ZAROS A.E. - Από την Ιδη στην κορυφή της Γης

xristoforos_papadimitrakis_zaros.jpg

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ΖΑΡΟΣ Α.Ε. Χριστόφορος Παπαδημητράκης «Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (55%) πραγματοποιείται εκτός Κρήτης, γεγονός που δείχνει την εξωστρέφεια της εταιρείας αλλά και του ίδιου του προϊόντος», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής Χριστόφορος Παπαδημητράκης

Το εμφιαλωμένο νερό με την υψηλότερη ποιότητα σε όλο τον κόσμο για το 2017 μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει η Κρήτη μαζί με τα δεκάδες άλλα πλεονεκτήματα και χαρίσματά της.

Πρόσφατα, την κορυφή στον κλάδο της κατέκτησε η κρητική εταιρεία ΖΑΡΟΣ Α.Ε. για το μεταλλικό νερό με την ίδια επωνυμία, που πηγάζει από τον Ψηλορείτη.

Η εταιρεία έλαβε το χρυσό βραβείο στον 26ο παγκόσμιο διαγωνισμό «Berkeley Springs International Water Tasting» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα σε 600 φίρμες εμφιαλωμένων που διαγωνίστηκαν με κριτήρια την οσμή, την όψη, τη γεύση, την επίγευση και την υφή.

Από την εκδήλωση στην Κρήτη για την παγκόσμια διάκριση του νερού ZARO'S Από την εκδήλωση στην Κρήτη για την παγκόσμια διάκριση του νερού ZARO'S |

Μόλις έναν χρόνο πριν, το νερό ZAROS είχε αποσπάσει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης iTQi» από το Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi των Βρυξελλών.

Για το αποτέλεσμα μια συνεπούς προσπάθειας αλλά και για το βάρος ευθύνης που δημιουργούν οι διακρίσεις αυτές έναντι των καταναλωτών μιλά στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Χριστόφορος Παπαδημητράκης:

«Προσπαθούμε αυτή την ευθύνη να τη μεταδώσουμε και σε όλους τους εργαζόμενους για ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο στον κρίσιμο κλάδο των τροφίμων και είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για τη διατήρηση των υψηλών ποιοτικών του χαρακτηριστικών», λέει ο ίδιος, ενώ τονίζει πως οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μέγιστη προβολή όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την Κρήτη συνολικά.

Το νερό ZAROS είναι το μοναδικό μεταλλικό νερό της Κρήτης. Η πηγή του αναβλύζει από τα ανθρακικά πετρώματα του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 402 μέτρων σε μια μεγάλη λεκάνη τροφοδοσίας. Από βάθος 180 μ., μέσω σωληνώσεων τρίτης γενιάς, το νερό καταλήγει με φυσική ροή στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Η ΖΑΡΟΣ Α.Ε. εκτός από την κρητική αγορά κατακτά πλέον και το εξωτερικό, με σημαντικές εξαγωγές στην Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, ακόμα και στον Καναδά, την Κίνα και την Αυστραλία, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει ετησίως τις 80 εκατομμύρια φιάλες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητράκη, πλέον το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (55%) πραγματοποιούνται εκτός Κρήτης, γεγονός που δείχνει την εξωστρέφεια της εταιρείας αλλά και του ίδιου του προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, η ΖΑΡΟΣ Α.Ε. έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της κυρίως στα νησιά (νότιου και βόρειου Αιγαίου), καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις έως το 95-97%.

«Η ΖΑΡΟΣ Α.Ε. είναι από τις λίγες εταιρείες που κατάφερε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαδημητράκης.

«Οταν ξεκίνησε η κρίση, είχαμε ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πλάνο 8 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών. Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι να διατηρήσουμε την ανοδική μας πορεία και να... εξαργυρώσουμε τις βραβεύσεις των τελευταίων χρόνων, πάντα με προσοχή στην υψηλή ποιότητα του προϊόντος», αναφέρει.

Το κέντρο διανομής της εταιρίας λίγο έξω από το Ηράκλειο Το κέντρο διανομής της εταιρίας λίγο έξω από το Ηράκλειο |

Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία επανασχεδίασε το επικοινωνιακό της προφίλ, δημιουργώντας νέο site (www.zaroswater.gr) και ανανεώνοντας τη συσκευασία του προϊόντος της, περιλαμβάνοντας αναφορά στην παγκόσμια διάκριση που έλαβε. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Δουλγεράκης, υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΖΑΡΟΣ Α.Ε., η εταιρεία έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό άνοιγμα και στα social media, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιεί και μέσω της ιστοσελίδας της για άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές. «Το feedback από την επαφή αυτή είναι ήδη σημαντικό και μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών, να ακούμε τυχόν παράπονα και να ανταποκρινόμαστε άμεσα όπου χρειάζεται» αναφέρει ο κ. Δουλγεράκης, τονίζοντας πως ήδη λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή καταναλωτή στο 2810-316825.

Και καλλυντικά

Για το επόμενο διάστημα η εταιρεία σχεδιάζει καινοτόμα προϊόντα, πάντα με βάση το νερό εξαιρετικής ποιότητας του Ψηλορείτη. Το σχέδιο ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά μέσα από τη συνεργασία με μια μικρή εταιρεία παραγωγής χυμών φραγκόσυκου από τη Μάνη, η οποία επέλεξε το μεταλλικό νερό ZAROS για να επιτύχει την υψηλότερη ποιότητα του προϊόντος της.

«Στα σχέδιά μας είναι το "πάντρεμα" του νερού ZAROS και με άλλα φυσικά υλικά, όπως τα αρωματικά φυτά, για τη δημιουργία νέων προϊόντων όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων αλλά ίσως και των καλλυντικών» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαδημητράκης.

Νερά ZARO'S

Η εταιρεία συστάθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, με τους ανθρώπους του χωριού Ζαρός να μαζεύουν δραχμή δραχμή το πρώτο κεφάλαιο. Σήμερα στηρίζεται στους 1.088 μικρομετόχους της, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, καθώς μεγαλομέτοχός της, με ποσοστό άνω του 25%, είναι ο καλλικρατικός Δήμος Φαιστού (στον οποίο εντάχθηκε μετά τις συνενώσεις ο πρώην Δήμος Ζαρού). 

Ωστόσο, η συμμετοχή αυτή προσδίδει και ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα, καθώς με βάση το θεσμικό πλαίσιο η εταιρεία εξαιρείται από τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ακόμα και από τις ευνοϊκές προβλέψεις του Αναπτυξιακού Νόμου. «Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και έχουμε καταθέσει μέσω του δήμου συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον νόμο "Kαλλικράτης". Ελπίζουμε να εισακουστούν οι εκκλήσεις μας αυτές και να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαδημητράκης.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας