Ξεπαγιάζοντας στη Μόρια

Οι εκκλήσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα να βρεθούν χώροι στη Λέσβο για να φιλοξενήσουν μέχρι να περάσει ο χιονιάς τούς πρόσφυγες της Μόριας που μένουν σε σκηνή συνάντησαν την άρνηση των ξενοδόχων του νησιού και της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να περάσουν το Σαββατοκύριακο ξεπαγιάζοντας οι πρόσφυγες μέσα σε σκηνές σκεπασμένες από το χιόνι, με μόνη προστασία κάποιες επιπλέον κουβέρτες που είχε μοιράσει η Υπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πρόβλημα αφορά περίπου 1.000 πρόσφυγες που έφτασαν τελευταίοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενώ είχαν γεμίσει οι οικίσκοι, χωρητικότητας περίπου 1.500 ατόμων, και οι τρεις μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη Μυτιλήνη είχε βρεθεί η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή, προσπαθώντας να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή απάντησε ότι δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους, ενώ ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λέσβου επικαλέστηκε απόφαση της γενικής του συνέλευσης με την οποία καλούνται τα μέλη του να μη διαθέσουν ξενοδοχεία για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που συντονίζει η Υπατη Αρμοστεία.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περικλής Αντωνίου διευκρινίζει ότι στόχος της απόφασης είναι να μην πληγεί η τουριστική κίνηση και να μη γίνει το νησί πόλος έλξης προσφύγων και μεταναστών, επιχείρημα που κλείνει βέβαια τα μάτια στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και όχι για να καταλύσουν στα ξενοδοχεία της Λέσβου.

Ακόμα και χθες, σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, ο κ. Αντωνίου επέμεινε ότι χρειάζεται απόφαση νέας γενικής συνέλευσης για να διατεθούν ξενοδοχεία.

Σημείωσε πάντως ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποια που έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν δεσμεύονται από την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Υπατη Αρμοστεία προχώρησε χθες σε συμφωνία με δύο ξενοδοχεία για να στεγαστούν 130 πρόσφυγες και θα τοποθετήσει στη Μόρια άλλη μια μεγάλη θερμαινόμενη σκηνή, ωστόσο παραμένει η επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι υπόλοιποι ενόψει της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, που αναμένεται να επιδεινωθεί.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Θλιβερή η εικόνα μιας χώρας που αφήνει ανθρώπινες ψυχές να θάβονται κάτω από χιόνι. Πού είναι η ευαισθησία;» σχολίασε στο τουίτερ ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του υπεύθυνου Μεταναστευτικού της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για λαϊκισμό και προσπάθεια παρεμπόδισης κάθε λύσης στα νησιά.

«Ποτέ δεν είπα ότι είναι καλή η κατάσταση στα νησιά. Είπα ότι είναι πολύ άσχημη, και είναι άσχημη γιατί από τον Σεπτέμβριο το κόμμα σας έπαιξε πολύ περίεργο ρόλο, εμποδίσατε κάθε λύση. Αν κάποιος πρέπει να δεσμευτεί σήμερα στη Βουλή, είστε εσείς. Θέλετε να φτιάξουν οι συνθήκες ή θα αφήσετε τον λαϊκισμό να σας παρασύρει;» είπε.

Σημείωσε ότι οι νησιώτες έχουν πέσει θύμα προπαγάνδας που ζητά να φύγουν οι μετανάστες, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι, αν μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου, δυναμιτίζεται η ευρωτουρκική διακήρυξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επανέλαβε ότι, παρά τη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας και κέντρων κράτησης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τωρινά κέντρα. Αναφερόμενος σε ανακοίνωση του Ποταμιού, ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος φωτογράφων στη Μόρια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και σπατάλη και μίλησε για θράσος και ψέματα του υπουργού, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ότι δεν έχει αφεθεί στο κρύο κανένας πρόσφυγας και μετανάστης, δηλώσεις που αναφέρονταν ωστόσο στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά.

Δεν δίστασε μάλιστα να επιρρίψει στην κυβερνητική πολιτική την ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους προσφύγων πέρσι στη Μεσόγειο.

Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για ψέματα και έλλειψη σοβαρότητας και σημείωσε ότι η Ν.Δ. βαρύνεται για τον τρόπο που χειρίστηκε και συνεχίζει να χειρίζεται το προσφυγικό.

Για σκανδαλώδη αδιαφορία του υπουργείου έκανε λόγο ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζητώντας να μετεγκατασταθούν άμεσα οι ευπαθείς πρόσφυγες σε προστατευμένους χώρους.

Για «εικόνα πραγματικής ντροπής και με τη μεταναστευτική μας πολιτική να πέφτει πολύ χαμηλά, σε θερμοκρασίες κυριολεκτικά κάτω από το μηδέν» μίλησε το Ποτάμι. Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους ζήτησε το ΚΚΕ.

Το θέμα απασχόλησε και τον ευρωπαϊκό Τύπο, που επισήμανε την κωλυσιεργία των κρατών-μελών να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισαν ανεπαρκή την κατάσταση στα νησιά και σημείωσαν πως η Επιτροπή πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιωθούν οι συνθήκες πρώτης υποδοχής αλλά και της προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια.