Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 13.8°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.7°
0 BF
78%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
60%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
81%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
58%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.2° 13.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
65%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
94%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
2 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
0 BF
79%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 17.7°
0 BF
52%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 13.8°
1 BF
62%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
68%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 11.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μόνο καλά λόγια είχε να πει ο προκάτοχος για τη διάδοχο. | AP Photo/Virginia Mayo 

Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο

«Γεια σου Ευρώπη!» Με ένα χαρούμενο μήνυμα σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά) που ανάρτησε στο τουίτερ η γυναίκα που προτείνεται για διάδοχος του Γιούνκερ, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε την πρώτη της επίσημη παρουσίαση ως μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προετοίμασε το ταξίδι της σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες όπου χθες είχε την πρώτη της συνάντηση με τους απερχόμενους Γιούνκερ και Τουσκ.

Συναντήσεις κορυφής που πήγαν καλά σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων, αλλά δεν κρύβουν τις αντιδράσεις που συναντά η υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν εντός των γερμανικών συνόρων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Δηλητηριώδη βέλη

«Δεν πρόκειται να συγχαρώ το συμβούλιο. Πρόεδρε Τουσκ, δεν μπορώ να υποστηρίξω τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα και την έλλειψη σεβασμού που δείξατε απέναντι στους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Με κοφτερή γλώσσα απευθύνθηκε στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς.

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί η λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης κεκλεισμένων των θυρών. Οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν να εκλέγουν το άτομο που θα κυβερνά την Ευρώπη», συνέχισε, χωρίς να υπολογίζει τα δηλητηριώδη βέλη που εμμέσως πλην σαφώς κατευθύνονταν και στη Γερμανίδα και προερχόμενη από τον ίδιο πολιτικό χώρο μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξίσου αιχμηρή ήταν και η συμπατριώτισσα του Πονς, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, της δεύτερης σε μέγεθος πολιτικής ομάδας. «Δεν μπορούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να έρχονται εδώ, να εκθέτουν απλά τις θέσεις του Συμβουλίου και να μας λένε “ψηφίστε τες”».

«Τα άκουσε» για τα καλά και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο προκειμένου να πείσει τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν την Φον Ντερ Λάιεν σε δύο εβδομάδες.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε μια τέλεια ισορροπία φύλων στα κορυφαία αξιώματα. Η Ευρώπη δεν μιλά μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει γυναίκες», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του. Μια θέση που, αν λάβουμε υπόψη ειδικά τον βίο και την πολιτεία της Κριστίν Λαγκάρντ που προτείνεται για πρόεδρος της ΕΚΤ, μόνο ως ένδειξη μαύρου χιούμορ μπορεί να εκληφθεί.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιλογή δύο γυναικών για τα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. «θα εμπνεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του» και τόνισε ότι «μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες».

Αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη γυναίκα που φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί. «Είμαι κατευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν είναι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω τουίτερ. Νωρίτερα οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Το πόσο θερμή θα είναι η υποδοχή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο που θα πρέπει να επικυρώσει την υποψηφιότητά της στο διάστημα 15-18 Ιουλίου είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Η πρώτη αντίδραση κορυφαίων ευρωβουλευτών δεν ήταν ακριβώς «ένθερμη». Κατά την εκλογή του τον Ιούλιο του 2014, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε λάβει 422 ψήφους. Παρουσιάστηκαν όμως διαρροές από τον μεγάλο συνασπισμό που είχε διαμορφωθεί γύρω από την υποψηφιότητά του, το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές.

Απειλή βέτο

Με την επίδοξη διάδοχό του τα προγνωστικά είναι λιγότερο ευοίωνα. Για να εκλεγεί, η Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους των τριών μεγάλων σχηματισμών, του ΕΛΚ (182 βουλευτές), των Σοσιαλιστών (154) και των Φιλελεύθερων και Κεντρώων της ομάδας (108). Ομως, οι Γερμανοί Πράσινοι απειλούν με βέτο την υποψηφιότητά της.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αντιδρούν τόσο έντονα, σε σημείο να εκφράζονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν κρίνουμε μάλιστα από τη χθεσινή στάση της επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να αναμένονται απώλειες ψήφου γενικότερα από τη συγκεκριμένη ευρωομάδα.

Ενδεχομένως, και από τις τάξεις του ΕΛΚ. «Εχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία, όμως αυτός ο δρόμος είναι σπαρμένος με αγκάθια», προέβλεψε ο μέχρι πρότινος επίδοξος -και τελικά ατυχήσας- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην Bild.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας