Ζωγραφιστές Κυκλάδες

kimolos.jpg

Το ήσυχο λιμανάκι της Ψάθης θα σας καλωσορίσει στην Κίμωλο Το ήσυχο λιμανάκι της Ψάθης θα σας καλωσορίσει στην Κίμωλο | Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Για ποιον λόγο θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου πλήθος άλλα νησιά του Αρχιπελάγους και ν' αναζητήσεις εδώ, στη μικροσκοπική Κίμωλο, το καταφύγιο των διακοπών σου;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχεις απαντήσει πριν ακόμη αρχίσεις να ετοιμάζεις βαλίτσες και να ψάχνεις για τα δρομολόγια των πλοίων.

Η τουριστική πραγματικότητα του νησιού, ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο, βασίζεται σε απλά, αλλά ανεκτίμητα πράγματα, όπως σε ένα χαμόγελο καρδιάς που θα ανταλλάξεις με ντόπιους και επισκέπτες, στους αμέριμνους περιπάτους στις ασβεστωμένες γειτονιές, στις μοναχικές εξορμήσεις στην ακατέργαστη ενδοχώρα, στα μακροβούτια σε διάφανα νερά, στις παγωμένες μπύρες δίπλα στην ακρογιαλιά με «λαδένια», «τυρένια» και οπωσδήποτε καλή παρέα!

Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζεις και να το αποδεχτείς πριν πατήσεις το πόδι σου στο λιμανάκι της Κιμώλου, αλλιώς δεν θα αντέξεις ούτε μία μέρα στο νησί...

Η Κίμωλος με μια ματιά

Το νησί προσεγγίζεται κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 6 με 8 ώρες). Ομως προτιμότερο είναι να πάτε πρώτα στον Αδάμαντα της Μήλου (είτε με πλοίο –τα δρομολόγια είναι συχνά– είτε αεροπορικώς) και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς για το ψαροχώρι της Πολλώνιας (11 χλμ.) απ' όπου αναχωρούν τα πλοία για την Ψάθη, το λιμανάκι της Κίμωλου (πληροφορίες kimolos-link.gr).

Το ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά και είναι ευχάριστο, καθώς το φέρι κινείται σε μικρή απόσταση από τη στεριά, στο στενό θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τα δυο νησιά.

Η έκταση της Κιμώλου είναι τα 38 τ.χ., ενώ το μήκος της ακτογραμμής της φτάνει τα 40 χλμ.

Το έδαφός της είναι ορεινό, δεν λείπουν όμως οι μικροσκοπικές εύφορες κοιλάδες που καλλιεργούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ντόπιους.

Δυστυχώς το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο τοπίο σε κάποια σημεία έχει πληγωθεί βάναυσα από τα ανοιχτά ορυχεία μπετονίτη και καολίνης που συνεχίζουν και σήμερα τις δραστηριότητές τους.

Ιχνηλατώντας τον Μεσαίωνα

Ολη η τουριστική κίνηση του νησιού ξεδιπλώνεται στην Ψάθη (λιμάνι), στο Χωριό (πρωτεύουσα) και κατά μήκος των ακτών Αλυκή - Καλαμίτσι.

Ολο το υπόλοιπο νησί θα αποδειχθεί ένας μικρός παράδεισος για όσους αποζητούν τη γνήσια κυκλαδική ενδοχώρα και τις απάτητες παραλίες.

Ψηλότερα από το λιμάνι της Ψάθης, σκαρφαλωμένο στα ηφαιστειακά βράχια, βρίσκεται το Χωριό, η πρωτεύουσα του νησιού.

Εδώ στις δυο γειτονιές, το Μέσα και το Εξω Κάστρο, ζούσαν από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα 123 οικογένειες και ο Βενετσιάνος διοικητής.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα σύνολο κατοικιών χωρίς πόρτες και παράθυρα στους εξωτερικούς τοίχους ο οποίοι, καθώς ήταν κολλημένοι ο ένας πλάι στον άλλον, έδιναν την εντύπωση ενιαίου και συμπαγούς κάστρου.

Στο λεγόμενο Μέσα Κάστρο που είναι και το παλιότερο τμήμα του Χωριού διακρίνονται τα οικόσημα, αλλά και οι χρονολογίες κατασκευής των κτιρίων.

Μετά τον 18ο αιώνα, όταν η τρομοκρατία της πειρατείας άρχισε να καταλαγιάζει, οι νησιώτες ξεκίνησαν να χτίζουν περιμετρικά από το Κάστρο το Καινούργιο Χωριό.

Είτε στο Καινούργιο Χωριό, είτε στο Κάστρο, η βόλτα στα νησιώτικα καλντερίμια σήμερα είναι μια πραγματική απόλαυση.

Στον δρόμο σας θα δείτε τις παλιές εκκλησίες όπως του Χριστού, τους Ταξιάρχες, την Παναγιά του Κονόμου, την Παναγία Οδηγήτρια, τον Παντοκράτορα.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να ανηφορίσετε μέχρι το Ξαπλοβούνι, όπου δεσπόζουν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, για να ατενίσετε την περιφερειακή θέα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο στο Κάστρο, που φιλοξενείται στο παραδοσιακό σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλάκη (τηλ. 22870-51118).

Παραλίες με εύκολη πρόσβαση

Το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον της Πολυαίγου θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο νησιωτικό οικοσύστημα της Μεσογείου! (φωτ.: Μοm). Το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον της Πολυαίγου θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο νησιωτικό οικοσύστημα της Μεσογείου! (φωτ.: Μοm). |

Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή που φεύγει νοτιοδυτικά από το λιμανάκι της Ψαθάς, θα έχετε πρόσβαση στα ακρογιάλια Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Φυκιάδα που συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραλιακά ταβερνάκια.

Από την παραλία Καλαμίτσι βατός χωματόδρομος θα σας φέρει στο ήσυχο ακρογιάλι Δέκας.

Σε ελάχιστη απόσταση αναπτύσσεται η επίσης μοναχική ακτή Ελληνικά που οφείλει το όνομά της στους μυκηναϊκούς τάφους που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε τη θαλάσσια περιοχή της Μαυροσπηλιάς με τα ηφαιστειακά βράχια.

Στα βορειοανατολικά του νησιού θα συναντήσετε τη λιλιπούτεια βοτσαλιά Γούπα όπου θα δείτε τα «σύρματα», τις παραδοσιακές δηλαδή αποθήκες όπου οι ψαράδες φυλούν τις βάρκες τους.

Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζουν οι παραλίες Καράς, Ζαχαριάς και Κλίμα.

Από το απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Μηνά, όπου διακρίνονται ακόμη οι εγκαταστάσεις όπου γινόταν παλιά η μεταφορά του ορυκτού μπετονίτη, θα προσεγγίσετε τα Ιαματικά Λουτρά Κιμώλου, αλλά και την παντελώς ήσυχη αμμουδιά Πράσα.

Περπάτημα και βουτιές

Από το Χωριό ακολουθώντας έναν κακό χωμάτινο δρόμο που διατρέχει ωστόσο μια πανέμορφη ενδοχώρα, θα πάτε έως τον όρμο Μοναστήρια (5 χλμ.) που διαθέτη μια όμορφη παραλία, όπου θα απολαύσετε τις βουτιές σας αρκεί να μη φυσά βοριάς.

Από εδώ με μονοπάτι (35 λεπτά) θα καταλήξετε στην απόμερη ακρογιαλιά Σούφι.

Με σκάφος θα προσεγγίσετε τη θαλασσοσπηλιά της Γερακιάς, αλλά και την παραλία Αγιόκλημα, όπου κοντά στην ακροθαλασσιά αναβλύζει ιαματικό νερό.

Εκδρομικά πλοιάρια φεύγουν, από το λιμάνι της Ψάθης για μονοήμερες εκδρομές στη γειτονική ερημονησίδα Πολύαιγο, όπου θα βρείτε τις εξωτικές παραλίες Πάνω και Κάτω Μερσίνη, Αμμούρα, Φυκιάδα, Βρωμόλιμνη.

Ακολουθώντας από το Χωριό το σημαδεμένο μονοπάτι (αφού βέβαια φοράτε παπούτσια κατάλληλα και έχετε μαζί σας νερό), θα περπατήσετε μέχρι το περίφημο «Σκιάδι», έναν από τους πιο σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς του ελλαδικού χώρου.

Πρόκειται για ένα πέτρινο «μανιτάρι» μεγάλων διαστάσεων που τη μορφή του σμίλευσαν τα καιρικά φαινόμενα.

 Πού να μείνετε:

Ψάθη:

● «Κιμωλίς», τηλ. 6944757908 & 22870-51612

● «Εχινούσσα», τηλ. 22870-51551

Χωριό:

● «Φάρος», studios τηλ. 22870-51473

● «Μικρό Παρίσι», τηλ. 22870-51812 & 6970842271

● «Μελτέμι», τηλ. 22870-51360

● «Sofias Apartments», τηλ. 6977746738

● «Οπάλιο», τηλ. 22870-51060

● «Το σπίτι στο Κάστρο», τηλ. 6936791999 

Αλυκή:

● «Σάρδη», τηλ. 22870-51458 & 6977238244

Ζαχαριά:

● «Thalassa Beach House», τηλ. 22870-51677 & 6951923816

Πράσα:

● «Κιμωλία Γη», τηλ. 22870-51192

 viewsofgreece.gr

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας