Μία σπουδαία μπάντα που μας έχει... κουράσει

tool-band-.jpg

Αλήθεια πόσο πρέπει να ασχολούμαστε με τον νέο δίσκο των Tool; | (AP Photo/Matt Sayles)

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία κυκλοφορία των Tool. Από το 2006 και το πολύ καλό, αλλά μακριά από τα προηγούμενα album τους, «10.00 days», όλοι οι φίλοι της μουσικής τους περιμένουν αγωνιωδώς τον επόμενο δίσκο. Η ημέρα φαίνεται ίσως να πλησιάζει, όμως πόσο πραγματικά θα πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό το σενάριο;

Η αλήθεια είναι ότι οι Tool, μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων τριάντα ετών, μας έχουν κουράσει. Φήμες, αναρτήσεις στα social media, αινιγματικές δηλώσεις και άλλα πολλά έχουν γιγαντώσει εν μέρει τον «μύθο» του James Maynard Keenan και της παρέας του, όμως μήπως το κακό έχει παραγίνει;

Ο Γιάννης Καψάσκης έγραφε πρόσφατα στην efsyn city πως όλο αυτό το «πανηγύρι» προέρχεται μεν από την ουσιαστική αδράνεια στην οποία έχει πέσει η μπάντα, όμως έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο brand name γύρω από τους Tool. Και όταν κυκλοφορήσει ο δίσκος θα επικρατήσει πιθανότατα μία νέα Toolmania.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά τώρα; Μα γιατί τόσο ο Keenan όσο και ο Adam Jones (κιθαρίστας του γκρουπ) έβγαλαν ανακοινώσεις με τις οποίες μας προετοιμάζουν για μια επερχόμενη (ή ενδεχόμενη;) κυκλοφορία.

Ο τραγουδιστής του γκρουπ έγραψε στο Twitter ότι έχει ολοκληρώσει τους στίχους και τις μελωδίες των φωνητικών. Άφησε να εννοηθεί ότι το νέο υλικό είναι κοντά στην ολοκλήρωση, αλλά όχι και... δραματικά κοντά.

Από την άλλη πλευρά, ο Adam Jones, μέσω ενός post στο Instagram, ανακοίνωσε ότι οι ηχογραφήσεις για το νέο album θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι το album θα μπορούσε να κυκλοφορήσει προς τα τέλη του 2018 ή το 2019. 

Βέβαια, αυτό μόνο οι ίδιοι οι περίεργοι, εκνευριστικά απόμακροι, αλλά σπουδαίοι καλλιτέχνες που συγκροτούν την ιδιόμορφη ομάδα των Tool.

Ίσως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο για μια ενδεχόμενη κυκλοφορία είναι ότι ο James Maynard Keenan αποφάσισε να «βγει από το καβούκι του» και να κυκλοφορήσει δίσκο με το side project του, τους A Perfect Circle (επίσης 14 χρόνια χωρίς κυκλοφορία). 

Μέχρι τότε ας ακούσουμε το τελευταίο εκπληκτικό ηχογραφημένο τραγούδι της μπάντας από το Λος Άντζελες