Ξενοφοβικό μένος και στο Θεραπευτήριο Λέρου

therapeytirio_leroy.jpg

Χριστουγεννιάτικη μπότα για το παζάρι των θεραπευομένων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου Χριστουγεννιάτικη μπότα για το παζάρι των θεραπευομένων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

Ακόμα και η συμμετοχή τριών γυναικών προσφύγων σε δραστηριότητες πλέξης χαλιών του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ακόμα και αυτό το βήμα στοιχειώδους κοινωνικής ένταξης που επιτρέπει σε τρεις ταλαιπωρημένες γυναίκες να περάσουν κάπως δημιουργικά τον χρόνο τους δυο ώρες την ημέρα, ακόμα και αυτό ενόχλησε ορισμένους που ζήτησαν να ακυρωθεί η συμμετοχή προσφύγων στις δραστηριότητες του Θεραπευτηρίου, θέτοντας ζήτημα ασφάλειας.

Το λυπηρό είναι πως η αντίδραση προκλήθηκε από το Δ.Σ. της Ενωσης Υπαλλήλων του Θεραπευτηρίου, που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου, με την οποία εγκρίνεται η συμμετοχή των τριών γυναικών από τον χώρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ στο πρόγραμμα που φιλοξενείται σε διπλανό κτίριο.

Εκεί, περίπου 10-15 θεραπευόμενοι απασχολούνται δημιουργικά τα πρωινά, ζωγραφίζοντας, κάνοντας χειροτεχνίες και μαθαίνοντας να πλέκουν χαλιά, ετοιμαζόμενοι να εκθέσουν τα έργα τους σε χριστουγεννιάτικο παζάρι.

Δίπλα τους εδώ και λίγες εβδομάδες συμμετέχουν και οι τρεις προσφυγοπούλες, προκειμένου να βρουν μια απασχόληση για τον χρόνο που περιμένουν άπραγες να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η συμμετοχή τους κάθε άλλο παρά επιβαρύνει οικονομικά το Θεραπευτήριο, καθώς οι καμβάδες, οι ειδικές βελόνες και τα ρέλια αγοράστηκαν με έξοδα των αλληλέγγυων από το πρώην ΠΙΚΠΑ, οι οποίοι ανέλαβαν να επισκευάσουν και μια τουαλέτα του κτιρίου.

«Θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός ανήκει στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό αμείβονται για να παρέχουν υπηρεσίες μόνο στους νοσηλευόμενους ασθενείς μας.

»Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ασφαλής είναι αυτή η συνύπαρξη τόσο σε ψυχιατρικό επίπεδο όσο και σε παθολογικό και γι’ αυτό ζητάμε άμεσα την ανάκληση της ανωτέρω απόφασής σας και να προστατέψετε όπως οφείλετε τους χώρους εργασίας μας και τους ασθενείς μας», αναφέρει η Ενωση Υπαλλήλων σε επιστολή της προς τη διοίκηση και το Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου, που την κοινοποιεί στο υπουργείο Υγείας, στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου και στην ΠΟΕΔΗΝ.

«Τους θέλουμε»

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν έχουν διατυπώσει κανένα παράπονο οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ούτε φυσικά οι θεραπευόμενοι, που δείχνουν να χαίρονται τη συμβίωση.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Θεραπευτηρίου, Ελένη Λήδα Σαρίκα, οι δομές του νοσοκομείου είναι ανοιχτές σε όλους όσοι τις χρειάζονται, ενώ δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει πάντα διαθέσιμος ψυχίατρος και κατάλληλο προσωπικό.

«Η συνύπαρξη με τους πρόσφυγες συμβαδίζει με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

»Μας φάνηκε πολύ καλή ιδέα να κάνουν κάτι δημιουργικό οι πρόσφυγες και να μαθαίνουν. Βρίσκονται οι περισσότεροι στην πιο παραγωγική τους ηλικία, δεν είναι θετικό να κάθονται όλη μέρα. Θα ήταν ευχής έργο να μπουν σε μια διαδικασία ένταξής τους στην κοινωνία, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή», λέει η κ. Σαρίκα.

Ισως βέβαια κάποιοι οραματίζονται ακόμα και στον χώρο της ψυχικής υγείας «δραστηριότητες μόνο για Ελληνες», καλύπτοντας πίσω από προσχήματα που δεν αντέχουν στη λογική τις ρατσιστικές διαθέσεις τους.

Ηταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων, Τάσος Τσαχουργιανίδης που πριν από λίγους μήνες απειλούσε με αυτοδικία στο φέισμπουκ «όλους τους λαθροπίθηκους (μετανάστες-λαθρομετανάστες)», που τους θεωρούσε συλλήβδην υπεύθυνους ότι βεβήλωσαν παρεκκλήσια στο νησί, όπως κατήγγειλε.

Αναρωτιόταν μάλιστα αν υπάρχει κανείς από την Εκκλησία «να ασχολείται με την μη ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της Ελλάδος η οποία ως χώρα είμαστε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ» (sic), ενώ συνομιλητής του του απαντούσε, χωρίς να υπάρξει αντίδραση, ότι «τους λακους εγω δωρεαν τάσο μου!!!!» (sic).