ΔΟΚΙΜΙΟ: «Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή» του Μισέλ Φουκώ

book-03.jpg

στραγάλι, περιβάλλον, σύντροφοι, Αγκόλα, τρέλα, ιστορία, Φουκώ «Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή» του Μισέλ Φουκώ

«Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή» του Μισέλ Φουκώ

μετάφραση: Πάρις Μπουρλάκης

εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ (Λεωφ. Βουλιαγμένης 76, Αθήνα, τηλ. 210 9638790, www.kalendis.gr)

σελ. 735

ISBN 978-960-219-194-1

 

Η διεισδυτική και ανατρεπτική προσέγγιση του μεγάλου Γάλλου δομιστή φιλοσόφου για την εννοιολόγηση της τρέλας και την αντιμετώπισή της από τις «εξορθολογισμένες» κοινωνίες της Νεωτερικότητας.

 

Από τους ψυχιάτρους του 19ου αιώνα Πινέλ, Τιουκ και Βάγκνιτς [Pinel,Tuke,Wagnitz] γνωρίζουμε ότι οι τρελοί, για ενάμιση αιώνα, υποβλήθηκαν στον κανονισμό του εγκλεισμού, και πως μια μέρα θα τους ανακαλύψουμε μέσα στις αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου, μέσα στα απομονωτήρια των κατέργων· θα αντιληφθούμε ότι είχαν αναμειχθεί με τον πληθυσμό των «Workhouses» ή των «Zuchthausern» [σωφρονιστηρίων].

Ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ να διευκρινισθεί με σαφήνεια ποια ήταν εκεί η καταστατική θέση τους, ούτε αποσαφηνίσθηκε ποτέ τι νόημα είχε αυτή η γειτνίαση, που φαινόταν να καθορίζει την ίδια πατρίδα για τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κατάδικους και τους παράφρονες. Πίσω από τους τοίχους του εγκλεισμού θα συναντήσουν τους τρελούς ο Πινέλ και η ψυχιατρική του 19ου αιώνα· εκεί και θα τους αφήσουν -ας μην το λησμονούμε- κομπάζοντας ότι τους «απελευθέρωσαν». Ηδη από τα μέσα του 18ου αιώνα, η τρέλα συνδέθηκε με αυτήν τη γη του εγκλεισμού και με τη χειρονομία που της την υπεδείκνυε σαν τον φυσικό της χώρο.

 

ΜΙΣΕΛ ΦΟΥΚΩ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

στραγάλι, περιβάλλον, σύντροφοι, Αγκόλα, τρέλα, ιστορία, Φουκώ Ο σπουδαίος δομιστής φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ |

Ο Μισέλ Φουκώ (1926-1984) υπήρξε από τους μεγαλύτερους δομιστές κοινωνικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, γνωστός κυρίως για τις μελέτες του ως προς τις έννοιες και τους κώδικες μέσω των οποίων λειτουργούν οι κοινωνίες, και ιδιαίτερα ως προς τις «αρχές του αποκλεισμού», με τις οποίες «αποκαθαίρεται» η κοινωνία -όπως για παράδειγμα οι διακρίσεις ανάμεσα στους έμφρονες και τους παράφρονες ή τους νομιμόφρονες και τους παραβατικούς. Στα πιο σημαντικά έργα του Φουκώ συγκαταλέγονται τα εξής: «Τρέλα και παραλογισμός: ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή», «Επιτήρηση και τιμωρία: η γέννηση της φυλακής» (Πλέθρον, 2011), «Οι λέξεις και τα πράγματα: μία αρχαιολογία των επιστημών του ανθρώπου» (Γνώση, 2008), «Η αρχαιολογία της γνώσης» (Πλέθρον, 2017), Η ιστορία της σεξουαλικότητας» (Πλέθρον, 2013).

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 29 Νοεμβρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 28/11/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):