Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 16.5°
0 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 16.4°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 13.0°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
71%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 12.4°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 14.9°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
80%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.1° 19.9°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 16.8°
1 BF
70%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
73%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 13.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Γαλλική σημαία

Διπλωματικό «τζαρτζάρισμα» της Γαλλίας με τις ΗΠΑ

Τα σχόλια για τον θάνατο φοιτητή και η «εξαφάνιση» του Αμερικανού πρέσβη.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι, Τσαρλς Κούσνερ, «δεν εμφανίστηκε» στο υπουργείο Εξωτερικών που τον είχε καλέσει σήμερα, μετά τα σχόλια που έγιναν από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον θάνατο ενός φοιτητή στη Γαλλία, ανακοίνωσε το Κε ντ’Ορσέ, εκφράζοντας τη λύπη του για αυτήν την εξέλιξη.

«Απέναντι σε αυτήν την προφανή παρανόηση των στοιχειωδών προσδοκιών από έναν πρέσβη που έχει την τιμή να εκπροσωπεί τη χώρα του, ο υπουργός (Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό) ζήτησε να μην έχει πλέον άμεση πρόσβαση στα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης» ανακοίνωσε το υπουργείο. «Παραμένει, ασφαλώς, πιθανό ο πρέσβης Τσαρλς Κούσνερ να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να εμφανιστείς το Κε ντ’Ορσέ ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις διπλωματικές συζητήσεις που θα επιτρέψουν να εξομαλυνθούν οι εντάσεις που, αναπόφευκτα, μπορεί να συμβούν σε μια φιλική σχέση 250 ετών», διευκρίνισε το υπουργείο.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρέσβης εκπροσωπήθηκε από ένα στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας, επικαλούμενος προσωπικές δεσμεύσεις.

Ο Τσαρλ Κούσνερ, ο συμπέθερος του προέδρου Τραμπ, είχε κληθεί για σήμερα τις 19.00 στο υπουργείο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος την Κυριακή κατήγγειλε δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τις οποίες επανέλαβε η πρεσβεία στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ, αναφορικά με τον θάνατο ενός «ακροδεξιού φοιτητή», «μια τραγωδία που αφορά τη διεθνή κοινότητα».

Η αμερικανική κυβέρνηση κατήγγειλε την «πολιτική βία της ακροαριστεράς» και ζήτησε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο 23χρονος Κεντέν Ντεράνκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Λιόν.

«Αρνούμαστε κάθε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας (…) για πολιτικούς σκοπούς», υπογράμμισε ο Μπαρό.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε σχολιάσει επίσης τον θάνατο του Ντεράνκ, προκαλώντας αντιπαράθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που την παρακάλεσε να σταματήσει «να σχολιάζει όσα συμβαίνουν στους άλλους».

Ο Αμερικανός πρέσβης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο καλοκαίρι, είχε ήδη κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου, μετά από δηλώσεις που έκανε, τις οποίες το Παρίσι έκρινε «απαράδεκτες», για την «ανεπαρκή δράση» του προέδρου Μακρόν κατά του αντισημιτισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διπλωματικό «τζαρτζάρισμα» της Γαλλίας με τις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας