Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
17.9° 13.8°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.3°
1 BF
78%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
0 BF
60%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
81%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
72%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
17.2° 13.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 12.9°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
58%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
79%
Λαμία
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 12.8°
1 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
67%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 10.3°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
89%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
74%
ΜΕΝΟΥ
Προσφυγική δομή
φωτογραφία αρχείου

Εξέγερση για το άσυλο σε δομή μεταναστών στις Σέρρες

Οι αιτίες που πυροδότησαν τις αντιδράσεις • Δεν απέδρασε κανείς • 29 προσαγωγές.

Πεδίο... μάχης έγινε σήμερα η δομή μεταναστών στο Κλειδί Σιντικής, στις Σέρρες, έπειτα από την εξέγερση των ανθρώπων που διαβιούν εκεί. Η εξέγερση στη δομή (που «φιλοξενεί» περίπου 750 άτομα) ξεκίνησε περίπου στις 3:30 το μεσημέρι, με κύρια αιτία το θέμα του ασύλου, με την κατάσταση να ομαλοποιείται στις 6 το απόγευμα. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δομή που ήταν ανοιχτή μέχρι πριν λίγο καιρό, αλλά έκλεισε όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης προχώρησε τις εξαγγελίες του για το θέμα του ασύλου, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η εξέγερση δεν οφείλεται τόσο στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη δομή, όσο στην αστάθεια και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία του ασύλου. 

Σημειώνεται επίσης ότι μέρος της δομής είχε μετατραπεί ατύπως σε κλειστή, φυλασσόμενη από την αστυνομία, αν και ανήκει στο αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης, προκειμένου να δεχτεί τους κρατούμενους πρόσφυγες που έφταναν στην Κρήτη, χωρίς να μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. 

Στη δομή βρίσκονται (ουσιαστικά φυλακισμένοι και κάτω από ασφυκτικές συνθήκες) μετανάστες κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Επιχείρησαν να αποδράσουν

Η δομή φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω με διμοιρίες των ΜΑΤ μετά την εξέγερση.

Οι μετανάστες επιχείρησαν να αποδράσουν από τη δομή, κόβοντας τα συρματόσχοινα και πετώντας πέτρες κατά των φυλάκων και των αστυνομικών.

Τελικά, δεν κατάφερε να αποδράσει κανείς. Έγιναν 29 προσαγωγές, ενώ σε εξέλιξη είναι η προανάκριση. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί: ο ένας από... δάγκωμα και ο άλλος από πέτρες. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εξέγερση για το άσυλο σε δομή μεταναστών στις Σέρρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας