Ξεπούλησε η «Charlie Hebdo»

ntientone.jpg

Ο γνωστός Γάλλος κωμικός Ντιεντονέ τελεί υπό κράτηση γιατί δήλωσε ότι «είμαι ο Σαρλί Κουλιμπαλί», μετά την επίθεση του Αμεντί Κουλιμπαλί σε εβραϊκό σουπερμάρκετ

Ανάρπαστη έγινε η σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», που εξαντλήθηκε μόλις κυκλοφόρησε. Για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση, η εταιρεία διανομής ανακοίνωσε την αύξηση του τιράζ από τρία σε πέντε εκατομμύρια, ενώ κάθε εβδομάδα η εφημερίδα πουλούσε 60.000 φύλλα. Η κυκλοφορία του φύλλου θα παραταθεί επί 15ήμερο. Θα διανέμονται περίπου 500.000 φύλλα ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν εφημερίδες όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν. Στο Διαδίκτυο, σημειώθηκαν κρούσματα κερδοσκοπίας με πώληση της «Charlie Hebdo» σε τιμές άνω των 200 ευρώ. H σατιρική εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, εκ των οποίων οκτώ ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας της. Η εξαιρετική έκδοσή της θα είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων αγγλικών, αραβικών και τουρκικών.

Αρκετοί αναγνώστες που αναζητούσαν την εφημερίδα «Charlie Hebdo», αγόρασαν χθες τη μεγάλη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Le Canard enchaîné» η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», εκφράζοντας αλληλεγγύη στη «Charlie Hebdo». Στο χθεσινό φύλλο της η «Canard» αναφέρει ότι στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της επίθεσης στη «Charlie Hebdo», η σύνταξη έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο διατυπώνονται απειλές κατά των συντακτών της, με τη φράση «θα σας κόψουμε με τσεκούρι». Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή συγκυρία, οι γαλλικές αρχές ενίσχυσαν την επιτήρηση της εφημερίδας και ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα.

Συλλήψεις

Ενταση επικρατεί στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς πολυάριθμα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν την αναζωπύρωση της μισαλλοδοξίας. Οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν επιχείρηση καταστολής της ρητορικής μίσους, του αντισημιτισμού και της εξύμνησης της τρομοκρατίας. Μέχρι τώρα 54 άτομα -μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι- συνελήφθησαν για υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή γιατί εκτόξευσαν απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο γνωστός Γάλλος κωμικός Ντιεντονέ τελεί υπό κράτηση γιατί δήλωσε ότι «είμαι ο Σαρλί Κουλιμπαλί», μετά την αντισημιτική επίθεση του Αμεντί Κουλιμπαλί σε εβραϊκό σουπερμάρκετ.

Βαριά ποινή σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή επιβλήθηκε σε έναν άνδρα 34 ετών, ο οποίος εγκωμίασε τους δράστες της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας «Charlie Hebdo» αδελφούς Κουασί, όταν συνελήφθη σε κατάσταση μέθης έπειτα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα που προκάλεσε τραυματίες. Στην Τουλούζη, ένας άνδρας 21 ετών καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή, επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους τζιχαντιστές που σκότωσαν 17 άτομα στο Παρίσι.

Σε 12 μήνες φυλάκιση, από τους οποίους οι εννέα με αναστολή, καταδικάστηκε ένας άλλος άνδρας για «εξύμνηση της τρομοκρατίας» στο facebook. Σύλληψη ατόμων οι οποίοι φώναζαν «Θάνατος στους αστυνομικούς, θάνατος στο “Charlie Hebdo”» έγινε και έξω από το εβραϊκό παντοπωλείο όπου εκτυλίχθηκε η επίθεση του Κουλιμπαλί.

Μέτρα και στα... σχολεία

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν σε εκπαιδευτικό επίπεδο μέτρα νουθεσίας για μαθητές οι οποίοι αρνήθηκαν στα σχολεία να τηρήσουν σιγή πένθους για τα θύματα ή να ασπαστούν το σύνθημα «Είμαι Charlie», υποδηλώνοντας ότι αρνούνται να τηρήσουν τις αρχές της γαλλικής Δημοκρατίας. Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως τα μέτρα αυτά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, πλήττοντας την ελευθερία της έκφρασης. Η Γαλλία έχει την πρόθεση να επανεξετάσει θέματα εκπαίδευσης, πολιτικής στα υποβαθμισμένα προάστια και ένταξης στη γαλλική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σκοπεύει να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πανευρωπαϊκής λίστας η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων. Στη Γαλλία θα λειτουργήσει νέο σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επιτήρησης στα κοινωνικά δίκτυα και στο Ιντερνετ. Θα εφαρμοστούν επίσης μέτρα συγκέντρωσης και απομόνωσης των επικίνδυνων ισλαμιστών στη φυλακή.

Η γαλλική αστυνομία εντόπισε την ταυτότητα ενός τέταρτου ατόμου που ενδέχεται να είναι ο δράστης πυροβολισμών κατά του άνδρα που έκανε τζόγκινγκ σε πάρκο στο Παρίσι. Το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης βρέθηκε στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Ανοδο δημοτικότητας κατά 8 μονάδες σημειώνουν στις δημοσκοπήσεις τόσο ο Φρανσουά Ολάντ που τοποθετείται τώρα σε ποσοστό 29% και ο Μανουέλ Βαλς σε ποσοστό 53%. Σύμφωνα με χθεσινές δημοσκοπήσεις, οχτώ στους δέκα Γάλλους εκτιμούν ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ενεργούν αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας.