Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 14.8°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
1 BF
76%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.0°
1 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
12.6° 12.6°
1 BF
78%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
62%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.2° 13.8°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 14.4°
1 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
88%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
62%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
0 BF
84%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.5° 17.7°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 13.8°
0 BF
64%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
66%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 11.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
91%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.6° 10.6°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Ektakti_Synodos_EE_1020_1
Από την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 | AP Photo

Ηγέτες ΕΕ: Ικανοποίηση για την ενότητα, ελπίδες για λύση με τον Τραμπ

Μηνύματα ομοψυχίας, αισιοδοξίας και κατηγορηματικότητας στην υπεράσπιση των κεκτημένων τους, εξέπεμψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες από τις Βρυξέλλες • Την ίδια ώρα, ο Τραμπ γυρνούσε ευχαριστημένος στις ΗΠΑ από το Νταβός, αλλά... για τους δικούς του λόγους

Οι ηγέτες της Ευρώπης προσερχόμενοι στην έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, προχώρησαν σε τοποθετήσεις οι οποίες κατέτειναν, αφενός στο να τονώσουν τη διπλωματική αυτοπεποίθηση της γηραιάς ηπείρου, και αφετέρου να ερμηνεύσουν την αναφορά Τραμπ ότι δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην Γριλανδία, ως δική τους νίκη. Οι δηλώσεις τους ενέπνευσαν την αισιοδοξία ότι δεν θα τεθεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ότι η αναφορά Τραμπ είχε να κάνει με την ενότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Δανία, Φρέντρικσεν: Προθυμία συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, όχι όμως για τις κόκκινες γραμμές μας

«Όταν η Ευρώπη δεν είναι διχασμένη, όταν στεκόμαστε ενωμένοι, σαφείς και δυνατοί, επίσης, στην προθυμία μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, φαίνονται τα αποτελέσματα.

Οπότε νομίζω ότι έχουμε μάθει κάτι τις τελευταίες δύο ημέρες και εβδομάδες. Η Δανία θέλει να βρει μια λύση και έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να είναι πιο ενεργό στην περιοχή της Αρκτικής, και όλοι στο ΝΑΤΟ συμφωνούν με αυτό. Και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με έναν πιο παραδοσιακό πολιτικό, διπλωματικό τρόπο με τις ΗΠΑ... τη διμερή μας σχέση μεταξύ του Βασιλείου της Δανίας και των ΗΠΑ.

Η Δανία έχει τις κόκκινες γραμμές της, είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε γι' αυτό, αλλά είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Αρκτικής. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, φυσικά, όπως κάναμε πάντα για την ασφάλεια, αλλά οι κόκκινες γραμμές μας, που είναι και οι δημοκρατικοί μας κανόνες, δεν μπορούν να συζητηθούν.

Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ πολύ στενά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρέπει να συνεργαζόμαστε με σεβασμό χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον και ως εκ τούτου, φυσικά, ελπίζω να βρούμε μια πολιτική λύση στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Γαλλία, Μακρόν: Να δείξουμε ότι έχουμε τη διάθεση να επιβάλουμε σεβασμό αν απειληθούμε

«Η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει την ενότητα υπέρ της Δανίας, και της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας. Όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη, ισχυρή και αντιδρά γρήγορα, τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και με ήρεμο τρόπο.

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει να ενεργεί με ενωμένο τρόπο, δείχνοντας ότι έχει τη διάθεσή, εάν απειληθεί, να "επιβάλει σεβασμό". Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συμμετάσχει σε περισσότερες αποστολές του ΝΑΤΟ, πιθανώς στην Αρκτική».

Γερμανία, Μερτς: Παράξενο προβλημα στη διεθνή πολιτική

«Είναι σημαντική η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Ευρώπης στην υπεράσπιση της Γριλανδίας. Έχουμε δείξει ότι κάνουμε τη διαφορά έναντι των φιλοδοξιών του Τραμπ. Είμαι ευγνώμων που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε τα αρχικά του σχέδια για την προσάρτηση της Γριλανδίας και τις απειλές του για δασμολογικούς δασμούς.

Το κλειδί -νομίζω ότι είναι προφανές για όλους μας- είναι να διατηρήσουμε την Ευρώπη ενωμένη. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ με άλλους εταίρους εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ισλανδία και η Νορβηγία, είναι ο μόνος τρόπος για να δείξουμε αυτό το πολύ παράξενο πρόβλημα που έχουμε σήμερα στη διεθνή πολιτική».

Σουηδία, Κρίστερσον: Οι εκβιασμοί δεν είναι αποδεκτεοί

«Νομίζω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια πολύ, πολύ σαφή θέση ότι στεκόμαστε ενωμένοι πίσω από τη Δανία και τη Γριλανδία και δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό από καμία χώρα, και ακόμη λιγότερο από έναν σύμμαχο».

Πολωνία, Τουσκ: Άλλο ηγεσία και άλλο κυριαρχία

«Ο εξαναγκασμός δεν είναι καλή μέθοδος, ειδικά στις σχέσεις μας με... τους διατλαντικούς εταίρους. Είμαι πολύ αφοσιωμένος στις διατλαντικές σχέσεις και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικά σημαντικές για την Πολωνία. Πάντα αποδεχόμασταν την ηγεσία των ΗΠΑ ως κάτι απολύτως φυσικό, αλλά... είναι σημαντικό για όλους μας, ακόμη και για τους εταίρους μας στην Ουάσινγκτον, να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ κυριαρχίας και ηγεσίας. Η ηγεσία είναι αποδεκτή.

Δεν αναμένω “πυροτεχνήματα” σήμερα. Η συνάντηση είχε συγκληθεί πριν από την χθεσινή στροφή του Τραμπ σχετικά με τους δασμούς και την, δύσκολη και ακόμη αβέβαιη, αποστολή του Ρούτε να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα της Γριλανδίας με πολιτισμένο τρόπο.

Εξακολουθεί ωστόσο να είναι πολύ σημαντικό να δείξει την ενότητα της η ΕΕ. Η εστίαση της Ευρώπης -πέρα από την ΕΕ- θα πρέπει να είναι στην προστασία των σχέσεών της με τις ΗΠΑ από την κατάρρευση. Οι ηγέτες δεν πρέπει να ξεχνούν την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα άσκοπων περισπασμών σε άλλα ζητήματα».

Ελλάδα, Μητσοτάκης: Παραγωγική και δημιουργική επίλυση του ζητήματος

«Δεν είναι συχνό να συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όμως πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό ήταν επιβεβλημένο.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία σημαντική ένταση στις ευρωατλαντικές σχέσεις, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του Προέδρου Trump.

Πιστεύω, όμως, ότι οι χθεσινές του τοποθετήσεις οδηγούν, δείχνουν τον διάδρομο προς μία εκτόνωση, τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά στη Γροιλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, με μία εξαίρεση, τάχθηκε στο πλευρό της Δανίας και της Γροιλανδίας, διευκρινίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα που αφορούν τη νήσο της Γροιλανδίας αφορούν μόνο τους κατοίκους της και το Βασίλειο της Δανίας.

Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι υπάρχουν έντονοι και δικαιολογημένοι αμερικανικοί προβληματισμοί ως προς την ασφάλεια του Αρκτικού Κύκλου. Αυτοί, όμως, μπορούν να επιλυθούν με καλή διάθεση και στα πλαίσια των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν τις σχέσεις της Δανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω ότι μπορούμε δημιουργικά και παραγωγικά να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς το άλλο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουμε, και αναφέρομαι στο Συμβούλιο της Ειρήνης, όπως αυτό προτάθηκε από τον Πρόεδρο Trump, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες -με δύο εξαιρέσεις- της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει κάποιους, πιστεύω εύλογους, νομικούς προβληματισμούς, καθώς το Συμβούλιο Ειρήνης, έτσι όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφεύγει κατά πολύ της απόφασης 2803 του ΟΗΕ.

Παρά ταύτα, η πρόταση της Ελλάδος -η πρότασή μου- θα είναι οι 13 χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ειρήνης να προσυπογράψουν την προσχώρησή τους, μόνο όμως για το ζήτημα το οποίο αφορά την επόμενη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα και για όσο χρόνο αυτό απαιτεί.

Θεωρώ ότι αυτή είναι μία εύλογη συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να συμμετέχουμε στη διαδικασία ειρήνευσης της Γάζας -η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει ένα έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή-, χωρίς όμως ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ουσιαστικά έναν νέο οργανισμό, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

[ απαντώντας σε ερώτηση: ] Το γεγονός ότι συναντιόμαστε εδώ, σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου, καταδεικνύει ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ξεκάθαρα ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Πέραν αυτού, χαιρετίζω τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Πρόεδρος Trump στο Νταβός. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για την εξεύρεση ενός λογικού συμβιβασμού που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία της Δανίας και της Γροιλανδίας. Πιστεύω ότι η Ευρώπη ήταν ενωμένη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έχω πει, η ελπίδα μου είναι και θα συνεχίσω να εργάζομαι προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, αναγνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά πιστεύω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι, σταθεροί αλλά εποικοδομητικοί, μπορεί να βρεθεί μία λύση».

ΕΕ, Κάλας: Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει 80 χρόνια καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ

«Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει 80 χρόνια καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ παρά τη συμπεριφορά του Τραμπ.

Αν και όλοι είναι ανακουφισμένοι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, έχουμε επίσης δει σε αυτή την περίοδο ενός έτους (της θητείας Τραμπ) ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις. Επομένως, πρέπει να συζητήσουμε, τα σχέδιά μας για διαφορετικά σενάρια.

Η τελευταία στροφή του Τραμπ προσφέρει μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε ξανά στο πού βρίσκονται πραγματικά τα προβλήματα, και αυτός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται. Οι διατλαντικές σχέσεις έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα την τελευταία εβδομάδα, αλλά συμπλήρωσε ότι έχει καταστεί σαφές τον τελευταίο χρόνο πως «αυτές οι σχέσεις δεν είναι οι ίδιες όπως ήταν».

Ενός λεπτού σιγή για την Ισπανία

Στην αρχή της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πρόσφατων σιδηροδρομικών συγκρούσεων και εκτροχιασμών στην Ισπανία:

Την ίδια ώρα πάντως που οι ευρωπαίοι ηγέτες εκδήλωναν δημόσια την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο Τραμπ απέκλεισε την στρατιωτική επέμβαση ερμηνεύοντάς το, αφενός ως ελπίδα επίλυσης και αφετέρου ως αποτέλεσμα της ενότητάς τους, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού επικρατούσε μια άλλη αισιοδοξία, για τους αντίθετους λόγους.

Ανάρτηση Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γριλανδία θα είναι εκπληκτική

«Η εμπειρία μου στο Νταβός ήταν εξαιρετική. Οι συζητήσεις για τη Γριλανδία βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα είναι κάτι εκπληκτικό για τις ΗΠΑ. Το Συμβούλιο Ειρήνης είναι κάτι που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί – πραγματικά ξεχωριστό. Τόσα πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν!»

Ζελένσκι στο Νταβός: Η Ευρώπη αύριο ίσως χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας που προτείνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να αποτραπεί μια νέα ρωσική εισβολή δεν θα είναι αρκετές χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ. Για ακόμη μια φορά, όλοι είναι θετικοί, αλλά η υποστήριξη του προέδρου Τραμπ είναι απαραίτητη. Και ακόμη μια φορά, καμιά εγγύηση ασφαλείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. [...] Αντί να γίνει μια πραγματική παγκόσμια δύναμη, η Ευρώπη παραμένει ένα όμορφο καλειδοσκόπιο αλλά κατακερματισμένο σε μικρές και μεσαίες δυνάμεις. Μοιάζει χαμένη όταν προσπαθεί να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει. [...] Οι περισσότεροι ηγέτες απλώς περιμένουν να ηρεμήσει το θέμα της Γριλανδίας από τις ΗΠΑ. [...] Η Ευρώπη χρειάζεται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αύριο ίσως χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηγέτες ΕΕ: Ικανοποίηση για την ενότητα, ελπίδες για λύση με τον Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας