ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ
- Ενα ημερολόγιο-πνευματικός οδηγός Οι περίφημες Μέρες, όπως ονόμασε ο Σεφέρης το ημερολόγιό του, που άρχισαν να γράφονται τον Φεβρουάριο του 1925 και τερματίστηκαν με τον θάνατο του ποιητή (1971), καλύπτουν περίοδο 46 ετών, με άλλα λόγια ολόκληρη σχεδόν τη διάρκεια του πνευματικού βίου του. Oι προηγούμενοι επτά τόμοι των Μερών εκδόθηκαν, όλοι μεταθανάτια.
- Η ελληνική οικογένεια σε βραχυκύκλωμα Η οικονομικοκοινωνική και πολιτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας δεν επιφέρει την κρίση των οικογενειακών αξιών, όπως θα έσπευδε να επισημάνει κάποιος θεματοφύλακας της παράδοσης. Πρόκειται, υποστηρίζει πολύ πειστικά ο Δ. Παπανικολάου, για μια κρίση νοηματοδότησης, για μια ανακατάταξη και αναθεώρηση που μπορεί να θεωρηθεί εν πολλοίς πολιτική.
- Περί αξιοκρατίας Το νέο βιβλίο του συμβούλου του ΑΣΕΠ Απόστολου Παπατόλια πραγματεύεται το ζήτημα της συνταγματικής αρχής της αξιοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «είτε ως οργανωτική αρχή είτε ως υποκειμενικό δικαίωμα, αποτελεί μια ιδιαίτερα ανοικτή και ευέλικτη έννοια, που χαρακτηρίζεται από εγγενή γνωστική αβεβαιότητα».
- Εκπαίδευση, πολιτική, ιστορία Η νεοελληνική ταυτότητα συντελείται στα σχολεία μέσω της διδασκαλίας. Και αυτό γίνεται με τρεις τρόπους, τη γλωσσική διαμάχη καθαρεύουσας και δημοτικής, με τη διδασκαλία της ιστορίας, της γεωγραφίας και της φιλολογίας και με την εκπαιδευτική πολιτική για τη διδασκαλία της ιστορίας. Με την ιστορία θεμελιώνεται η συνέχεια του λαού διαχρονικά, με τη γεωγραφία τονίζεται η ευρεία διασπορά του ελληνικού στοιχείου.
- Κάν’ το όπως ο Γκάστον! Θέλει αρετή και ρίσκο ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός, λέει ο ζωγράφος Γιάννης Κονταράτος, ο οποίος, με το μαχητικό κείμενό του που κλείνει τη συλλογική έκδοση «Τέχνη και Δημοκρατία» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και με το σχόλιό του στην «Εφ.Συν.», «βαθμολογεί» την πολιτική επιδραστικότητα του καλλιτεχνικού ακτιβισμού και τις εκδοχές του στην Ελλάδα.
- Νωπό νουάρ εκδοτικό τοπίο Το είδος, γεννημένο από ένα λογοτεχνικό παιχνίδι του Πόου, εδραιωμένο ως ιστορία μυστηρίου και θρίαμβος της λογικής στη Γηραιά Αλβιόνα, μεταμορφώθηκε στη Νέα Γη σε σκληρό καταγγελτικό αφήγημα και, έκτοτε, είτε με την πρώτη είτε, κυρίως, με τη δεύτερη μορφή, συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλάζοντας συνεχώς πρόσωπα.
- Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος Το σπουδαίο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι μιλούν οι μαθητές του καθηγητή και όχι διακεκριμένοι συνάδελφοί του με διεθνές κύρος [παρ’ ότι συχνά τους καλούσε στο πανεπιστήμιο]. Και μιλούν με απέραντο σεβασμό και ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που τους δίδαξε, τόσο ως επιστήμων όσο και ως άνθρωπος· με τόλμη και γενναιότητα στις παρεμβάσεις του στα κοινά.
- Φλόγινη γλώσσα «ΕΧΩ ΜΙΑ ΘΛΙΨΗ για τα μακρινά αριστουργήματα» τιτλοφορείται ο καλαίσθητος τόμος με τα ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου, που τυπώθηκε εσχάτως στις εκδόσεις Opportuna. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στις 8 στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5).