ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο» του Μάριο Ντε Αντράντε

book-02.jpg

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες «Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο» του Μάριο Ντε Αντράντε

«Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο» του Μάριο Ντε Αντράντε

μετάφραση – εισαγωγή - επίμετρο: Νίκος Πρατσίνης

εκδόσεις: ΡΟΕΣ (Λομβάρδου 27-29, Αθήνα, τηλ. 210 6429409, www.printa-roes.gr)
σελ. 352

ISBN 978-960-283-471-8

 

Το πρωτοποριακό μυθιστόρημα του βραζιλιάνικου μοντερνισμού, που ξεχειλίζει από τρυφερότητα, χιούμορ και σοκαριστική τολμηρότητα.

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες Ο συγγραφέας, βασικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού στη Βραζιλία, σε κυβιστική αποτύπωση, ως |

 

To, από πολλές απόψεις, πρωτοποριακό μυθιστόρημα, όταν κυκλοφόρησε το 1927, βρέθηκε πολύ μπροστά από την εποχή του. Εκπλήσσει ακόμη και σήμερα με την καινοτομία της γραφής του, και προκάλεσε σκάνδαλο λόγω του προκλητικού του θέματος.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Σάο Πάουλο της δεκαετίας του 1920, όπου κυριαρχούν οι νεόπλουτοι μεγιστάνες του καφέ. Γύρω τους προσπαθεί να επιβιώσει ένα κοσμοπολίτικο πλήθος Ευρωπαίων μεταναστών. Στο πλουσιόσπιτο ενός παρόμοιου μεγιστάνα μπαίνει γκουβερνάντα η φροϊλάιν Έλζα, ετών 35, μορφωμένη και λίαν αξιοπρεπής εκ πρώτης όψεως. Ήρθε στη Βραζιλία κυνηγημένη από την αθλιότητα της νικημένης Γερμανίας. Ο πάτερ φαμίλιας τής αναθέτει, κρυφά απ’ όλους και επ’ αμοιβή, να μυήσει στον έρωτα τον δεκαεξάχρονο γιόκα του, τον Κάρλους: μην του φάνε τα λεφτά οι κοκότες και οι μετρέσες (με όλα τα συμπαρομαρτούντα: σύφιλη, ναρκωτικά, τζόγο), μην πέσει σε αγορίστικα χέρια…

Επαγγελματίας στη δουλειά της η Έλζα – και… Γερμανίδα, προγραμματισμένη. Παρ’ όλα αυτά, ανάμεσα στη δασκάλα και το μαθητή θα αναπτυχθεί ένα ειδύλλιο κεκλεισμένων των θυρών, μιας και οι τροπικοί έχουν τον τρόπο τους να ξελογιάζουν.

Τολμηρό, τρυφερό και ειρωνικό μαζί, γεμάτο υποδόριο χιούμορ και στοχασμό, το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί την καλύτερη γνωριμία με έναν μοντέρνο –και δη μοντερνιστή– κλασικό της Βραζιλίας, αλλά και μια μύηση στη βραζιλιάνικη κουλτούρα, ιδωμένη με σύγχρονη ματιά.

Το έργο πλαισιώνεται από εκτενή εισαγωγή, πολυάριθμες όσο και κατατοπιστικές σημειώσεις του μεταφραστή καθώς και επίμετρο που περιλαμβάνει την εργοβιογραφία του συγγραφέα και πρόσθετο διαφωτιστικό υλικό.

 

ΜΑΡΙΟ ΝΤΕ ΑΝΤΡΑΝΤΕ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος συγγραφέας, Μάριο Ραούλ ντε Μοραί Αντράντε |

O Μάριο Ραούλ ντε Μοραί Αντράντε (1893-1945) γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και έζησε εκεί και τα 52 χρόνια του σχετικά σύντομου βίου του. Φωτογράφος, κριτικός και ιστορικός τέχνης αλλά και ποιητής, δοκιμιογράφος και μουσικολόγος ανάμεσα σε άλλα θαυμάσια πράγματα που κατάφερε, θεωρείται ουσιαστικά ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης βραζιλιάνικης ποίησης και βασικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού στη Βραζιλία τα 20 χρόνια του Μεσοπολέμου.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 31/01/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):