Ροκάροντας (σ)το Ηρώδειο

foo-irodeio-.jpg

Foo Fighters: Η συναυλία του καλοκαιριού σε έναν εμβληματικό χώρο – Ραντεβού με την Ιστορία | Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Μάριος Βαλασόπουλος

Ομολογώ ότι δεν ήθελα να κουράσω ιδιαίτερα τον τίτλο του review για τη χθεσινή βραδιά. Αντί για κάτι πομπώδες, «πρωτότυπο» ή ποιητικό αποφάσισα να παραμείνουμε στα «κλασικά». Γιατί η εμφάνιση των Foo Fighters στο Ηρώδειο ήταν η συναυλία του καλοκαιριού χωρίς πολλά λόγια. Μία πολύ μεγάλη μπάντα σε έναν εμβληματικό χώρο σε μια αξέχαστη βραδιά.

Το Ηρώδειο είναι ένα μέρος που δύσκολα θα απογοητεύσει είτε τον ακροατή είτε τον καλλιτέχνη. Τουναντίον, ΚΑΙ οι Foo Fighters φάνηκαν εκστασιασμένοι που βρέθηκαν σε αυτόν τον μοναδικό χώρο.

Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Μάριος Βαλασόπουλος

«This must be the craziest thing we have done» είπε ο Dave Grohl καλωσορίζοντας το κοινό στη βραδιά των Foo Fighters και προετοιμάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει.

 

Ξεκίνημα με Times Like These, All my Life και Learn To Fly και η σκηνή έχει πάρει φωτιά. Ήχος, φυσικά, εξαιρετικός, ελαφρώς πιο χαμηλά από ότι θα περίμενε κάποιος για rock συναυλία, αλλά, εντάξει, στο Ηρώδειο είμεθα, οπότε δεν ήταν ενοχλητικό.

Το κοινό συμμετείχε ενεργά, φάνηκε ότι όσοι μαζευτήκαμε εκεί πήγαμε όντως για τους Foo Fighters και όχι για «κοσμική εμφάνιση». Το Ηρώδειο, βέβαια, είναι ένας χώρος που σε καθηλώνει, σε μαγνητίζει και δεν σου «επιτρέπει» να σηκωθείς και να τα σπάσεις, όπως θα έκανες σε μια άλλη open air συναυλία. Είπαμε, όμως, βρίσκεσαι εκεί και έχεις ραντεβού με την Ιστορία.

Οι Foo Fighters συνέχισαν σε αμείωτο ρυθμό και ήταν εξαιρετικά κεφάτοι. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις ότι για έναν καλλιτέχνη, ιδιαίτερα για έναν Αμερικανό rocker, μια εμφάνιση σε τέτοιο χώρο αποτελεί κορύφωση στην καριέρα του.

Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Χρήστος Καλλιμάνης

Ο Dave Grohl, αεικίνητος, με το μεγάλο του χαμόγελο, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι ένας χαρισματικός frontman είτε όταν ουρλιάζει, είτε όταν κάνει αστειάκι με το κοινό, είτε όταν ανεβάζει την κόρη του στη σκηνή για να παίξει μαζί της Queen!

 

Cold Day, My hero (προσωπικά το αποκορύφωμα της βραδιάς μαζί με τα Run και Everlong) και άλλα πολλά σε ένα set list (περίπου δύο ώρες) που ήταν πραγματικό best of. Έπαιξαν και αρκετά καινούργια τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο τους και μας τίμησαν με το Arrows, το οποίο έπαιξαν για πρώτη φορά live.

Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Μάριος Βαλασόπουλος

 

«Παρακαλώ όσοι είναι γονείς, όταν γυρίσουν σπίτι τους να πάνε και να αγοράσουν όργανα στα παιδιά τους. Γιατί η μουσική είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο» είπε σε κάποια στιγμή ο Dave Grohl (και έχει δίκιο) για να προσθέσει «Και αν είναι τυχεροί μπορεί σε μερικά χρόνια να τους αγοράσουν ένα σπίτι, όπως έκανα κι εγώ με τη μαμά μου»!

Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Χρήστος Καλλιμάνης

Και για να μην ξεχνιόμαστε η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε για να παίξει στην τηλεόραση στο πλαίσιο της εκπομπής «Landmarks Live In Concert», οπότε οι αναρίθμητες κάμερες, τα μπουμ και οι γερανοί έδιναν και ένα φουτουριστικό στοιχείο στο αρχαίο θέατρο.

Χωρίς encore, δεν χρειαζόταν καθώς η εμφάνισή τους ήταν ισοπεδωτική, οι Foo Fighters μας αποχαιρέτησαν με τα Sky is a Neighborhood, Best of You και, φυσικά, Everlong με το κοινό να τραγουδάει δημιουργώντας μια πρωτότυπη χορωδία.

Φωτογραφίες «ΕΦ.ΣΥΝ.»/Μάριος Βαλασόπουλος

Συμπεράσματα

Όσοι βρεθήκαμε στο Ηρώδειο τη Δευτέρα απολαύσαμε τη συναυλία της χρονιάς, ίσως μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Δεν είναι υπερβολή. Μπορεί οι Foo Fighters να μην είχαν ποτέ ιδιαίτερο ρεύμα στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι είναι μια μπάντα που βρίσκεται στην κορυφή στις ΗΠΑ, αποτελεί μεγάλο εμπορικό όνομα, είναι σε καλό φεγγάρι και παίζει μπροστά σε πολλές χιλιάδες κόσμου συνεχώς. Αυτά από έναν καινούργιο φανατικό οπαδό του Dave Grohl και της παρέας του.

 

Πρωτοτυπίες

Δε νομίζω να έχει ξαναδεί το Ηρώδειο αρένα με όρθιους φωνασκούντες φανατικούς οπαδούς! 

Η ασφάλεια ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη. Συνεχόμενοι έλεγχοι εισιτηρίων, απαγόρευση για τσάντες (δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπρεπε να χάσουν τη θέση τους στην ουρά για να πάνε λίγο πιο κάτω και να τις αφήσουν σε ένα ξενοδοχείο), ανιχνευτές μεττάλων τύπου αεροδρομίου, αλλά δε βαριέσαι, το κλίμα ήταν εξαιρετικό και γκρίνιες δεν υπήρχαν.

Setlist

 1. Times Like These
 2. All my Life
 3. Learn to Fly
 4. Pretender
 5. Cold Day in the Sun
 6. La Dee Da
 7. Walk
 8. These Days
 9. My Hero
 10. Dirty Water
 11. This is a Call
 12. Arlandria
 13. Rope
 14. Arrows
 15. Monkey Wrench
 16. Sunday Rain
 17. Wheels
 18. Run
 19. Best of You
 20. Everlong

ΥΓ: Αξίζει να μνημονεύσουμε τον επίσημο αμφιτρύωνα της βραδιάς. Τον Chad Smith, ντράμερ των Red Hot Chilli Peppers, ο οποίος είναι και ο παρουσιαστής της συγκεκριμένης εκπομπής. Γνώρισε και αυτός τη δική του αποθέωση από το κοινό, καθώς είναι μια ιστορική φιγούρα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, πάντως, και καταγράφει τη δυναμική των Foo Fighters είναι πως και ο Chad Smith, μέλος της πιο γκρουβάτης μπάντας των τελευταίων τριάντα ετών, παρασύρθηκε στον ρυθμό και χόρευε ασταμάτητα στα backstage.