ΔΟΚΙΜΙΟ:«Δρόμοι και τρόποι του κόσμου – Καπιταλισμός – Χώρος – Τόποι»

harvey.jpg

Κόρτο Μαλτέζε, μάρτυρας, Ναζί, ναζισμός, Χάρβεϊ, καπιταλισμός «Δρόμοι και τρόποι του κόσμου – Καπιταλισμός – Χώρος – Τόποι»

«Δρόμοι και τρόποι του κόσμου – Καπιταλισμός – Χώρος – Τόποι» του Ντέιβιντ Χάρβεϋ

μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής

εκδόσεις: ANGELUS NOVUS (Γράμμου 40, Βριλήσσια, Αθήνα, τηλ. 210 6137942,

www.angelus-novus.gr)

σελ. 448

ISBN 978-618-82665-7-5

 

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: Το τελευταίο βιβλίο του πλέον διάσημου καθηγητή Γεωγραφίας, με στοιχεία από την προσωπική του ζωή και την επιστημονική διαδρομή του, σε θέματα Γεωγραφίας, κοινωνικής οργάνωσης του χώρου και τις μεταβολές που σημειώνονται στον χώρο, στη μεγάλη, την παγκόσμια, και στη μικρή, την τοπική, κλίμακα.

Το βιβλίο αυτό του Ντέιβιντ Χάρβεϊ εκδόθηκε στα αγγλικά το 2016 με τίτλο «The Ways of the World». Ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης «Δρόμοι και τρόποι του κόσμου», αναδεικνύει τόσο την ακρίβεια προς το περιεχόμενο όσο και την αμφισημία. Αφενός, υποδεικνύει τη σχέση του συγγραφέα με το επιστημονικό του αντικείμενο, τη γεωγραφία, την κοινωνική οργάνωση του χώρου και τις μεταβολές που σημειώνονται στον χώρο, στη μεγάλη, την παγκόσμια, και στη μικρή, την τοπική, κλίμακα. Ο Χάρβεϊ χαράζει δρόμους στον χώρο και στον χρόνο και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε. Μας ταξιδεύει σε πόλεις και χώρες, από το Παρίσι της Κομμούνας στην αποβιομηχάνιση της Βρετανίας και στην Κίνα του σήμερα.

Αφετέρου, ο τίτλος του βιβλίου αποτυπώνει την προσωπική διαδρομή του συγγραφέα στην επιστήμη του, την αφετηρία, τις επιρροές που δέχθηκε, τις αναζητήσεις, τις καμπές και τις αναθεωρήσεις, τη μαθητεία του, εντέλει, θεωρητική και εφαρμοσμένη. Ο Χάρβεϊ προτείνει τρόπους μιας διαφορετικής υφής: διαδρομές σε θεωρίες και έννοιες, ανασύροντας, αναλύοντας, ανασυνθέτοντας, απορρίπτοντας και τροποποιώντας μια πλούσια παρακαταθήκη, ένα θεωρητικό οπλοστάσιο που κρίνεται από την ικανότητά του να «απομαγεύει» τον κόσμο, να υπερβαίνει τη δεσμευτικότητα του φαινομένου και να το καθιστά νοητικά προσπελάσιμο, κατανοητό.

 

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΡΒΕΫ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κόρτο Μαλτέζε, μάρτυρας, Ναζί, ναζισμός, Χάρβεϊ, καπιταλισμός Ο πολύ σπουδαίος επιστήμονας, Ντέιβιντ Χάρβεϋ |

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϋ γεννήθηκε το 1935 στην Αγγλία. Είναι επίτιμος καθηγητής ανθρωπολογίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του City University της Νέας Υόρκης, στο οποίο διδάσκει από το 2001. Νωρίτερα υπήρξε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2005 βραβεύτηκε με το μετάλλιο ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία, ενώ το 2007 εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Θεωρείται ο πιο γνωστός Γεωγράφος διεθνώς και έχει συγγράψει πολλά βιβλία.

Το βιβλίο του «Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2009) χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα «Independent» ως ένα από τα πενήντα κορυφαία θεωρητικά βιβλία που γράφτηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν. Ανάμεσα στα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνονται: «Ο νέος ιμπεριαλισμός» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), «Νεοφιλελευθερισμός (Ιστορία και παρόν)» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2007), «Οδηγός ανάγνωσης για το "Κεφάλαιο" του Μαρξ» και «Παρίσι: πρωτεύουσα του μοντερνισμού». Τις διαλέξεις του για το "Κεφάλαιο" του Μαρξ έχουν κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες από τα μέσα του 2008, οπότε ανέβηκαν στο ιστότοπο του City University της Νέας Υόρκης.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 15 Μαρτίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 14/02/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):