Τεράστιο ταλέντο, τραγικές ιστορίες

tim-buckley-.png

Σήμερα ο Tim Buckley θα γινόταν 71 ετών

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του σπουδαίου Tim Buckley εάν δεν είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 28 ετών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πάροδο των ετών η μουσική του διαδρομή εξελίχθηκε σε πραγματικό μύθο για την αμερικάνικη παράδοση.

Σήμερα 14 Φεβρουαρίου ο Tim Buckley, εάν ζούσε, θα γινόταν 71 ετών. Το νήμα της ζωής του, όμως, κόπηκε πολύ νωρίς, στις 29 Ιουνίου του 1975 όταν πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ήταν μόλις 28 ετών, χρεοκοπημένος και είχε στην κατοχή του μόνο μία κιθάρα και έναν ενισχυτή.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κυκλοφόρησε εννέα δίσκους, όμως δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε. Μετά θάνατον η εκπληκτική φωνή του και οι καθηλωτικές συνθέσεις του τον ανέδειξαν σε «ήρωα» της folk για τις επόμενες γενιές και σήμερα μπορεί με σιγουριά να θεωρηθεί ένας πραγματικός θρύλος.

Ξεκινώντας από τη folk και εξελίσσοντας τον ήχου του, περπάτησε και σε πιο jazz, soul και avant garde μονοπάτια χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, την κρυστάλλινη φωνή του ως ένα έξτρα όργανο μέσα στην ταλαντούχα μπάντα του.

Στην κηδεία του Tim Buckley, ο οκτάχρονος τότε γιος του Jeff δεν παρέστη, γιατί κανένας δεν τον κάλεσε. 

Ο Jeff θα μεγαλώσει, θα αναπτύξει την ίδια αγάπη για τη μουσική, θα κληρονομήσει το εκπληκτικό φωνητικό ταλέντο και θα αφήσει και εκείνος εποχή με μόλις ένα album, το εκπληκτικό «Grace».

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως, παρά το γεγονός ότι είχε γνωρίσει τον πατέρα του μόλις μία φορά, τον είχε σημαδέψει πως κανένας δεν τον πήγε στην κηδεία του και για τον λόγο αυτό εκτελούσε σε αρκετές συναυλίες του κομμάτια του Tim Buckley.

Στις 29 Μάη του 1997 και ο Jeff Buckley θα βρει τραγικό θάνατο από πνιγμό σε έναν παραπόταμο του Μισσισσιππή. Το πτώμα του θα βρεθεί μερικές ημέρες αργότερα. Ήταν 30 ετών.