Στο ίδιο σημείο βλάβη και στο ίδιο… έργο θεατές! Ο λόγος για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας και τους κατοίκους του νησιού, των οποίων οι βρύσες εδώ και έναν μήνα έχουν «στερεύσει» από πόσιμο νερό…
Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2025. Αιτία ήταν μια βλάβη στον αγωγό, που εμφανίστηκε στο ίδιο σημείο όπου είχε υπάρξει και άλλη βλάβη τον Ιανουάριο του 2024. Το επίμαχο σημείο βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 50 μέτρων και σε απόσταση μεγαλύτερη των 800 μέτρων από την ακτή. Προ δύο ετών, ο ανάδοχος που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του αγωγού τοποθέτησε ένα ειδικό και βαρύ εξάρτημα για να «κλείσει» το σημείο από όπου έχανε νερό ο αγωγός. Αυτό που προκάλεσε το σημερινό πρόβλημα, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, είναι ότι αυτό το ειδικό και δυσεύρετο (με την έννοια ότι δεν βρίσκεται στην αγορά) εξάρτημα μετακινήθηκε, με αποτέλεσμα να διακοπεί ξανά η υδροδότηση της Αίγινας μέσω του αγωγού.
Η δημοτική αρχή Αίγινας ενεργοποίησε παλαιότερους τρόπους υδροδότησης, για παράδειγμα τη χρήση νερού που προερχόταν από γεωτρήσεις και είχε εμπλουτιστεί με νερό της ΕΥΔΑΠ, με παράλληλη διανομή εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, κάτοικοι και σύλλογοι του νησιού κατήγγειλαν ότι η ποιότητα του νερού ήταν ακατάλληλη όχι μόνο για το… ποτήρι, αλλά και για άλλες καθημερινές χρήσεις, ακόμη και για το σφουγγάρισμα! Σημειώνεται ότι από πλευράς πολιτών υπάρχουν αναφορές για δερματολογικές και οφθαλμολογικές παθήσεις.
Ο δήμος προχώρησε σε δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται μεν, αλλά χωρίς επεξήγηση, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να εξαγάγει το οποιοδήποτε συμπέρασμα. Συνεπώς, εδώ και έναν μήνα, «οι πολίτες χρησιμοποιούν καθημερινά νερό αγνώστου ποιότητος, ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, χωρίς σαφείς και τεκμηριωμένες οδηγίες», καταγγέλλει η αντιπολιτευόμενη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.
Κατόπιν των καταγγελιών της τοπικής κοινωνίας για την ακαταλληλότητα του νερού, αλλά και έκκλησης του Δήμου Αίγινας, η Περιφέρεια Αττικής απευθύνθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ώστε να μεσολαβήσει στο Πολεμικό Ναυτικό και να σταλεί υδροφόρα προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενές με νερό «επαρκές σε ποσότητα και σε ποιότητα», όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου. Και η περιφέρεια έχει προχωρήσει σε δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις του νερού των γεωτρήσεων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται προσεχώς.
Χρονοδιάγραμμα
Πότε θα αποκατασταθεί η ύδρευση της Αίγινας από τον υποθαλάσσιο αγωγό; Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το συνεργείο θα είναι έτοιμο στις 24 Ιανουαρίου και, καθώς πρόκειται για υποθαλάσσια επέμβαση, θα πρέπει να βουτήξουν δύτες για να επισκευάσουν τη βλάβη. Οι υποθαλάσσιες εργασίες θα απαιτήσουν 15 ημέρες. Θα απαιτήσουν όμως και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (π.χ. όχι ανέμους με ισχυρά Μποφόρ, όχι θολό νερό στον βυθό της θάλασσας), κάτι που σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις επί του 15νθήμερου χρονοδιαγράμματος εργασιών είναι μάλλον αναπόφευκτες.
Δεδομένα αναπόφευκτη είναι και η συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Ερώτηση για το θέμα έχει υποβάλει προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Ναυτιλίας και Υποδομών μια ομάδα 11 βουλευτών/ριών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας ότι η επανάληψη προβλημάτων με την ύδρευση του νησιού απαιτεί συνολική και μόνιμη λύση, «πέραν των αποσπασματικών παρεμβάσεων».
Για την κατάθεση νεότερης κοινοβουλευτικής ερώτησης διαβεβαίωσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θοδωρής Δρίτσας, καλώντας τους πολίτες της Αίγινας να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν λογοδοσία, έλεγχο ευθυνών και την ταχύτερη δυνατή, σοβαρή και υπεύθυνη αποκατάσταση της βλάβης, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ύδρευσης στο νησί.
Σημειώνεται ότι με αφορμή τη βλάβη του 2024, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις εισαγγελικές αρχές.
Αφορμή ήταν η ύπαρξη καταγγελιών για δολιοφθορά. Η εισαγγελική έρευνα απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και –σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές της περιφερειακής αρχής Αττικής– κατέληξε ότι αιτία τής τότε βλάβης δεν ήταν κάτι άλλο πέρα από κατασκευαστικές αστοχίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας