Το υπουργείο στηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

karvoyni_katsoyfis.jpg

Κόρα Καρβούνη, Βασίλης Κατσούφης Κόρα Καρβούνη, Βασίλης Κατσούφης

Είθισται σε κάθε απονομή βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να γίνεται (ανάλογα και με τη συγκυρία) κριτική σε κυβερνήσεις για την απουσία δυναμικής κινηματογραφικής πολιτικής και κονδυλίων. Αλλά χθες, στην τελετή για τα όγδοα βραβεία της ΕΑΚ, η ομιλία της Κόρας Καρβούνη, μέλους του Δ.Σ., που είχε στο πλευρό της τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Βασίλη Κατσούφη, άναψε φωτιές.

Οχι γιατί για ακόμα μια φορά διαμαρτυρήθηκε «για την ουσιαστική κατάργηση του κινηματογραφικού νόμου μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων», ούτε γιατί έκανε μια συνολική κριτική στη διαχρονική απουσία «μακρόπνοης και συγκροτημένης πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό» και ειδικά για τον κινηματογράφο.

Οχι. Μια ελάχιστη φρασούλα της Κόρας Καρβούνη έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται: «Λες να 'ναι αλήθεια;». Διότι αναφέρθηκε, έστω με μορφή ερώτησης, «στη μεθόδευση κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υπαγωγή του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης».

Σε μια εποχή που το ΕΚΚ, τραυματισμένο από μια σειρά κρίσεων (διορισμοί και ξε-διορισμοί διοικήσεων από την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση), βρήκε έστω τον ρυθμό του και εγκρίνει ταινίες, το ενδεχόμενο να αποσπαστεί από την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού (κάτι που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) για να απορροφηθεί από το νεοσύστατο υπουργείο με επικεφαλής τον Νίκο Παππά έχει ήδη θορυβήσει τον χώρο.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ), αναφερόμενος στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων σε οπτικοακουστικά έργα, επισήμαινε τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.) που θα διαχειρίζεται τις ενισχύσεις υλοποιώντας προγράμματα, θα στεγάζεται στο Ιδρυμα Νιάρχος κ.λπ.

Αρα, μήπως πρόκειται για ένα Κέντρο Κινηματογράφου στην αρμοδιότητα ενός υπουργείου (Ψηφιακής Πολιτικής) που, όπως τόνιζε και ο ΣΑΠΟΕ, «έχει πολλές και ετερόκλητες αρμοδιότητες, όπως τη συνεργασία με την ΕΥΠ»;

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού μοιάζει να κλείνει (ή να προσπερνά) το θέμα. Σε υψηλούς τόνους υπενθυμίζει ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «είναι ο αρμόδιος φορέας, εποπτευόμενος από το ΥΠΠΟ, υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής για τον κινηματογράφο».

Και υπενθυμίζει τη μέριμνά του γι' αυτό: τα έξτρα κονδύλια, που του δόθηκαν το 2016 για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων (3 εκατ. ευρώ) και αυτά που έχουν εξασφαλιστεί για το 2017 (2 εκατ.), ενώ υπογραμμίζει και μια σειρά ρυθμίσεων που έγιναν στη δομή και λειτουργία του, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον ρόλο του.