ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Καλημέρα σύντροφοι» του Οντζάκι

book-02.jpg

στραγάλι, περιβάλλον, σύντροφοι, Αγκόλα, τρέλα, ιστορία, Φουκώ «Καλημέρα σύντροφοι» του Οντζάκι

«Καλημέρα σύντροφοι» του Οντζάκι

μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

εκδόσεις: ΑΙΩΡΑ (Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα, τηλ. 210 3839000, www.aiora.gr)
σελ. 160

ISBN 978-618-5048-91-4

 

Ενα σχεδόν αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του σημαντικού ανερχόμενου Αγκολέζου συγγραφέα, για το πώς είναι να μεγαλώνεις στην Αφρική της δεκαετίας του 1980 εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

 

Ο Ντάλου, η Ρομίνα, ο Μουρτάλα και μια ολόκληρη γενιά εφήβων μεγαλώνουν στη Λουάντα, τη δεκαετία του 1980. Σχολιάζουν τους δασκάλους τους, κάνουν (ή δεν κάνουν) τα μαθήματά τους, επιδίδονται σε πειράγματα και παραβγαίνουν στην αφήγηση απίθανων και τρομακτικών ιστοριών από την καθημερινότητα στην αφρικανική πρωτεύουσα. Αλλά ο έφηβος Ντάλου, που διαθέτει οξύ, παρατηρητικό βλέμμα και άφθονο χιούμορ, ψυχανεμίζεται ότι ζει σε ταραγμένους καιρούς. Οι δάσκαλοί του είναι Κουβανοί, οι σχολικές εργασίες έχουν θέματα όπως ο ρόλος των εργατών και των αγροτών, η αγορά τροφίμων γίνεται με δελτίο και η σοκολάτα είναι σπάνια.

Με απλή, αφτιασίδωτη γλώσσα ο Οντζάκι αφηγείται την ιστορία μιας παρέας παιδιών που, μέσα στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου, ζουν τη δική τους υπέροχη παιδική ηλικία και συντροφικότητα. Βρίσκουν πάντα τρόπο να παίξουν και να διασκεδάσουν, όσο κι αν ο κόσμος γύρω τους αλλάζει, όσο κι αν η παιδική ηλικία και η ανεμελιά της τελειώνουν και οι δρόμοι με τους αγαπημένους χωρίζουν.

Το «Καλημέρα σύντροφοι», το πρώτο μυθιστόρημα ενός από τους πιο συναρπαστικούς νέους συγγραφείς της Μαύρης Ηπείρου, διαβάζεται ανάλαφρα, όπως ανάλαφρη είναι η ζωή μέσα από τα παιδικά μάτια, μένει όμως αξέχαστο χάρη στην αυθεντική γραφή του.

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στην ΕφΣυν και τη ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, εδώ

 

ΟΝΤΖΑΚΙ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

στραγάλι, περιβάλλον, σύντροφοι, Αγκόλα, τρέλα, ιστορία, Φουκώ Ο συγγραφέας Ντάλου ντε Αλμέιντα, μπροστά στος εκδόσεις Αιώρα |

Οντζάκι (σημαίνει πολεμιστής στη διάλεκτο ουμπούντου της Αγκόλας) είναι το ψευδώνυμο του Αγκολέζου συγγραφέα και ποιητή Ντάλου ντε Αλμέιντα. Ο Οντζάκι γεννήθηκε στη Λουάντα το 1977 και είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας και μέλος της Αγκολέζικης Εταιρείας Συγγραφέων. Ασχολείται επίσης με το θέατρο και τη ζωγραφική και είναι συνδημιουργός ενός ντοκιμαντέρ για τη Λουάντα (Oxalά Crescem Pitangas / Hope the Pitanga Cherries Grow, 2006). Το μυθιστόρημά του «Os Transparentes» βραβεύτηκε το 2013 με το Premio Jose Saramago και το 2016 με το Prix Litterature-Monde. Το αυτοβιογραφικό «Καλημέρα σύντροφοι» (2001) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 29 Νοεμβρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 28/11/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):