ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια» της Αλκυόνης Παπαδάκη

xelidonia.jpg

αλκυόνη παπαδακη, χελιδόνια, καλέντη, διαγωνισμός «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια» της Αλκυόνης Παπαδάκη (εκδ. ΚΑΛΕΝΤΗ, 3 αντίτυπα)

«Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια» της Αλκυόνης Παπαδάκη.

Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗ (Λ. Βουλιαγμένης 76, Ελληνικό, τηλ. 210 9638790, www.kalendis.gr)

σελ. 384

ISBN 978-960-219-329-7

 

Το νέο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη, που χαρτογραφεί με την ιδιαίτερη ευαισθησία και αισιοδοξία της, μια εποχή βαθιάς αξιακής κρίσης.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Η νεαρή Ολάνθη προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιθέσεων, εκεί όπου η σκληρότητα στέκεται δίπλα στη φιλευσπλαχνία, το γέλιο έρχεται μαζί με το δάκρυ, το μίσος φωλιάζει πλάι στην αγάπη. Κουβαλώντας ένα παρελθόν που ακόμη και η ίδια αγνοεί και με μοναδικό στήριγμά της τη φίλη της Μαλαματένια, ζει και ελπίζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεινά.

αλκυόνη παπαδακη, χελιδόνια, καλέντη, διαγωνισμός Έχει πει η συγγραφέας |

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Πολυάριθμα πρόσωπα και ζωές που διασταυρώνονται δημιουργούν μια συνεχή αλληλουχία αφηγήσεων. Ο κάθε ήρωας εξομολογείται τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του εκδοχή που διαφοροποιεί τα γενόμενα, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει έναν ολόκληρο κόσμο που ζει και ενεργεί σε μια εποχή σε βαθιά αξιακή κρίση.

Η Αλκυόνη Παπαδάκη, στο νέο μυθιστόρημά της, με επίγνωση –σχεδόν αμείλικτη– αλλά και με τη σοφία της συγκατάβασης, ξεδιπλώνει τους ήρωες και το πεπρωμένο τους σαν το μίτο της Αριάδνης για να μας οδηγήσει –πάντα– σε μια φωτεινή διέξοδο, θυμίζοντάς μας ενθαρρυντικά πως θα ξανάρθουν τα χελιδόνια.

 

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

αλκυόνη παπαδακη, χελιδόνια, καλέντη, διαγωνισμός Η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη, πριν λίγα χρόνια |

Η Αλκυόνη Παπαδάκη γεννήθηκε στο Νιο Χωριό, κοντά στα Χανιά. Αφού αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή, ήρθε στην Αθήνα με το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Με την εμφάνισή της στη λογοτεχνία κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της, ενώ οι κριτικοί τη χαρακτηρίζουν ως «το φιλαράκι του αναγνώστη», «την ψυχαναλύτρια συγγραφέα», «τη συγγραφέα των μπεστ σέλερ», «την ήρεμη δύναμη στον χώρο της λογοτεχνίας».

Πολυγραφότατη, με δεκαεπτά βιβλία στο συγγραφικό ενεργητικό της, ξεκίνησε να γράφει από παιδί, το πρώτο της γραπτό, όπως έχει δηλώσει η ίδια, «ήταν ένα ραβασάκι στον Θεό».

Τα έργα της, τα οποία ανήκουν στη σύγχρονη μυθιστορία και διακρίνονται για την προσωπική, λυρική γραφή της, κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Καλέντη. Έχει εκδόσει πλήθος βιβλίων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Έργα της: «Το κόκκινο σπίτι», «Η μπόρα», «Το χρώμα του φεγγαριού», «Σκισμένο ψαθάκι», «Αμάν… αμάν! », «Οι κάργιες», «Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα», «Το τετράδιο της Αλκυόνης», «Βαρκάρισσα της χίμαιρας», «Στον ίσκιο των πουλιών», «Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή», «Στο ακρογιάλι της ουτοπίας», «Το ταξίδι που λέγαμε, » «Αν ήταν όλα… αλλιώς», «Τι σου είναι η αγάπη τελικά…», «Σ’ ένα γύρισμα της ζωής», «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια».

αλκυόνη παπαδακη, χελιδόνια, καλέντη, διαγωνισμός Η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη. |

Η ίδια με τα δικά της λόγια: «Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Η μάνα μου, ονειροπόλα... Όσο ήμουνα παιδί, η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις. Έτσι, αναγκάστηκα να ψάχνω από τότε τα μονοπάτια της φυγής. Εκείνη την εποχή μιλούσα με τα δέντρα, τις κάργιες που φώλιαζαν στα κυπαρίσσια του κήπου μας, τους θάμνους και τις πέτρες. Μου άρεσε, ακόμη, να φέρνω στο μυαλό μου διάφορες λέξεις και ν' ανακαλύπτω το χρώμα και τη μυρουδιά τους. Τελείωσα τη Γαλλική Σχολή κι ύστερα ήρθα στην Αθήνα με τ' όνειρο ν' αλλάξω τον κόσμο. Άρχισα τις επαναστάσεις και τις ανατροπές και το μόνο που κατάφερα ήταν να σπάω συνεχώς τα μούτρα μου. Ευτυχώς που όλα έγιναν έτσι ακριβώς όπως έγιναν. Χαλάλι. Είδα, έμαθα κι ένιωσα τόσα πολλά! Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα ν' αλλάξω τον κόσμο, είπα: εντάξει, θ' αλλάξω τον εαυτό μου. Πολύ το διασκέδασα που την πάτησα κι εκεί. Τελικά σκέφτομαι, προς το παρόν δηλαδή γιατί πάντα το ψάχνω, πως επανάσταση είναι να 'χεις τα μάτια της ψυχής σου ανοιχτά· να επιμένεις, ν' αγαπάς τη ζωή και να φροντίζεις να μην τη μολύνεις με το πέρασμά σου. Όσο για το γράψιμο, έγραφα από παιδί. Το πρώτο μου γραφτό ήταν ένα ραβασάκι στο Θεό. Η αλήθεια είναι πως, όταν μεγάλωσα αρκετά, έκανα φιλότιμες προσπάθειες να μην μπλεχτώ στα γρανάζια της λογοτεχνίας. Φοβόμουνα μήπως κάποια μέρα αυτή η ιστορία με καπελώσει. Μάταιος κόπος! Φαίνεται πως μερικοί γεννιούνται με τούτη την περίεργη διαστροφή στο κεφαλάκι τους. Τουλάχιστον με παρηγορεί το γεγονός, πως το καπέλο μου δε μου 'κρυψε ποτέ τα μάτια και τ' αφτιά μου»

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5161

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 26 Μαρτίου 2015 (στη σελίδα των media). Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη, 25/03/2015, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):