ΔΟΚΙΜΙΟ: «Η εικόνα και το βλέμμα» του Τζον Μπέργκερ

h_eikona.jpg

δενδρόσπιτο, Τζον Λε Καρε, Σηραγγα, περιστέρια, εικόνα, βλέμμα, τζον μπέργκερ «Η εικόνα και το βλέμμα» του σπουδαίου Τζον Μπέργκερ

«Η εικόνα και το βλέμμα» του Τζον Μπέργκερ

Μετάφραση: Ειρήνη Σταματοπούλου

εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 188, Αθήνα, τηλ. 211 3003500, www.metaixmio.gr)

σ. 184

ISBN 978-960-501-220-5

 

Το πάντα επίκαιρο βιβλίο του βραβευμένου με το Μπούκερ συγγραφέα, ενός “επαναστάτη ουμανιστή”, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή.

 

«Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν μπορέσει να μιλήσει» τονίζει ο συγγραφέας.

Όμως η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων και υπό μια άλλη έννοια. Η οπτική αντίληψη είναι εκείνη που καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο που μας περιβάλλει· ερμηνεύουμε αυτόν τον κόσμο με λέξεις, αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να αναιρέσουν το γεγονός ότι περιβαλλόμαστε από αυτόν. Η σχέση μεταξύ του τι βλέπουμε και του τι γνωρίζουμε δεν είναι ποτέ σαφώς προσδιορισμένη».

Το βιβλίο του Τζον Μπέργκερ (σε συνεργασία με τους Σβεν Μπλόμπεργκ, Κρις Φοξ, Μάικλ Ντιμπ και Ρίτσαρντ Χόλις), που πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία τέχνης που έχουν γραφεί, με τεράστια επίδραση. Ασκώντας κριτική στην παραδοσιακή δυτική αισθητική της τέχνης, αποκαλύπτει καλά κρυμμένα ιδεολογήματα πίσω από τις οπτικές εικόνες. Ο συγγραφέας, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουμε τα έργα ζωγραφικής, μεταβάλλει τελικά τον τρόπο που κοιτάζουμε τις εικόνες εν γένει. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια επιτυχημένη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του BBC.
 

ΤΖΟΝ ΜΠΕΡΓΚΕΡ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

δενδρόσπιτο, Τζον Λε Καρε, Σηραγγα, περιστέρια, εικόνα, βλέμμα, τζον μπέργκερ Ο πραγματικά σπουδαίος συγγραφέας, Τζον Μπέργκερ. |

Ο Τζον Μπέργκερ, συγγραφέας βραβευμένος με Booker, κορυφαίος θεωρητικός τέχνης και διανοούμενος, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1926. Ανάμεσα στα πολλά βιβλία του, πρωτότυπα σε μορφή και με μεγάλη ιστορική και πολιτική διεισδυτικότητα, περιλαμβάνονται το μυθιστόρημα «G», που έχει τιμηθεί με βραβείο Booker, και το «To the Wedding». Κατά τη βράβευσή του με το Booker (1972), κατήγγειλε τη χορηγό εταιρεία του βραβείου για τις αποικιοκρατικές της συμφωνίες με τους εργάτες στα νησιά της Καραϊβικής και έδωσε τα μισά χρήματα του βραβείου «Μαύρους Πάνθηρες». Τα υπόλοιπα τα έδινε στις άλλες ακτιβιστικές του δραστηριότητες υπέρ των εργατικών της Αγγλίας.

Ανάμεσα στις εξαιρετικές μελέτες του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία είναι το «Another Way of Telling», «The Success and Failure of Picasso» και το διεθνούς αναγνώρισης «Ways of Seeing» όπου εκτός από μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά, θεωρείται πλέον σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης.

Ζούσε και εργαζόταν σε ένα μικρό χωριό στις Γαλλικές Άλπεις, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η τριλογία του «Into Their Labours» («Pig Earth», «Once in Europa» και «Lilac and Flag»).

Το μυθιστόρημά του «Here Is Where We Meet» εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2006. Με το βιβλίο του «Από την Άιντα στον Χαβιέρ» (From A to X) ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το Booker to 2008.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 90 ετών.

Αναλυτικά κείμενα στην Εφημερίδα των Συντακτών:

http://www.efsyn.gr/arthro/o-epanastatis-toy-vlemmatos («Ο επαναστάτης του βλέμματος» της Βένας Γεωργακοπούλου) και

http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-spoydaios-tzon-mpergker («Πέθανε ο σπουδαίος Τζον Μπέργκερ» + video)

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 25/01/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):