ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Η συνείδηση του Ζήνωνα» του Ίταλο Σβέβο

hsyneidisitouzinona.jpg

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ «Η συνείδηση του Ζήνωνα» του Ίταλο Σβέβο

«Η συνείδηση του Ζήνωνα» του Ίταλο Σβέβο

μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη

εκδόσεις: ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ (Κάλβου 8-10, Αθήνα, τηλ. 210 6471188, www.antipodes.gr)
σελ. 604

ISBN 978-618-5267-13-1

 

Το μνημειώδες έργο του ιταλικού λογοτεχνικού μοντερνισμού: ένας 60χρονος επιχειρηματίας αφηγείται τη ζωή του στον ψυχαναλυτή του - αν και εναντιώνεται στην Ψυχανάλυση!

 

«Δεν θα μιλήσω για ψυχανάλυση, επειδή εδώ γίνεται αρκετός λόγος. Πρέπει να δικαιολογηθώ που ώθησα τον ασθενή μου να γράψει την αυτοβιογραφία του· οι μελετητές της ψυχανάλυσης θα σουφρώσουν τη μύτη τους μ' αυτή την καινοτομία. Ήταν όμως γέρος και ήλπισα ότι με αυτές τις αναμνήσεις το παρελθόν του θα αναβίωνε, ότι η αυτοβιογραφία θα ήταν ένα καλό πρελούδιο στην ψυχανάλυση. Ακόμα και σήμερα η ιδέα μου φαίνεται καλή, γιατί μου έδωσε ανέλπιστα αποτελέσματα, που θα ήταν ακόμα περισσότερα αν ο ασθενής δεν παρατούσε τη θεραπεία πάνω στο καλύτερο, κλέβοντάς μου τον καρπό της μακρόχρονης και υπομονετικής ανάλυσης των αναμνήσεων αυτών. Τις δημοσιεύω για εκδίκηση και ελπίζω να τον δυσαρεστήσω!»...

Το αριστούργημα του ιταλικού μοντερνισμού σε μια νέα μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη: Ο Ζήνωνας Κοζίνι, προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα, ξεκινά την ψυχανάλυση. Ο γιατρός του τον προτρέπει να γράψει την αυτοβιογραφία του, στην οποία ο θεραπευόμενος αναλύει, με ανελέητο αυτοσαρκαστικό χιούμορ, τη μανία του καπνίσματος, τη σχέση του με τον πατέρα του, τη γυναίκα και την ερωμένη του, αλλά και τις εμπορικές του δραστηριότητες στην πολυπολιτισμική Τεργέστη, ακριβώς πριν από το ξέσπασμα του Α' Π.Π.

Το επίμετρο του Τζέιμς Γουντ, ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Αμερικανούς κριτικούς, σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Σβέβο, συνδέει το έργο του με τη μεγάλη παράδοση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και ανιχνεύει τις φιλοσοφικές οφειλές του βιβλίου «Η συνείδηση του Ζήνωνα».

 

ΙΤΑΛΟ ΣΒΕΒΟ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

σαρλ περρώ, παραμύθια, εικονογραφημένα, Ζήνωνας, Ρόζα Λούξεμπουργκ Ο (εν τέλει) σπουδαίος για όλους, συγγραφέας Ίταλο Σβέβο |

Ο Ίταλο Σβέβο, ψευδώνυμο του Ααρών Έκτορος Σμιτς, γεννήθηκε το 1861 στην Τεργέστη και πέθανε το 1928 στη Μότα ντι Λιβέντσα, επαρχία του Τρεβίζο, ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα. Γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, ο Σβέβο έκανε εμπορικές σπουδές. Όταν παντρεύτηκε ασπάστηκε τον καθολικισμό και ανέλαβε τη διεύθυνση των επιχειρήσεων του πεθερού του. Η πραγματική του αγάπη, όμως, ήταν η λογοτεχνία.

Το πρώτο του διήγημα, «Ο φόνος της οδού Μπελπότζο», δημοσιεύτηκε το 1890 στην εφημερίδα «L' Indipendente» της Τεργέστης. Αλλά τα δύο πρώτα μυθιστορήματά του, «Μια ζωή» και «Το γέρασμα», πέρασαν απαρατήρητα και ο Σβέβο αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με τη λογοτεχνία. Τον μετέπεισε ο καθηγητής του των αγγλικών, που δεν ήταν άλλος από τον Τζέιμς Τζόις, ο οποίος δίδασκε τότε στη Berlitz School της Τεργέστης. Ο Σβέβο ακολούθησε τη συμβουλή του Τζόις να συνεχίσει τη συγγραφή, αλλά με καθυστέρηση μιας 25ετίας: το 1923 εξέδωσε τη «Συνείδηση του Ζήνωνα».

Ο Τζόις, στο Παρίσι πλέον, τη σύστησε στους πνευματικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να δουν εκεί το φως διθυραμβικά σχόλια για το βιβλίο του Σβέβο. Έτσι ξέσπασε η «υπόθεση Σβέβο», όταν Ιταλοί διανοούμενοι με επικεφαλής τον Εουτζένιο Μοντάλε, υποστήριξαν ότι είχαν «ανακαλύψει» τον συγγραφέα πριν από τους Γάλλους!!!

Ακολούθησαν οι νουβέλες «Γενναιόδωρο κρασί», 1927, και «Μια επιτυχημένη φάρσα», 1928. Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν διάφορα έργα του, όπως: «Σύντομο αισθηματικό ταξίδι», «Δοκίμια και σκόρπιες σελίδες», «Κωμωδίες», «Ημερολόγιο για την αρραβωνιαστικιά».

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου 2019. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 23/01/2019, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):