώρα καταθέτει ο κ. Κουβέλης.

Δεν επιβεβαιώνεται η σύλληψη Μπαρμπαρούση (19:10)

Παρά τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τη σύλληψη του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση μετά το φασιστικό του παραλήρημα εντός της Ολομέλειας.

Διαψεύδει την είδηση και η Βουλή.

Tweet του πρωθυπουργού για τη συζήτηση στη Βουλή (18:58)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνει τη δήλωση της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Σύγκρουση Γεωργιάδη-Σκουρλέτη (18:50)

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδη και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη.

Εκτός από επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «ψεύδη» και διχαστική πολιτική, ο Άδ. Γεωργιάδης κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόλις πήραν καρέκλες έγιναν μετριοπαθείς.

Επίσης, απευθυνόμενος στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους είπε ότι αν δεν στηρίξουν την πρόταση μομφής, «θα κάνουν το λάθος του Κατσίκη», ενώ «θα γράψει η Ιστορία ποιοι βουλευτές έδωσαν το όνομα της Μακεδονίας και φυσικά όσοι ψηφίσουν όχι στην πρόταση ή φύγουν ή είναι έξω από την αίθουσα, όποιος δεν ψηφίσει ναι αύριο αναγκαστικά καταχωρείται σε αυτούς που επέτρεψαν στον κ. Τσίπρα να πάει να υπογράψει και να παραδώσει το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Αυτή είναι η αλήθεια».

Άδ. Γεωργιαδης - Πάνος Σκουρλέτης ΕUROKINISSI

Σκληρή ήταν η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε τις απόψεις του «εφιάλτη».

«Ο εφιάλτης είναι οι απόψεις του κ. Γεωργιάδη μέσα στη Ν.Δ. Είναι η συνιστώσα του ΛΑΟΣ που έχει εισβάλει στη Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Ενθαρρύνετε τις φασιστικές φωνές που ακούσαμε σήμερα στο κοινοβούλιο με την τακτική σας. Έχετε μεγάλη ευθύνη. Είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλάτε στο ΣΥΡΙΖΑ για καρεκλίτσες, δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει η στόφα του αγωνιστή και του αριστερού, έχετε χάος είναι εύκολο σε σας να τα λέτε αυτά που πηδάτε από το ένα καράβι στο άλλο».

Μάλιστα επιτέθηκε και κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι οι σώγαμπροι της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν με πάθος τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί... Γεννηματά (18:47)

Κάλεσμα προς τα μέλη του να στηρίξουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ απευθύνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε: «Μαζί με την Υπάτη Αντιπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όλοι οι προοδευτικοί και τα κράτη μέλη του PES την Ευρώπη κατανοούν και εκτιμούν τις άοκνες προσπάθειες και τη βαθιά δέσμευση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Επέδειξαν σε όλους μας θάρρος και ηγετικά προσόντα. Το PES έχει διαδραματίσει οργανικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων, όπως κάναμε σαφές κατά τη συνάντησή μας στη Σόφια πριν από τρεις εβδομάδες».

«Προσδοκούμε να συναντηθούμε ξανά με τους δύο πρωθυπουργούς κατά τη συνάντησή μας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες».

Κοτζιάς και Μπακογιάννη μίλησαν για τα απόρρητα έγγραφα και τα... πτυχία τους (18:12)

«Πολιτική αυτοχειρία η στάση της Ν.Δ.» (18:05)

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «έχει λάβει κάθε πρόνοια ώστε το εθνικό συμφέρον να μην διακινδυνεύσει. Η συμφωνία μεταχρονολογείται στην πράξη ώστε να εξασφαλιστεί κάθε εγγύηση», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, που τόνισε ότι η συμφωνία λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα, θεραπεύει ένα τραύμα, αποσυμπιέζει τα βόρεια σύνορά μας.

Όπως είπε, αισθάνεται «τρόμο μπροστά στην ανεύθυνη, την εγκληματική τροφοδότηση του εθνικισμού, την παραχάραξη της ιστορίας και τη συνειδητή άρνηση της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επικίνδυνο και σοβαρό. Το μεγάλο "όχι" πρέπει να το πείτε στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλεία και στον επιχειρούμενο διχασμό».

Αλέκος Φλαμπουράρης ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είπε:

«Δεν έχετε κύριοι συνάδελφοι κανένα λόγο να οπισθοχωρείτε σε ακροδεξιές θέσεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες αμφίβολης κομματικής επιβίωσης».

«Δεν δουλεύετε καν για τον εαυτό σας αλλά για τα πιο συντηρητικά στρώματα και τα πιο αντιδραστικά πρόσωπα των κομμάτων σας», είπε και προειδοποίησε ότι αυτή η στάση συνιστά πολιτική αυτοχειρία.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες στην αποστολή τους» (17:47)

Οι προκλήσεις Μπαρμπαρούση προκάλεσαν την απάντηση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».

ΓΕΕΘΑ ΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. άνοιξε τον δρόμο στους νεοναζί (17:45)

Κατηγορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το αντιδημοκρατικό ξέσπασμα του Κ. Μπαρμπαρούση στη Βουλή. 

ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σχετική του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη «νεοναζιστική συμμορία» για φαρισαϊσμό και δειλία, υπογραμμίζοντας ότι ο Κ. Μπαρμπαρούσης «προέβη στην εγκληματική πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, με προφανή εντολή του αρχηγού της, και καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των βουλευτών της».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι «οι ευθύνες, πολιτικές και κυρίως ποινικές, βαραίνουν το κόμμα στο οποίο εξακολουθεί να ανήκει, έστω κι αν εκ των υστέρων οι αγκυλωτοί σύντροφοί του δεν διστάζουν να τον αποκηρύσσουν, όπως έπραξαν με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα, Ρουπακιά».

Καταλήγοντας τονίζει ότι παραμένουν και οι ευθύνες όλων εκείνων στη Ν.Δ., οι οποίοι «άνοιξαν, με το διχαστικό τους λόγο, τον ασκό του Αιόλου, και έστρωσαν τον δρόμο στο θράσος των νεοναζί».

ΚΕΕΡΦΑ: Απομονώστε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής (17:18)

Διαδήλωση ΚΕΕΡΦΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Η σοβινιστική εξόρμηση για την υποταγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Τραπεζιτών έχει αποθρασύνει την Δεξιά, την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια είναι το θερμοκήπιο για την επανεμφάνιση στο δρόμο των φασιστών» σημειώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εθνικιστικής υστερίας ήρθαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του Μπαρμπαρούση.

«Η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής από τον Μιχαλολιάκο, είναι μια φτηνή ντρίπλα και μια ενέργεια πανικού για να διασώσει το ναζιστικό μόρφωμα παριστάνοντας ότι διαφωνεί τάχα. Άλλωστε οι σχέσεις των νοσταλγών του Χίτλερ με την χούντα είναι γνωστές», σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Καμιά ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει στη Βουλή και σε όλη την κοινωνία απέναντι στην υπόδικη Χρυσή Αυγή η οποία σύμφωνα με το εισαγγελικό βούλευμα είναι εγκληματική οργάνωση που φόρεσε το μανδύα του πολιτικού κόμματος» συμπληρώνει.

Και καταλήγει: «Είναι ώρα να τους τσακίσουμε με την δύναμη του κινήματος φράζοντας κάθε απόπειρα να βγουν στους δρόμους για να χύσουν το σοβινιστικό τους δηλητήριο και το ρατσισμό. Η δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων τους είναι η μόνη εγγύηση ότι θα σταματήσουμε την φασιστική απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων».

Το ΚΚΕ (μ-λ) για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ (17:08)

«Καμία εμπλοκή στις επιδρομές στη Συρία»

«Η συμφωνία που διαμορφώθηκε μεταξύ Τσίπρα, Κοτζιά από τη μια και Ζάεφ, Ντιμιτρόφ από την άλλη σχετικά με το ζήτημα της πΓΔΜ ούτε άρχισε, ούτε εξελίχθηκε και κατέληξε με την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο στις κυβερνήσεις των δύο χωρών» σημειώνει το ΚΚΕ (μ-λ).

Το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, σημειώνει πως το «ζήτημα της πΓΔΜ» ήταν και είναι πριν από όλα ένα ζήτημα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Έτσι, «ο συμβιβασμός που αποτυπώνεται στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων πριν από όλα υπηρετεί το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους και γι’ αυτό είναι ένας συμβιβασμός αντιδραστικός, ένας συμβιβασμός που ενισχύει τους πολεμικούς κινδύνους για τους δύο λαούς αλλά και τους λαούς όλης της περιοχής. Ένας συμβιβασμός που η εξέλιξή του θα κριθεί από τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών και αυτών που τον εγγυούνται και αυτών που τον αντιμάχονται».

Το ΚΚΕ (μ-λ) εκτιμά πως «δεν πρόκειται για ένα συμβιβασμό που ''τερματίζει τη διένεξη'' μεταξύ των δύο χωρών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ και συνολικά οι ιμπεριαλιστές το μόνο που δεν επεδίωκαν ήταν να άρουν τους εθνικισμούς και τα μίση που οι ίδιοι, οι επεμβάσεις τους και οι παρεμβάσεις τους έχουν καλλιεργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στους λαούς της περιοχής.. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο αυτόν το δρόμο, της συναδέλφωσης και της φιλίας των λαών της περιοχής, δεν θέλει να ανοίξει και να υποδείξει με τη συμφωνία αυτή».

Το ΚΚΕ (μ-λ), τονίζει μεταξύ άλλων πως «απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη πρέπει να τεθεί και να παλευτεί ως αυτή που είναι. Χωρίς ''προσπεράσεις'' και ''συντμήσεις'', χωρίς αναζήτηση ''βοήθειας'' στους από πάνω και τις εκλογικές ''διεξόδους'', χωρίς αδημονίες που θέλουν να αγνοούν τους υπαρκτούς και πραγματικούς ταξικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους του ζητήματος. Όσο περισσότερο αποφασιστικά παλευτεί το ζήτημα με αυτή τη λογική, τόσο λιγότερες θα είναι οι αυταπάτες, οι καθυστερήσεις και οι αρνητικές συνέπειες που θα κληθεί να πληρώσει ο κόσμος του αγώνα, αλλά και συνολικά ο λαός μας».

Υπέρ της πρότασης μομφής αλλά και της συμφωνίας για ΠΓΔΜ ο Μαυρωτάς (17:00)

«Μπορεί να μην είναι βέλτιστη λύση αλλά είναι σαφώς καλύτερη από τη συνέχιση του status quo που δρα υπέρ των Σκοπίων», δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μορφής, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Τσίπρας - Ζάεφ για την ΠΓΔΜ.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς EUROKINISSI

Ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε επίσης ότι πρόκειται «για μια συμβιβαστική λύση με αρκετά θετικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους Σκοπιανούς αλλά και με αρνητικά στοιχεία που δεν πρέπει να τα αποσιωπούμε αλλά να επαγρυπνούμε».

Όσο για την πρόταση δυσπιστίας, ανέφερε ότι «ο λόγος που την ψηφίζουμε δεν είναι ο ίδιος με αυτόν της Ν.Δ., που είναι για να μην πάει ο κ. Τσίπρας στις Πρέσπες. Άλλωστε αυτό αφορά κυρίως τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτοί οι ψήφοι απαιτούνται για την πρόταση δυσπιστίας. Τον κ. Καμμένο που θέλει και την καρέκλα της εξουσίας ζεστή και τη στολή του μακεδονομάχου φρεσκοσιδερωμένη. Όμως αυτά μαζί δεν πάνε».

Παράλληλα, κατηγόρησε για υποκρισία τους ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ. τονίζοντας ότι «το Σκοπιανό και η παράταση της εκκρεμότητάς του έχει χτίσει και συνεχίζει να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά γκρεμίζει εθνικές προοπτικές».

Πόλεμος ανακοινώσεων (16:49)

Για εσχάτη προδοσία ελέγχεται ο Μπαρμπαρούσης (16:37)

Κώστας Μπαρμπαρούσης EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται προηγούμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας ως προς την άσκηση ποινικής δίωξης ελέγχεται πλέον ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούση, ο οποίος διαγράφηκε από την ΚΟ της Χρύσης Αυγής.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο ύστερα από τις προκλητικές και αντιδημοκρατικές δηλώσεις του βουλευτή.

Στην έγγραφη παραγγελία του ο κ.Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση, ενώ ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι για το εν λόγω αδίκημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να κινηθούν αυτοβούλως.

Βίντεο και επικυρωμένα πρακτικά στον αντιεισαγγελέα για Μπαρπαρούση (15:45)

Καμμένος - Κουβέλης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βίντεο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και επικυρωμένα πρακτικά της ομιλίας του στη Βουλή προσκόμισαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή, ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης.

Σε δηλώσεις τους κατά την έξοδο τους από τα δικαστήρια, καταλόγισαν κακουργηματικές πράξεις στον Κώστα Μπαρμπαρούση, επισημαίνοντας ότι ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η Χ.Α. διαγράφει τον Μπαρμπαρούση (15:19)

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής τέθηκε ο Κώστας Μπαρμπαρούσης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε τη διαγραφή του βουλευτή του κόμματος, διότι όπως ανέφερε οι απόψεις που εξέφρασε δεν εκπροσωπούν τη Χρυσή Αυγή.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, λόγω της δηλώσεως του βουλευτού Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, δηλώσεως η οποία βρίσκεται εκτός γραμμής της Χ.Α., αποφάσισα, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ΚΟ του κόμματος το εξής: Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης τίθεται εκτός Κ.Ο. του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή» αναφέρει στην επιστολή του ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Η Ν.Δ. άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» (15:09)

Ευθύνες προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον αρχηγός της Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις Μπαρμπαρούση, απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως τονίζει, είναι πλέον φανερό ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει με τη στάση της το κουτί της Πανδώρας. Έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού.

»Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας.

»Πριν από λίγη ώρα ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων, κάλεσε τον ελληνικό στρατό σε πραξικόπημα. Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που τέτοια πράγματα ακούγονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

»Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας, βαραίνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Δημήτρης Τζανακόπουλος ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έρευνα για Μπαρμπαρούση από την Εισαγγελία Άρειου Πάγου (15:02)

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου έδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Επίσης, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση.

Αρειος Πάγος EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο Μητσοτάκης «απομονώνεται διεθνώς» (15:00)

Κυριάκος Μητσοτάκης ΕUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κεντρικό πρόσωπο σχολιασμού είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό. «Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή».

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, τον διεθνή έπαινο, αλλά και τις σοβαρές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά θεωρείται φιλελεύθερος ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα για επίλυση του ονοματολογικού. Από την άλλη πιστεύει ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά-εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο με αυτήν την κίνηση απομονώνεται διεθνώς. Στα μάτια της Δύσης ο Μητσοτάκης εμφανίζεται με την πρόταση δυσπιστίας ως αρνητής που επιχειρεί να μπλοκάρει τη γεωπολιτικά σημαίνουσα πρόσδεση της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ούτως ή άλλως εντός της ΕΕ και μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπήρχε ελάχιστη κατανόηση για τη συνεχιζόμενη επί δεκαετίες διαμάχη για την ονομασία. Ακόμη μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι τώρα ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι η συντηρητική αντιπολίτευση επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία».

Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης παίρνει συνειδητά αυτό το ρίσκο», ελπίζοντας με την πρόταση μομφής να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή θα καθυστερήσει, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Ως εκ τούτου «η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ενδέχεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντί να διασπάσει την κυβέρνηση, η πρόταση δυσπιστίας θα την συσπειρώσει ακόμη περισσότερο», εκτιμά η εφημερίδα.

Για «διαμαρτυρία ενάντια στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη διαμάχη για την ονομασία» κάνει λόγο η Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «δεν θέλει να υπογράψει τη συμφωνία» ενώ «στην Ελλάδα προβάλλει αντίσταση η αντιπολίτευση». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η TAZ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, «η συντηρητική ελληνική αντιπολίτευση βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό».

Πηγή: Deutsche Welle 

Β.Λεβέντης: Θα ψηφίσω τη μομφή υπό όρους (14:48)

Τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί όνομα «Μακεδονία», είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή, και θα καταγγείλει τη συμφωνία με τα Σκόπια, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, για να υπερψηφίσει τη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Βασίλης Λεβέντης ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεταξύ άλλων ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι «θα καταγγείλει τη συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας ως άδικη, παράνομη και θα επιδιώξει πάση θυσία την ακύρωσή της».

Ντ. Μπακογιάννη: Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία (14:31)

«Κακή» είναι η συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην ομιλία της υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση της ίδιας και της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, λέγοντας ότι τότε μπορούσαν να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία, αλλά χωρίς να δώσουμε αυτά που δώσαμε τώρα.

«Αν είχαμε υποχωρήσει εμείς τότε», είπε, «θα είχαμε συμφωνία εδώ και 10 χρόνια» είπε.

Ντόρα Μπακογιάννη ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να καταθέσει στη Βουλή όλα τα στοιχεία που λέει ότι έχει για την τότε διαπραγμάτευση, αλλά και όσα έχει διαπραγματευτεί τώρα.

Όπως είπε, στηρίζει την πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να μην περάσει μια συμφωνία που θα έχει νομικά αποτελέσματα και θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις.

«Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία θα διαπραγματευτεί μια μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζητά ο Στ. Κοντονής (14:09)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, όπως προβλέπει το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σταύρος Κοντονής ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ραδιοφωνική δήλωσή του τόνισε ότι στο κάλεσμα του βουλευτή της Χ.Α. προς τη στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα, τονίζοντας ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή.

Στον εισαγγελέα Καμμένος - Κουβέλης (13:53)

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένονται από ώρα σε ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Θα ζητήσουν τη δίωξη του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες καλούσε τον στρατό σε πραξικόπημα, γεγονός που ισοδυναμεί με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Φ. Κουβέλης και Π. Καμμένος ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πέφτουν οι υπογραφές της συμφωνίας (13:43)

(MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν την Κυριακή στις Πρέσπες -παρουσία των δύο πρωθυπουργών- τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής μας χώρας.

ΚΚΕ: «Από στόματος κοράκου "κρα"» (13:35)

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαρμπαρούση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικαλέστηκε μια παροιμία, λέγοντας ότι «Από στόματος κοράκου "κρα" θα ακούσεις. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής προσβάλλουμε και τα κοράκια».

Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι πολύ φυσικό από τη ναζιστική, εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αυτό θα ακούσει κανένας. Είναι δεδομένο ότι στηρίζουν και τη χούντα και τον ναζισμό. Ωμά έχουν διακηρύξει ότι είναι οπαδοί της δικτατορίας. Ποιοι μιλούν για πατρίδα; Οι συνεργάτες των Γερμανών; Τα τάγματα ασφαλείας; Ποιοι μιλούν οι συμμορίες του παρακράτους και του Κοτζαμάνη; Ποιοι μιλούν; Τα φασισταριά της χούντας που καταπίεζαν τον ελληνικό λαό; Ποιοι μιλούν για πατρίδα σε τελική ανάλυση; Αυτοί καταδικάζουν με έγγραφά τους την αντίσταση των Κρητικών κατά των Γερμανών;».

Τόνισε δε ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί εδώ και χρόνια να βγάλει απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και αντί για καταδίκη της Χρυσής Αυγής υπήρξε καταδίκη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, ότι τους πρόσβαλε επειδή τους είπε φασίστες και ναζιστές.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα».

«Δεν φτάνει μόνο ή απλά να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία φασιστική προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω απ' αυτήν ή να παίρνουμε απλά τα μέτρα, με βάση τη διαδικασία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αποκλεισμού τους μια-δυο μέρες» ανέφερε.

Μικρή ένταση στον Άγνωστο Στρατιώτη (13:20)

Μικρής κλίμακας ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στα σκαλιά της Βουλής, όταν ομάδα ακορδεξιών ανέβηκε τα σκαλιά της Βουλής μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. 

Όσο περνάει η ώρα η ήδη μικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο μειώνεται, καθώς οι διαδηλωτές αρχίζουν να αποχωρούν.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΛΚ προς Ν.Δ.: Συζητήστε το ονοματολογικό επί της ουσίας (13:13)

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παρενέβη προς τη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να συζητήσει «επί της ουσίας» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να αποφευχθούν οι «κομματικοί καβγάδες».

Μιλώντας δίκτυο Euractiv, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι εάν η συμφωνία προχωρήσει, οι πόρτες θα ανοίξουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ θα υποβάλει αίτημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην Ε.Ε. και αυτό θα είναι μια «πολύ κακή συμφωνία για τη Ρωσία», καθώς θα μειωθεί η επιρροή της στην περιοχή.

Επίσης, είπε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο κόμμα του, εξαιτίας του τι συνέβη στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1992, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την ονομασία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στο τέλος.

«Εναπόκειται στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει, αλλά ελπίζω, ωστόσο, ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Μπροκ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν αξιώσεις για την επαρχία της Μακεδονίας στα βόρεια της χώρας.

Ευρωκοινοβούλιο Dreamstime

Ο Π. Καμμένος ζητά ποινική δίωξη στη Χ.Α. για εσχάτη προδοσία (13:11)

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη κατά του Κώστα Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής και από το σύνολο της Ολομέλειας την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας για να μπορεί η δικαιοσύνη να εφαρμόζει τους νόμους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χρυσαυγίτη βουλευτή υπήρξε παραβίαση του άρθρου, που αναφέρεται σε πράξη εσχάτης προδοσίας και του άρθρου που αναφέρεται σε πράξη προπαρασκευαστικής κατάλυσης του πολιτεύματος. 

«Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να συλλάβει τον πρωθυπουργό και να καταλύσει το πολίτευμα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από το βήμα του Κοινοβουλίου.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Ένωση Κεντρώων: «Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία» (13:02)

Κατηγορηματική η καταδίκη της Ένωσης Κεντρώων στις δηλώσεις Μπαρμπαρούση.

«Παρότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που θέλουμε και έχουμε ονειρευτεί, αυτό δε σημαίνει ότι θα πυρπολήσουμε τον πυλώνα του πολιτεύματος μας. Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων και φασιστών. Το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, οφείλει να προστατεύσει την Δημοκρατία από τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές απειλές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Δέσμιος των ακραίων ο Κ. Μητσοτάκης» (13:01)

«Ο Κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος στην σκληρή γραμμή που επιβάλλουν οι ακραίοι του κόμματός του», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε, με την πρόταση δυσπιστίας, η Ν.Δ. «δεν κάνει τίποτα άλλο από το φέρνει στο προσκήνιο, με τον πιο απόλυτο τρόπο, την αμηχανία της» ενώ ο αρχηγός της παραμένει δέσμιος στη σκληρή γραμμή που του επιβάλλουν «οι ακραίοι» του κόμματός του.

Βαγγέλης Αποστόλου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Παραμένοντας δέσμιος στην ισοπεδωτική αντιπολίτευση, που έχει επιλέξει να κάνει σε όλα τα θέματα, δεν διστάζει πλέον να χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα καθαρά για μικροπολιτική σκοπιμότητα, αναλόγως με το πού έβλεπε ότι πηγαίνουν τα πράγματα».

«Μοναδική σταθερή στάση είναι η απόλυτη άρνηση αν όχι η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» επισήμανε.

Γ. Μαυρωτάς: Ο εμπρηστικός λόγος επωάζει το αυγό του φιδιού (12:55)

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Χ.Α. δήλωσε:

«Ασφαλώς και καταδικάζουμε τα όσα απαράδεκτα είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Δεν θεωρούμε όμως ότι πρέπει να σβηστούν από τα πρακτικά, γιατί δεν πρέπει να σβηστούν από τη μνήμη του λαού της Βουλής ίσως και της Δικαιοσύνης.

»Όμως, αυτό μου δίνει την αφορμή να πω ότι στο διήμερο που έρχεται, πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, να χαμηλώσουμε τους τόνους της αντιπαράθεσης, γιατί μέσα από τέτοιες καταστάσεις και φαινόμενα επωάζεται το αυγό του φιδιού…».

Γιώργος Μαυρωτάς ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ΔΗΣΥ καταδικάζει απερίφραστα τον εθνικισμό (12:54)

Καταδίκη για τις προκλητικές δηλώσεις Μπαρμπαρούση εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής «κάλεσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας και αυτό καταδικάζεται ρητά και απερίφραστα από όλη τη Βουλή».

Ανδρέας Λοβέρδος ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΚΚΕ αποχωρεί από τη συζήτηση (12:46)

Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προ ολίγου στη Βουλή.

Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Ν. Παππάς: «Η στάση της ΧΑ στη Βουλή είναι αποκαλυπτική» (12:43)

Κ. Παπακώστα: «Κανείς δεν θα διαφωνεί εάν η ΠΓΔΜ υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έβαλε η Ελλάδα» (12:41)

«Η συμφωνία έχει οδικό χάρτη και προαπαιτούμενα» που «θα κριθούν από την εφαρμογή τους» τόνισε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο, τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Audio iconΚάντε κλικ για να ακούσετε τη συνέντευξη της κ. Παπακώστα 

Στέρηση λόγου στους Χρυσαυγίτες βουλευτές (12:32)

Βουλή EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μετά το επεισόδιο με τον Μπαρμπαρούση. 

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Χρυσαυγίτες βουλευτές στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή (12:26)

Μετά τη Βουλή ο Κώστας Μπαρμπαρούσης πήγε στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, όπου το «παρών» έδωσαν επίσης οι χρυσαυγίτες βουλευτές Γιάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος.

Στη συγκέντρωση με το έντονο ακροδεξιό «χρώμα» συμμετέχουν περίπου 500 άτομα, που φωνάζουν συνθήματα,  όπως «Τσίπρα προδότη καταδότη», «παραιτηθείτε», «Ελλάς Ελλάς Μακεδονία», «γερά γερά στα χνάρια του Μελά».

«Εφ.Συν». / Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Άρθρο γνώμης του Τάσου Παππά για το Μακεδονικό (12:15)

Λίγος κόσμος στο Σύνταγμα (12:13)

Σύνταγμα EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με ελάχιστη συμμετοχή πραγματοποιείται από το πρωί συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ μπροστά στη Βουλή με αίτημα επίσης να πέσει η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε.

Αντιδημοκρατικό παραλήρημα βουλευτή της Χ.Α. (12:06)

Kώστας Μπαρμπαρούσης EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης, σε ένα πρωτοφανές αντιδημοκρατικό παραλήρημα, κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας «να σεβαστεί τον όρκο της» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», θυμίζοντας τις μαύρες εποχές της Χούντας. Άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος προανήγγειλε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ώστε να αποκλειστούν οι νεοναζί από τις συνεδριάσεις του σώματος. 

Η πρόταση δυσπιστίας (12:05)

Συνεδρίαση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και -όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων- θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Η απόφαση αυτή της Διάσκεψης των Προέδρων αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας