ΔΟΚΙΜΙΟ: «Παγκόσμια ανισότητα»

pagosmiaanisotita.jpg

αυτοεκτίμηση, παιδί, εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, παγκόσμια ανισότητα «Παγκόσμια ανισότητα» του Μπράνκο Μιλάνοβιτς

«Παγκόσμια ανισότητα» του Μπράνκο Μιλάνοβιτς

μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Θουκυδίδου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3849020, www.cup.gr)

σελ. 284

ISBN 978-960-524-535-1

 

Μια μελέτη για την κυκλική φύση και τα αίτια της όξυνσης της οικονομικής ανισότητας στο δυτικό κόσμο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ήταν η διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε αντιδιαστολή, την ίδια περίοδο η οικονομική ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών μάλλον άρχισε να μειώνεται - κυρίως λόγω της θεαματικής ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας. Το όλο φαινόμενο απασχολεί επίμονα τον δημόσιο διάλογο, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Κι αυτό γιατί, πέρα από το καίριο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των καρπών της ανάπτυξης, η όξυνση της ανισότητας συνδέεται ευθέως με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε κάθε χώρα, αλλά και με τις μορφές που θα πάρει η υπερεθνική συνεργασία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς οικονομολόγους σε θέματα ανισότητας, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο εμφανίζεται κυκλικά κι ότι το επηρεάζουν καθοριστικά οι πόλεμοι, οι πανδημίες, οι μεγάλες και απότομες τεχνολογικές αλλαγές, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος σε κάθε χώρα.

Tην όξυνση της οικονομικής ανισότητας στο εσωτερικό των Δυτικών χωρών o Μιλάνοβιτς την αποδίδει στις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών και θεωρεί ότι οφείλουμε να την αναχαιτίσουμε γιατί, μεταξύ άλλων, εκτρέφει πολιτικοκοινωνικές συμπεριφορές όπως η πλουτοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο εθνοφυλετικός λαϊκισμός στην Ευρώπη. Το βιβλίο περιγράφει πώς φτάσαμε εδώ, προς τα πού πηγαίνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε πορεία.

Η «Παγκόσμια ανισότητα» τιμήθηκε με τα βραβεία Bruno Kreisky (2016) του Ινστιτούτου Karl Renner και Hans Matthofer (2018) του Ιδρύματος Friedrich Ebert, και ήταν μεταξύ των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς (2016) της εφημερίδας Financial Times και του περιοδικού The Economist.

 

Συνέντευξη του Μπράνκο Μιλάνοβιτς στον Τάσο Τσακίρογλου για την Εφημερίδα των Συντακτών εδώ

http://www.efsyn.gr/arthro/mia-diagrafi-hreoys-amesi-i-emmesi-einai-anap...

 

ΜΠΡΑΝΚΟ ΜΙΛΑΝΟΒΙΤΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

αυτοεκτίμηση, παιδί, εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, παγκόσμια ανισότητα Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, από τους σημαντικότερους οικονομολόγους διεθνώς |

Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς είναι σερβοαμερικανός οικονομολόγος, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Μελετών Εισοδήματος στο Λουξεμβούργο και επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του τμήματος ερευνών της Παγκόσμιας Τράπεζας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ και στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 21 Φεβρουαρίου 2019. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 20/02/2019, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

Δηλώστε συμμετοχή