Ξαναρίχνουν σκουπίδια σε κορεσμένο ΧΥΤΑ παρουσία αστυνομίας

xyta.jpg

Φωτογραφίες από το παρακείμενο στον ΧΥΤΑ ρυάκι όπου ακόμα «αναβλύζει» η ρύπανση Φωτογραφίες από το παρακείμενο στον ΧΥΤΑ ρυάκι όπου ακόμα «αναβλύζει» η ρύπανση

«O δήμαρχός μας έβαλε τον νόμο να παρανομήσει». Καθεστώς αστυνομοκρατίας για να θαφτούν παράνομα τα σκουπίδια σε μια υπερφορτωμένη χωματερή καταγγέλλουν κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας αναφορικά με τις τελευταίες χρονικά εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Επειτα από επέμβαση της αστυνομίας, τα ξημερώματα της Τρίτης, 5 Ιουνίου, διαλύθηκε η κατάληψη στην οποία είχαν προχωρήσει για περίπου τέσσερις μήνες (από τις 14 Φεβρουαρίου) διεκδικώντας οριστικό κλείσιμο της χωματερής και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου.

Παρότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει ακόμη άδεια και παρά την προ δύο μηνών απόφαση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά έως 12.000 τόνων αστικών αποβλήτων σε έξι άλλους ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα σκουπίδια του Δήμου Αιγιαλείας ξεκίνησαν να ξαναθάβονται σε μια χωματερή που δεν έχει αυτήν τη στιγμή άδεια λειτουργίας και -ακόμα και σε άνυδρες, χωρίς βροχή, ημέρες- συνεχίζει και «αναβλύζει» ρύπανση, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στην «Εφ.Συν.», μιλώντας για τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ που συνεχίζουν να διαφεύγουν καταλήγοντας σε γειτονικό ποτάμι.

Της αστυνομικής επέμβασης προηγήθηκε επιστολή του δημάρχου Αιγιαλείας, Θ. Παναγόπουλου, στον εισαγγελέα Καλαβρύτων. Ζητούσε να ξανανοίξει ο ΧΥΤΑ επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και κίνδυνο πυρκαγιάς από τα απορρίμματα που ήταν συσσωρευμένα σε σημεία του δήμου του. Ο εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημά του.

Παρουσία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων, οι πόρτες του ΧΥΤΑ άνοιξαν για τα απορριμματοφόρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτοτε η περιοχή γύρω από τη χωματερή αποτελεί «μια στρατοκρατία, μια πολιορκημένη ζώνη», περιγράφουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιαλείας, που μάλιστα προτίθενται να μηνύσουν τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ακράτας για υβριστικές αναφορές εναντίον τους, όπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.».

Οι κάτοικοι δεν αμφισβητούν ότι η συγκέντρωση απορριμμάτων σε σημεία του δήμου εγκυμονούν τους κινδύνους που επικαλέστηκε ο δήμαρχος. Του αποδίδουν όμως την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό το αδιέξοδο.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Η κανονική άδεια λειτουργίας του έληξε το 2014. Η τελευταία προσωρινή άδεια έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ΧΥΤΑ προβλεπόταν να δέχεται απορρίμματα μιας διαχειριστικής ενότητας (Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού), αλλά προέκυψε ότι δεχόταν τα σκουπίδια και των υπόλοιπων δύο διαχειριστικών ενοτήτων που εντάχθηκαν στον «καλλικρατικό» Δήμο Αιγιαλείας, με έδρα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο το Αίγιο.

Πέραν τούτου, είχε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας: οι μανδύες στεγάνωσης είχαν σχιστεί και δεν αντικαταστάθηκαν, τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ διέφευγαν και ρύπαιναν, δεν λειτουργούσε το σύστημα συλλογής βιοαερίου κ.λπ.

Συμφωνώντας με τον δίκαιο χαρακτήρα των διαμαρτυριών των κατοίκων, πηγές με καλή γνώση της υπόθεσης επιβεβαιώνουν ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο κινήθηκε με ιδιαίτερη καθυστέρηση να αντιμετωπίσει τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και αδράνησε στις εθνικές προβλέψεις για ανακύκλωση, κομποστοποίηση και παραγωγή απορριμμάτων παρότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε ενταχθεί στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ως ΧΥΤΥ).

Επειτα από τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ από τους κατοίκους, έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπολογίστηκαν οι ποσότητες που είχαν συσσωρευτεί στον Δήμο Αιγιαλείας και βγήκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά έως 12.000 τόνων σε 6 ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος (εξ αυτών αρνήθηκε να παραλάβει σκουπίδια ο ένας ΧΥΤΑ, στην Ηλεία).

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας υποστηρίζει ότι έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί 2.500 τόνοι στους παραπάνω ΧΥΤΑ. Υπάρχουν στοιχεία που βεβαιώνουν τη μεταφορά 1.573 τόνων ώς τις 18 Μαΐου.

Δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες στον ΧΥΤΑ. Ο δήμαρχος έχει υποστηρίξει σε ανώτερες κρατικές αρχές ότι έχει λύσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων του ΧΥΤΑ, εκτός από αυτό των στραγγισμάτων.

Εχει ζητήσει να εκδοθεί άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει και άδεια λειτουργίας.

Το αίτημά του αναμένεται να κριθεί σύντομα. Ενα ερώτημα είναι εάν θα γίνει δεκτό με τις υπάρχουσες συνθήκες στον ΧΥΤΑ.

Δεύτερο, με δεδομένο το... ιστορικό προστίμων και κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από αρμόδιες αρχές, εάν θα τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους. Ενα τρίτο, εάν τα ελεγκτικά όργανα θα προχωρούν σε τακτικότερους ελέγχους του ΧΥΤΑ, λόγω... προϊστορίας.

Σοβαρή ρύπανση

Οι κάτοικοι, πάντως, έχουν ένα ακόμη στοιχείο στα χέρια τους που βεβαιώνει πόσο ρυπασμένη είναι η περιοχή του ΧΥΤΑ. Επειτα από αίτημά τους, επιθεωρητές περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προχώρησαν σε αυτοψία στον ΧΥΤΑ (23 Απριλίου) και πήραν δείγματα από 4 φρεάτια.

«Τα δείγματα που ελήφθησαν είναι επιβαρυμένα με βιοαποικοδομήσιμες και μη βιοαποικοδομήσιμες ενώσεις», κατά παράβαση δύο άρθρων της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία περιβάλλοντος, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στη δημοτική αρχή, και ζητούνται εξηγήσεις.

Οσον αφορά τις επόμενες κινήσεις των κατοίκων, σε προχθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της πόλης αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την αποτροπή εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Στις 19 Ιουνίου προγραμματίζεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας