ΔΟΚΙΜΙΟ: «Έτος ένα της Ρωσικής Επανάστασης»

etos_ena.jpg

Χάτσικο, σκύλος, Λίνκολν, ΗΠΑ, Ρωσική Επανάσταση, τεκμήριο, 1917 «Έτος ένα της Ρωσικής Επανάστασης» του Βικτόρ Σερζ (3 αντίτυπα)

«Έτος ένα της Ρωσικής Επανάστασης» του Βικτόρ Σερζ

μετάφραση: Φοίβος Αρβανίτης
εκδόσεις: REDMARKS (Πέτρας 29, Αθήνα, τηλ. 210 5129785, www.redmarks.gr)
σελ. 432

ISBN 978-618-830-731-5

 

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ: 100 χρόνια μετά την κήρυξη της Ρωσικής Επανάστασης, το μοναδικό, ολοζώντανο τεκμήριο που καλύπτει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τα γεγονότα από τη νίκη της επανάστασης (Οκτώβρης 1917), μέχρι την αιματηρή καταστολή της «εξέγερσης των Σπαρτακιστών» στο Βερολίνο (Γενάρης 1919)

 

Το Γενάρη του 1919, ο 28χρονος Βίκτορ Σερζ, ένας αναρχικός γεννημένος στο Βέλγιο από γονείς ρώσους εξόριστους επαναστάτες, έφτασε στην Πετρούπολη σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του εμφυλίου πολέμου, όταν η επανάσταση έμοιαζε να ψυχορραγεί. Έγινε μέλος του μπολσεβίκικου κόμματος. Δέκα χρόνια μετά άρχισε να γράφει το «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης».
 

Το 1917 ήταν μια χρονιά σεισμός για όλον τον κόσμο. Το επίκεντρό του ήταν η Ρωσία. Για πρώτη φορά μετά την «έφοδο στον ουρανό» της Παρισινής Κομμούνας, η εργατική τάξη έπαιρνε το τιμόνι και έβαζε μπροστά το έργο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Η επανάσταση στη Ρωσία ήταν το πρώτο κύμα μιας παγκόσμιας επαναστατικής παλίρροιας χωρίς προηγούμενο.

Το «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο για το πιο συγκλονιστικό γεγονός του 20ού αιώνα. Καλύπτει την περίοδο από τη νίκη της επανάστασης τον Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία μέχρι το Γενάρη του 1919 και την αιματηρή καταστολή της «εξέγερσης των Σπαρτακιστών» στο Βερολίνο.
 

Ο Σερζ μας έχει αφήσει ένα κείμενο γεμάτο από τη ζωντάνια ενός ρεπορτάζ, το πάθος ενός πρωταγωνιστή και την ειλικρίνεια ενός πεισμένου επαναστάτη. Μια φλογερή υπεράσπιση του Κόκκινου Οκτώβρη ως μιας γνήσιας εργατικής επανάστασης και του μπολσεβίκικου κόμματος ως «νευρικού συστήματος» της εργατικής τάξης. Δεν ωραιοποιεί ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά βάζει τις σκληρές τους επιλογές στο ιστορικό τους πλαίσιο. Δηλαδή, δεν κάνει μια "αγιογραφία" σαν κι αυτές που είχαν αρχίσει ήδη να περνιόνται σαν Ιστορία με την επικράτηση του σταλινισμού στην Ρωσία. Ο όγκος των πληροφοριών που διασώζει είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητος.

Έναν αιώνα μετά, όσες αντεπαναστάσεις κι αν μεσολάβησαν από τότε, η Ρώσικη Επανάσταση παραμένει η πηγή έμπνευσης για όλους και όλες που αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο. Και το βιβλίο του Σερζ είναι μια πολύτιμη μαρτυρία του μεγαλείου της. Ένα  βιβλίο αναφοράς,  για όσες και  όσους θέλουν να κατανοήσουν σε βάθος αυτήν την κορυφαία «στιγμή» του 20ού αιώνα, αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξη του καθεστώτος στη Ρωσία.

Η ιστορία πίσω από το βιβλίο:

Το «Έτος Ένα» έχει πίσω του μια ολόκληρη περιπέτεια. Για πολλές δεκαετίες συκοφαντήθηκε από την «ορθόδοξη» σταλινική πτέρυγα που κυριαρχούσε μέσα στην Αριστερά. Τα αντίτυπά του κατάσχονταν και καταστρέφονταν στη Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη. Η κατοχή ενός τέτοιου βιβλίου ήταν λόγος δίωξης στην Ανατολή και πολιτικής απομόνωσης στη Δύση. Όμως το «Έτος Ένα» επιβίωσε: κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της διεθνούς ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα 100 χρόνια από το 1917. Όχι τυχαία.

Ο Σερζ παρουσιάζει τις κατακτήσεις του Οκτώβρη όχι με τον ψυχρό τρόπο του εξατομικευμένου αναλυτή, αλλά με τη βαθιά ταύτιση του κομουνιστή διανοουμένου με την εργατική επανάσταση. Μας δίνει έτσι όλο το ιστορικό υπόβαθρο για την υπεράσπιση της κληρονομιάς της Ρωσικής Επανάστασης, για την αντίσταση στην αστική ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση που επιχειρεί να ξεφορτωθεί το νεογέννητο «παιδί» τού 1917 –την πρώτη νικηφόρα εργατική επανάσταση– μαζί με τα βρόμικα νερά του σταλινικού καθεστώτος που ακολούθησε.

Η συγκεκριμένη έκδοση: Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η μόνη στα ελληνικά που περιλαμβάνει και τους δύο προλόγους που ο ίδιος ο Σερζ έχει γράψει για το βιβλίο αυτό, στα 1930 και στα 1938, αλλά και τον επίλογο του 1947.

 

ΒΙΚΤΟΡ ΣΕΡΖ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Χάτσικο, λογοτεχνία, αληθινή ιστορία, Αβρααμ Λινκολν, λογοτεχνία, θάνατος, γιος, ρωσική επανάσταση Ο επαναστάτης συγγραφέας, Βίκτορ Λβόβιτς Κίμπαλτσιτς |

Ο Βίκτορ Λβόβιτς Κίμπαλτσιτς, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Βικτόρ Σερζ γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη 1890 στις Βρυξέλλες, από Ρώσους γονείς, φυγάδες ναρόντνικους. Με το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπως πολλοί άλλοι, αποφάσισε να ταξιδέψει στη Ρωσία, όπου έφτασε ύστερα από πολλές περιπέτειες, στα 1919. Γνωρίζοντας από κοντά τις πραγματικότητες της επανάστασης, εντάχθηκε στους μπολσεβίκους και υπηρέτησε στην Γ’ Διεθνή.

Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στο Inprecor (το δελτίο «Διεθνούς Αλληλογραφίας» της Κομιντέρν), ενώ ανέλαβε αποστολές στο Βερολίνο και στη Βιέννη, που εκείνη την εποχή ήταν τα πιο καυτά μέτωπα για τη Διεθνή. Παρέμεινε πάντα θερμός υποστηρικτής της Οκτωβριανής Επανάστασης. Συνεργάστηκε με τον Τρότσκι, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους (για την Κρονστάνδη, για τη συνολική αποτίμηση του σταλινικού καθεστώτος, για το ρόλο του POUM στην ισπανική επανάσταση κ.ο.κ.)

Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια του παλεύοντας και γράφοντας. Άφησε πίσω του πολλά λογοτεχνικά βιβλία (όπως το διάσημο «Η υπόθεση του συντρόφου Τουλάγιεφ»), αλλά και σημαντικά πολιτικά έργα , όπως το «Έτος Ένα της Ρωσικής Επανάστασης», οι συγκλονιστικές «Αναμνήσεις ενός επαναστάτη» και οι «Μαρτυρίες για τη γερμανική επανάσταση».

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 16 Νοεμβρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 15/11/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):