ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών»

egkyklopaideiatonnekron.jpg

αυτοεκτίμηση, παιδί, εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, παγκόσμια ανισότητα «Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών» του Ντανίλο Κις

«Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών» του Ντανίλο Κις

μετάφραση: Μαρία Κεσίνη

εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (Ζαλόγγου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3301208, www.kastaniotis.gr)
σελ. 208

ISBN 978-960-03-6422-4

 

Το διαχρονικό αριστούργημα της σλαβικής λογοτεχνίας (σε νέα έκδοση) που συνδυάζει μυθοπλασία και ιστορία – το τελευταίο εξαιρετικό βιβλίο του σπουδαίου Ντανίλο Κις, που «έφυγε» από τη ζωή πολύ νωρίς.

 

Ένας αντι-προφήτης επιχειρεί το αδιανόητο για να αποδείξει τις θαυματουργές του ικανότητες· ένα κορίτσι βλέπει την τρομερή μοίρα των αδελφών και του πατέρα της σε έναν παράξενο καθρέφτη· ο χαμός μιας πόρνης πυροδοτεί μια απρόβλεπτη εξέγερση ενώ η ζωή κάθε απλού ανθρώπου από το έτος 1789 ανασυστήνεται με εξονυχιστική ακρίβεια στην πανίσχυρη «Εγκυκλοπαίδεια των νεκρών».

Αυτά τα θρυλικά διηγήματα για την αγάπη και τον θάνατο, την αλήθεια και το ψεύδος, τον μύθο και την πραγματικότητα, διαπερνούν ποικίλες εποχές και ακτινογραφούν αλλόκοτες καταστάσεις. Το ύστατο βιβλίο του Ντανίλο Κις συνιστά μια εξαιρετική συνύφανση του αληθινού γεγονότος με τη φαντασία, του επικού με το ασήμαντο, της φρίκης με την κωμωδία. Σε αυτές τις εννέα ιστορίες ο σπουδαίος Σέρβος συγγραφέας απεικονίζει σχέσεις, συναντήσεις, τοπία - το πλήθος των λεπτομερειών που συναπαρτίζουν μια ζωή. Ο ίδιος συνδυάζει την μυθοπλασία και την ιστορία με μια μεταμοντέρνα ευαισθησία και, μέσα από το υστερόγραφό του και άλλες σημειώσεις, δημιουργεί ένα συναρπαστικό υπόβαθρο που μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ένα διαχρονικό αριστούργημα της σλαβικής λογοτεχνίας σε νέα έκδοση.

 

ΝΤΑΝΙΛΟ ΚΙΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

αυτοεκτίμηση, παιδί, εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, παγκόσμια ανισότητα Ο σπουδαίος Σέρβος συγγραφέας, Ντανίλο Κις. |

Ο Ντανίλο Κις, Σέρβος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα στο Παρίσι και το Βελιγράδι, ήταν ένας από τους σημαντικότερους της εποχής μας.

Γεννήθηκε το 1935 στη Σουμπότιτσα, κοντά στα ουγγρικά σύνορα. Εβραϊκής καταγωγής από τη μεριά του πατέρα του, έζησε στα παιδικά του χρόνια όλη τη φρίκη του πολέμου και τα δεινά ενός παιδιού εβραϊκής οικογένειας.

Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έγραψε έναν μικρό αριθμό μυθιστορημάτων και διηγημάτων που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στα οποία τα: «Ψαλμός 44», «Κήπος, στάχτες», «Η νύχτα και η ομίχλη», «Μάθημα ανατομίας» και «Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών».

Τιμήθηκε για το έργο του με όλα τα λογοτεχνικά βραβεία της πρ. Γιουγκοσλαβίας και συγκέντρωσε βραβεία κριτικών και κοινού σε άλλες χώρες.

Χαρακτηρίστηκε, όχι άδικα, ως ο Μπόρχες των Βαλκανίων.

Πέθανε το 1989 στο Παρίσι, στα πενήντα τέσσερα χρόνια του, από καρκίνο στους πνεύμονες.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 21 Φεβρουαρίου 2019. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 20/02/2019, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

Δηλώστε συμμετοχή