ΔΟΚΙΜΙΟ: «e-Manuzio - Από τα βιβλία του Aldo Pio Manuzio στις ψηφιακές εκδόσεις»

e-manuzio.jpg

φύση, δημιουργώ, μαθαίνω, αραβική ποίηση, Aldo Pio Manuzio, ψηφιακές εκδόσεις «e-Manuzio» του Δημοσθένη Αγραφιώτη

«e-Manuzio - Από τα βιβλία του Aldo Pio Manuzio στις ψηφιακές εκδόσεις: Από το μελάνι και το χαρτί στα pixel και τα πυρίτιο» του Δημοσθένη Αγραφιώτη

εκδόσεις: ΒΑΚΧΙΚΟΝ (Ασκληπιού 17, Αθήνα, τηλ. 210 3637867, http://ekdoseis.vakxikon.gr)

σ. 198

ISBN 978-618-5144-72-2

 

Μία ιδιαίτερη έκδοση για τον ανθρωπιστή, λόγιο και τυπογράφο Aldus Pius Manutius, που με την μαζικοποίηση της έκδοσης βιβλίων τσέπης της αρχαίας γραμματείας, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική μεταβολή της εποχή της Αναγέννησης.

Ο ανθρωπιστής λόγιος και τυπογράφος Aldus Pius Μanutius [Aldo Pio Manuzio, Sermonete Bassiano (1449) - Venetia (05/02/1515)] με τις εκδόσεις του συνεισφέρει στην πολιτιστική μεταβολή μεγάλου μέρους της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Πιο συγκεκριμένα, με την τυποποίηση στην παραγωγή του βιβλίου, την εφεύρεση του βιβλίου τσέπης και έχοντας ως στόχο τη διάδοση και διακίνηση της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας (αλλά και της εβραϊκής) ανοίγει μία νέα εποχή που την χαρακτηρίζει η ανάδυση του «lettore - spectatοre», «αναγνώστη - θεατή». Βέβαια ο Aldo Manuzio δεν ήταν μόνος, οι συνάφειες (context) της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας αποτελούν την επαρκή βάση πάνω στην οποία ο ιδρυτής των «Aldine Press», με την άμεση και έμμεση, ηθική και αισθητική, υλική και άυλη υποστήριξη από τους Pietro Bembo και Giorgione μεταξύ άλλων, συμβάλλει καίρια στην επιτελεστική αλληλόδραση ανάμεσα: στο χειρόγραφο, την τυπωμένη σελίδα, την ανάγνωση και τη θέαση, δηλαδή στην υλική βάση της παραγωγής νοήματος στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

φύση, δημιουργώ, μαθαίνω, αραβική ποίηση, Aldo Pio Manuzio, ψηφιακές εκδόσεις Ο συγγραφέας, καθηγητής Δημοσθένης Αγραφιώτης. |

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης (γεν. 1946), ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, εργάστηκε ως καθηγητής κοινωνιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις της υγείας, της επιστήμης και της τέχνης. Άλλα έργα του: «Πολιτιστικές ασυνέχειες» (Ύψιλον, 1987), «Νεοτερικότητα, αναπαράσταση» (Ύψιλον, 1989), «Πολιτιστική ποιητική» (Ερατώ, 2012).

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 23 Φεβρουαρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 22/02/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):