ΠΑΙΔΙΚΟ: «Τα εικονογραφημένα παραμύθια» του Σαρλ Περρώ

eikonografimenaparamythia.jpg

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ «Τα εικονογραφημένα παραμύθια» του Σαρλ Περρώ (2 αντίτυπα)

«Τα εικονογραφημένα παραμύθια» του Σαρλ Περρώ

μετάφραση: Δέσποινα Καμπάνη - Δετζώρτζη

εικονογράφηση: Γκυστάβ Ντορέ

εκδόσεις: ΑΓΡΑ (Ζωοδ. Πηγής 99, Αθήνα, τηλ. 210 7011461, www.agra.gr)

σελ. 160

ISBN 978-960-505-374-1

 

Κοκκινοσκουφίτσα, Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Παπουτσωμένος Γάτος και άλλες ιστορίες σε μια εξαιρετική συνάντηση του Σαρλ Περρώ (τα Παραμυθιών του πρωτοεκδόθηκαν το 1697, επί Λουδοβίκου ΙΔ΄) και του Γκυστάβ Ντορέ (που δημιούργησε περίπου ογδόντα εικονογραφήσεις το 1862).

 

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ Η Κοκκινοσκουφίτσα με την πένα του Γκυστάβ Ντορέ |

 

Η παρούσα έκδοση τιμά τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, γιορτάζοντας την εξαιρετική συνάντηση ενός συγγραφέα και ενός καλλιτέχνη παγκοσμίως αναγνωρισμένων: του Σαρλ Περρώ και του Γκυστάβ Ντορέ. Το έργο αυτό - που περιλαμβάνει το σύνολο των Παραμυθιών του Περρώ, που πρωτοεκδόθηκαν το 1697 επί Λουδοβίκου ΙΔ΄ και περίπου ογδόντα εικονογραφήσεις του Ντορέ του 1862 - μας οδηγεί ξανά στις απολαυστικές ανατριχίλες της παιδικής ηλικίας με την Κοκκινοσκουφίτσα, την Ωραία Κοιμωμένη του δάσους, τη Σταχτοπούτα, τον Παπουτσωμένο Γάτο, τη Γαϊδουρόγουνα, τον Δαχτυλάκη, τον Μπλαβογένη και άλλες ιστορίες...

Εμπνευσμένη από τα «Παραμύθια» του 1862, που φυλάσσονται στη Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, η παρούσα έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη όλων των ηλικιών τις αγέραστες και οικουμενικές διηγήσεις του Περρώ, ηθικολόγου του 17ου αιώνα, του Μεγάλου Αιώνα της Γαλλίας, όπως ερμηνεύθηκαν εικαστικά από τον Ντορέ δύο αιώνες αργότερα, με τα χαρακτικά κοσμήματά του.

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ Ο Παπουτσωμένος Γάτος με την πένα του Γκυστάβ Ντορέ |

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παρούσα έκδοση των παραμυθιών, μεταφρασμένων θαυμάσια και ευρηματικά από την Δέσποινα Καμπάνη-Δετζώρτζη, εμπλουτίζεται με τον πρόλογο του Μαρκ Φουμαρολί, ακαδημαϊκού και καθηγητή στο College de France, και την εισαγωγή του Ζαν-Μαρκ Σατελαίν, διευθυντή της Συλλογής Σπάνιων Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.

 

ΣΑΡΛ ΠΕΡΡΩ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ Ο αγαπημένος συγγραφέας Σαρλ Περρώ |

O Σαρλ Περρώ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1628 και πέθανε το 1703. Από τα παιδικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία. Προστατευόμενος του Κολμπέρ, ισχυρού υπουργού του Λουδοβίκου XIV, έγινε μέλος της διάσημης Γαλλικής Ακαδημίας. Συγγραφέας αναρίθμητων έργων, οφείλει τη φήμη του στο «Ιστορίες και διηγήματα από τα Περασμένα», που δημοσιεύτηκε με το όνομα του γιου του (!). Είναι μια συλλογή διηγημάτων με ομοιοκαταληξία, καθώς και πεζά κείμενα που δημιουργήθηκαν με την ελπίδα να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά αλλά και να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό κοινό. Τα πιο γνωστά παραμύθια, ίσως και τα πιο όμορφα, όπως η Σταχτοπούτα και η Ωραία Κοιμωμένη, έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες όπως ο Ροσίνι και ο Όφενμπαχ.

 

ΓΚΥΣΤΑΒ ΝΤΟΡΕ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ Ο σπουδαίος Γάλλος καλλιτέχνης Γκυστάβ Ντορέ |

Ο Πωλ Γκυστάβ Λουΐ Κριστόφ Ντορέ (1832 – 1883) ήταν Γάλλος καλλιτέχνης. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση, τα κόμικς, τη γλυπτική. Δούλεψε κυρίως με ξυλογραφίες.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου 2019. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 23/01/2019, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (2 αντίτυπα):